Protest împotriva Guvernului Ungariei la Cluj. Eckstein Kovacs Peter: „Politicul își face simțită prezența și în mediul academic al Academiei de Științe a Ungariei”

Ieri, 12 februarie s-a organizat la Cluj-Napoca un protest împotriva Guvernului Ungariei. Ca urmare a dorinței Guvernului de la Budapesta de restructurare a Academiei Maghiare de Științe, ce ar afecta și cercetătorii din Transilvania, peste 100 de persoane au protestat în fata Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca.

Cu cărţi în limba maghiară în mâini, liniștiți, s-au adunat în scopul solidarității pentru vecinii noștri, maghiari. Alături de ei a fost și fostul senator UDMR Eckstein Kovacs Peter care a arătat că și el, alături de zeci de colegi sunt solidari cu cercetătorii din țara vecină.

 

„A fost un flashmob al cărui scop a fost manifestarea solidarității pentru cei care lucrează, cercetători și oameni de știință la Academia Maghiară de Știință. Practic se preconizează niște măsuri care îi lasă mai ales pe cercetătorii din domeniul științelor umaniste fără susținere materială și care pe undeva îi împarte pe cercetători între cei care vor rămâne în cadrul Academiei și alții ar fi mutați la Universități. E un act normativ care este în derulare, nu a fost încă adoptat. Mai mulți profesori și cercetători și-au manifestat solidaritatea față de cercetătorii din Academia Ungară, de altfel, însăși conducerea UBB și-a arătat îngrijorarea că activitatea Academiei Maghiare de Științe va fi influențată politic. Eu văd că politicul își face simțită prezența și în mediul academic al Academiei de Științe a Ungariei, ceea ce nu mi se pare că e un lucru îmbucurător”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Eckstein Kovacs Peter

 

Adauga comentariu