Din oras

Protestul de la Cluj, total diferit de cel de la București. VIDEO

Cei peste 10.000 de oameni adunați în Cluj-Napoca pentru a participa la Protestul Diasporei au marsaluit împotriva Guvernului PSD, între orele 19-23. La manifestul de la Cluj au participat, într-un număr considerabil, cei ce s-au ocupat de strângerea de semnături pentru campania ”Fără penali în funcții publice”. Spre deosebire de protestele din București, Jandarmeria Cluj și protestatarii nu au avut conflicte serioase. 

Iată, în linii mari, cum s-a derulat protestul din 10 august de la Cluj-Napoca. 

Înainte cu puțin timp de ora 19, un grup de aproximativ 20 de persoane a ajuns în Piața Unirii și s-a poziționat în apropierea teraselor de unde s-au scandat mesaje împotriva lui Liviu Dragnea, a Vioricăi Dăncilă și a Partidului Social Democrat, formațiune politică pe care o condamnă pentru comiterea mai multor abuzuri legislative. 

Până la orele 20, mai bine de jumătate din Piața Unirii s-a umplut de clujeni și români care susțin că au venit în țară pentru a protesta împotriva administrației centrale. Alți participanți au recunoscut că se află în Piața Unirii pentru că erau sosiți în România în vacanță și vor să prevină un colaps economic al țarii. 

La scurt timp după ora 21, numărul protestatarilor a crescut considerabil, iar liderii manifestarii au început să îi conducă pe participanți spre traseul pentru care au obținut autorizație să efectueze un marș. Traseul stabilit a fost următorul: pornire din Piața Unirii – str. Eroilor – str. Dorobanților și retur str. Bulevardul 21 Decembrie 1989 – str. Memorandumului – Piața Lucian Blaga – str. Napoca și punct final Piața Unirii. 

Pe durata traseului parcurs au existat trei incidente ieșite din comun: au fost aprinse doua petarde, fără ca cineva sa fie rănit (potrivit surselor din Jandarmeria Cluj, persoanele vinovate au fost identificate de îndată și conduse la o secție de poliție) și, imediat, autoritățile au încercat să restrângă rândurile protestatarilor pentru a elibera benzile dedicate transportului în comun, însă, în semn de protest, câțiva participanți s-au așezat pe asfalt, pentru a împiedica acest lucru. 

Totuși, autoritățile au dat dovadă de înțelegere și nu au intrat în conflict cu participanții. Autobuzele respective au rămas blocate timp de 20-35 de minute, până când protestatarii au ajuns în Piața Lucian Blaga. 

Un aspect, care a fost catalogat ca fiind unul rușinos, l-a reprezentat îndemnul la intonarea Imnului României, unde, o mare parte din cei ce fredonau cântecul s-au încurcat în versuri, strofe sau au improvizat cu alte cuvinte, demonstrând că nu cunosc imnul. 

În jurul orei 23, la finalul protestului, cei ce aveau porta-voce au început să citească știri naționale despre începutul dezastrului din București: gaze lacrimogene, jeturi de apă, acte de violență. 

Pe lângă scandările ”obișnuite” (Muie PSD, PSD Ciuma Roșie, Jos Dragnea, Jos Dăncilă, Jos Tăriceanu, Cine nu sare/Nu vrea schimbare), protestatarii au scandat în repetate rânduri: București ,nu uita/Clujul e de partea ta și Diaspora, nu uita/Clujul e de partea ta. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *