In vizor

Protest al medicilor de la Spitalul Județean Cluj: refuză să mai facă gărzi

O decizie luată de nouă conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj i-a nemulțumit pe medici care au decis ca în semn de protest să nu mai facă gărzi. 

Medicul chirurg Lucian Fodor, șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă a anunțat că au luat această decizie după ce noua conducere a decis să nu mai permită accesul în sălie de operație a personalului medical care nu are contract cu spitalul. 

”În data de 18 februarie 2021, noul manager ne-a comunicat o adresă prin care a interzis accesul pe Secție al medicilor rezidenți care participau benevol. Pe cale de consecință, pe data de 23 februarie, managerul Claudia Gherman ne-a comunicat că în blocul operator mai poate intra decât personalul care are contract cu Spitalul Județean. Adică eu și un alți cinci colegi medici. Operațiile de reconstrucție și tot ce facem noi, sunt foarte grele. Frecvent intrăm doi medici pentru că nu permitem să greșim. În condițiile date de doamna manager va intra în operație un medic, fără ajutor. Nu pot să greșesc. Medicii rezidenți care ne asistau și ne ajutau veneau din dorința de a învăța și ajuta și nu pentru că ar fi făcut parte din programul de rezidențiat. Bugetul Spitalului nu era afectat”, mai spune Fodor.”, mai declarat medicul Fodor, citat de evz.ro

Medicul susține faptul că de azi, cazurile grave vor ajunge în alte orașe unde sunt centre de Chirurgie reconstructivă, precum Brașov sau Baia Mare. 

Ziar de Cluj a solicitat deja un punct de vedere conducerii spitalului care a transmis că are toată disponibilitatea pentru a găsi o soluție pentru această situație. De asemenea, în punctul de vedere transmis de spital se menționează faptul că decizia a fost luată ca urmare a existenței unui risc semnificativ de malpraxis. 

„Activitatea Compartimentului de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul spitalului joacă un rol important în managementul cazurilor complexe de politraumatism sau arsuri.  Tocmai de aceea – pentru că există un risc semnificativ de malpraxis, ținând seama de complexitatea cazurilor – dorim să ne asigurăm, în primul rând, că angajații noștri sunt în siguranță și se îndeplinesc toate criteriile legale necesare exercitării meseriei. Documentul intern la care se face referire în articol are rolul de a reglementa activitatea de educație și formare, care se desfășoară în cadrul Compartimentului. Astfel, prin document nu se restricționează acordarea serviciilor medicale. Conducerea executivă a spitalului este pe deplin încredințată de eforturile supraomenești depuse de colegii din cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și își arată disponibilitatea de a găsi o soluție sustenabilă la această situație”, a transmis conducerea SCJU Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *