Din oras

Protestul din Piata Mihai Viteazul: nemultumire si sictir

De doua zile, comerciantii cu tarabe din Piata Mihai Viteazul (PMV) protesteaza fata de decizia municipalitatii de a le amenaja, gratuit, spatii de vanzare micilor comercianti. Vanzatorii cu acte in regula si bani dati pe taraba se revolta impotriva bunicutelor si bunicilor care vand, pe marginea drumului, cateva kilograme de rosii, ardei, patrunjel sau lavanda.

Unii vor sa-si scoata ceapa in strada ca sa demonstreze cat sunt de revoltati, altii sunt pregatiti sa protesteze in fata Primariei. Cert e ca, pana acum, dupa doua zile de protest, niciun reprezentant al municipalitatii nu a venit sa discute cu vanzatorii nemultumiti. Iar acest lucru ii intriga si mai tare pe platitorii de chirie din PMV. Fiecare are cate o parere despre “treaba cu protestul”.

“Ieri a fost mai multa lume afara, am fost si eu pe acolo, azi nu au mai fost decat vreo zece. Nu ne baga nimeni in seama. Cei de la firma patronului au zis ca daca nu ne convine, sa plecam. Unde sa plecam?”, spune o femeie care vinde varza, gulii si conopida.

Isi aranjeaza marfa, incruntata, ca un om care a luat o decizie.

“Noi stam aici si platim ca fraierii, de ne sar capacele si cei de afara stau gratis. Cum sa faci piata in piata? Daca primaria voia control, trebuia sa nu vanda piata! Oricum, eu nu mai merg la niciun protest. Nu ne ia nimeni in seama, noi avem dreptate, noi tragem”, incheie vanzatoarea.

Kiss Iosif din Mihai Viteazul e unul dintre initiatorii miscarii de protest din piata. Vinde rosii, ceapa, usturoi si gulii si e gata sa povesteasca oricui ca nu e drept.

“Nu-i drept si nu-i! Ii batjocura sa faci piata gratis in fata pietei! Am iesit in strada si nu a venit nimeni sa ne asculte, nici de la primarie, nici de la biroul de la piata. Nu zic, sunt si ei oameni, trebuie sa traiasca, dar sa le puna mese in alta parte, nu sa ne ia noua clientii!”, isi rezuma omul pozitia, dintr-o rasuflare.

Targovetul vinde in piata din centrul Clujului de la 20 de ani, “de cand eram fecior”, se prezinta aici de 3 ori pe saptamana si sta de la 7 dimineata pana la 8 seara. In restul saptamanii lucreaza la camp, cu intreaga familie. Nu crede ca cei care vand pe afara ar trebui priviti cu mila.

“Nu-s amarati. Si eu am doi copii si vin aici si platesc taxe. Intre amarati se strecoara si oameni cu stare, n-am eu grija lor”, e de parere Kiss Iosif.

Vreo 40 de targoveti isi duc viata din vanzarea legumelor la piata, insa mai demult erau de doua ori pe atat. Oamenii spun ca au depus sesizari la primarie pentru mutarea meselor gratuite in alta parte, dar nu au avut raspuns.

 “Daca vedem ca nu se face nimic, noi scoatem sacii cu ceapa si inchidem drumul, sa vedem atunci daca nu ne face nimeni dreptate!”, ameninta vanzatorul din Mihai Viteazul.

“Noi, astia din piata, suntem toti niste bisnitari si vanzatori care nu muncesc”

Exista insa si vanzatori, platitori de chirie pe taraba in PMV, care nu numai ca nu sunt deranjati de prezenta micilor producatori, dar spun ca fara ei, mesele din interiorul halei ar fi goale. Una dintre acestia este doamna Rodica, o femeie micuta, roscata si empatica. Fumeaza in spatele unei gramezi de ardei  si se uita cu dezamagire in jur. Pentru ea, vanzatorii nemultumiti sunt niste ipocriti nerecunoscatori. Fara batraneii de pe marginea trotuarelor, tarabele lor ar fi goale, ne marturiseste ea.

“Fac galagie aia din fata. Da’ producatorii nu au struguri, nu au fructe, nu ne fac concurenta, au niste rosii amarate. Cum le ajuta Dumnezeu, asa le au. Sa traiasca si ei, sa traiesc si eu; eu nu sunt impotriva lor. Bietii oameni muncesc, nu ca noi. Eu ma duc si cumpar, dupa aia stau aici si vand. Aia muncesc pana nu mai pot si ei sa nu vanda? Unde sa mearga?”, se intreaba vanzatoarea.

Apoi ne explica drumul ardeilor si al rosiilor din gradini inspre plasele cumparatorilor:

“Daca el mi-o cerut un leu cincizeci, eu am cautat sa rup jumatate din bani, sa vand eu la pretul ala. Adica el, care o muncit, castiga mai putin si eu, care stau, nu stiu ce-i aia munca, sa iau mai mult ca el. Asa face toata lumea”, marturiseste Rodica.

Si in prima zi de protest le-a tinut partea producatorilor, dar a fost blamata pentru asta. Vecinii de taraba au acuzat-o ca fraternizeaza cu dusmanul si au aratat-o cu degetul.

“Daca nu ar fi ei, no ce am mai munci? Sa mergem prin marketinguri, sa cumparam de la turci? Avem noroc cu producatorii. Mie mi-e mila, ca-s oameni batrani. De ce sa nu le desfaca un pic de loc de vanzare? Unii, saracii, nu au nici bani de paine, traiesc de pe 5 kile de rosii, cativa ardei. Ei nu fumeaza ca mine, care isi scoate toate cheltuielile de pe munca lor”, incheie vanzatoarea.

Nici agentii de paza care se ocupa de linistea in piata nu cred in protestul vanzatorilor. Bodyguarzii spun ca nu a fost nimic serios, din contra: „Au fost vreo 20, aia de la televiziune au facut mai mult scandal”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *