Protocol pentru o noua rampa de gunoi la Pata Rat

Primaria Cluj-Napoca va incheia un protocol prin care sunt reglementate conditiile de depozitare temporara a gunoaielor, la Pata Rat. In acest fel, Clujul se alege cu o noua rampa Pata Rat, o adevarata  bomba ecologica pentru oras, pentru care autoritatile trebuie sa identifice un nou teren. Protocolul este asumat atat de autoritatile locale, cat si de Consiliul Judetean Cluj si Salprest Rampa SA, administratorul rampei.

Prin acest protocol sunt stabilite conditiile in care vor fi depozitate deseurile clujenilor, intr-o rampa temporara de la Pata Rat care urmeaza sa fie autorizata. Solutia este una de avarie, deoarece Centrul de Management Integrat al Deseurilor, din comuna Feleacu, e departe de a fi finalizat.

In protocolul supus votului consilierilor locali la sedinta din aceasta saptamana, se arata ca primaria si Consiliul Judetean Cluj se obliga sa puna la dispozitia Salprest  “spatiul adiacent conturului depozitului neconform sistat, in scopul depozitarii temporare a deseurilor inerte”.

Prin acelasi protocol, primaria si CJ Cluj se obliga sa finanteze lucrarile de vidanjare si amenajare a caminelor de captare.

Depozitul temporar de la Pata Rat, ce urmeaza sa fi autorizat, nu poate functiona mai tarziu de 31 decembrie 2015, conform protocolului.

Autorizarea unui nou depozit temporar la Pata Rat pe un teren ce urmeaza sa fie pus la dispozitie de autoritati este doar o gura de aer si nu rezolva problema gunoaielor in Cluj-Napoca.

Depozitul temporar ar trebui sa stocheze deseurile, pana in momentul in care va fi finalizata prima celula a Centrului de Management Integrat al Deseurilor, din comuna Feleacu.

Situatia proiectului nu este deloc imbucuratoare. Vicepresedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, a declarat pentru Ziar de Cluj ca exista chiar riscul de a fi reziliat contractul. Asta, dupa ce, intr-o expertiza realizata la groapa de gunoi de catre Consiliul Judetean Cluj, se arata ca exista greseli grave de executie a lucrarilor. Mai exact, exista riscul ca tone de gunoi sa alunece din groapa dupa surpari de teren, in cazul unui cutremur sau a unei ploi masive.

In acest context, antreprenorul general, firma Atzwanger, a fost somata sa repare deficientele de executie in termen de 28 de zile. In caz contrar, sustine Vakar Istvan, se poate ajunge la rezilierea contractului.

“Acest protocol este doar o gura de aer, dar pana la urma noi trebuie sa inchidem rampa de la Pata Rat pana la sfarsitul anului 2015. Mai mult, trebuie identificat si terenul adiacent, care este in proprietatea persoanelor private”, a explicat vicele CJ Cluj.

 

Comentarii

Dobariu Livia

16.09.2014 09:18

Terenul in suprafata de 80 ha , ce apartine proprietarilor nu trebuie identificat fiindca el exista acolo de sute de ani degeba se prefac ca nu stiu dupa ce au distrus si le-au facut insalubre aceste suprafete , cu buna stiinta si ne-au purtat prin tribunale de 25 ani.Si-au batut joc de lacul sarat numit la maratoare fiindca de acolo duceau oamenii din Someseni apa sarata in butoaie pentru nevoile gospodaresti.Partea de sus de pe deal se numeste La Ciurgau , care inseamna la izvor iar izvorul cu apa pura si curata se gaseste chiar pe terenul nostru in suprafata de 3 ha.Asa ca ii ajutam noi la identificare cu CF-uri din anul 1970 .

Claudia

27.06.2015 00:51

Sa nu ii lasati sa foliseasca terenurile acelea asa aproape de cluj ca se puteau duce gunoaiele in alte zone defavorizate

Adauga comentariu