Protestarii Clujului au un proiect pentru zona Intre Lacuri

Grupul de Initiativa SOS Lacurile Gheorgheni le propune autoritatilor sa propuna in dezbatere publica proiectul Parcul Intre Lacuri, o zona cu o retea neintrerupta de alei pentru pietoni, alergatori si biciclisti, asa cum Clujul nu are in prezent. Ar fi cel mai mare spatiu public din Cluj, de 6 ori mai mare decat Parcul Central, si, in plus, are deja cea mai ampla infrastructura pietonala si pentru biciclete din oras, de aproape 10 km. Mai precis, Parcul Intre Lacuri ar avea 66 de hectare, în partea de est a orasului.  Zona nu are spatii publice proportionale cu marimea și numarul de locuitori din cartierele Marasti, Intre Lacuri, Gheorgheni (dar si din comuna Someseni sau din colonia Sopor). Spatiul public propus de autorii proiectului include patru lacuri intre str. Teodor Mihali din cartierul Gheorgheni si  Selgros, din capatul cartierului Marasti, apoi fostul cartodrom si pepiniera RADP.
„Parcul Intre Lacuri este un raspuns civic la constructiile abuzive si haotice care au impanzit orasul, din cauza unor politici publice incoerente si din cauza dezvoltarii unui capitalism salbatic, de cumetrie”, spun oficialii grupului de initiativa.
Pentru inceput, clujenii sunt invitati sa se implice in demersurile activistilor de a transforma in alee pietonala strada de langa primul lac.
„Cerem ca autoritatile sa dezaprobe denumirea abuziva de Iulius Park a zonei de langa primul lac, mai ales ca operatorul comercial din zona a primit autorizatie pentru doua cladiri imense pe malul lacului, si sa integreze amenajarea intr-un plan mai sistemic de realizare a unui spatiu public de anvergura”, conchid autorii demersului.
Pentru ca nu se marginesc sa protesteze in strada pentru demersul lor si au pus umarul la realizarea unui proiect concret pe care il propun ca alternativa la extinderea Iulius Mall pe malul lacului, le spunem Jos Palaria celor din Grupul de Initiativa SOS Lacurile Gheorgheni.

Comentarii

Cristian Gocan

26.07.2013 15:01

Un mic amendament....comuna Someseni este de multa vreme deja un cartier al Clujului cu primarie de cartier pe strada Traian Vuia nr. 41.

Adi Dohotaru

26.07.2013 09:43

Mulțu de publicare, dar poate să pară tendențioasă încadrarea la extrem de genericul „protestatarii Clujului”, mai ales dacă se dă un search google cu numele celor care apar atât în comunicat cât și la logo-ul Parcului Între Lacuri și fotografiile cu zona respectivă.

De pildă, am fost extrem de surprins că am apărut aici pe site în grupul Tinerii Mânioși, deși plecasem de un an din grup, însă info. acestea se puteau afla cu un simplu telefon înainte de scrierea articolului. Cu o minimă informare s-ar fi aflat o chestie „senzațională”, că TM a avut un rol extrem de benefic în declanșarea neintenționată (și înainte să apară grupul ca titulatură ca atare) a manifestațiilor din ianuarie-februarie 2012, dar care n-a mai funcționat coerent apoi, împrăștiat în prea multe cauze și proteste.

Totuși, e necesar ca cetățenia să se confunde cu protestul și nu cu un fel de isterie stradală cum este luată caragialește peste picior tocmai pentru că nedreptățile în țara în care trăim sunt strigătoare la cer. Motiv pentru care trebuie stipulat conflictul constant și apreciați cei care își sacrifică energii și timp pentru a stipula conflictul, atâta timp cât stipularea este cât de cât coerentă și plauzibilă.

Adauga comentariu