Sanatate

Proprietatile detoxifiante ale armurariului

Intre plantele medicinale pe care ni le ofera cu generozitate natura, exista una deosebit de interesanta in ceea ce priveste dezintoxicarea. Este vorba de armurariu (Silybum marianum), o planta tepoasa, de aproape un metru inaltime, cu flori rosiatice, care fac seminte cu gust amar.

 

Ca multe alte plante, si aceasta a fost folosita timp de secole in intreaga lume, mai ales pentru extraordinarele proprietati detoxifiante ale ei, cu precadere pentru ficat. Mai ales semintele de armurariu pot fi de mare ajutor pentru toti cei care au probleme cu ficatul invadat de tot felul de toxine provenite din diverse surse.

 

Curata ficatul. In primul rand, e de reamintit ca toate produsele chimice pe care le respiram sau le inghitim reprezinta o sursa de toxine impotriva careia ficatul nostrum trebuie sa lupte. Daca mai adaugam si cantitatile de alcool si de medicamente chimice, vom ajunge sa cream un cocteil exploziv. Atacat astfel de-a luingul anilor, ficatul ajunge sa fie vizibil afectat, sa prezinte leziuni in vindecarea carora medicina alopata este neputincioasa. In afara tratamentului medicamentos si a transplantului, solutiile sunt destul de reduse. Armurariul este astfel raspunsul cel mai adecvat acestei nevoi.
Mai intai, aceasta planta are proprietatea de a ne ajuta sa eliminam toate toxinele periculoase inainte ca acestea sa provoace prea multe stricaciuni organismului nostru. Aceasta planta are si capacitatea de a reface tesuturile ficatului, de a regenera celulele, intr-un cuvant de a-i da o a doua sansa.

 

Dar nu trebuie sa asteptam pana ce ficatul este serios afectat pentru a apela la aceasta planta extraordinara. Daca sunteti expus la anumite substante poluante sau produse toxice, la locul de munca sau in mediul in care traiti, este indicat sa folositi armurariul. Daca poate fi de un real ajutor in tratarea problemelor care au cauzat deja stricaciuni, armurariul poate fi utilizat cu succes si in prevenirea acestora. Evident ca doza zilnica este diferita pentru cele doua cazuri. Daca luati preventiv, doza zilnica recomandata este de 280 mg. Daca il folositi in scop terapeutic, aceasta doza va trebui sa creasca pana la cca 420 mg.

 

Trateaza cirozele si hepatitele. Aceasta planta deosebita este folosita mai ales in tratamentul cirozelor, determinate de un consum moderat sau excesiv de alcool. Anumite studii au confirmat ameliorari semnificative ale starii de sanatate a pacientilor care prezentau leziuni hepatice provocate de alcool, dupa numai 7 zile de tratament cu armurariu. In cazul cirozelor, aceste efecte benefice s-au facut simtite dupa numai doua luni de tratament. In cazurile grave, avansate de ciroza, armurariul nu poate opri evolutia bolii, dar o poate incetini. Alte studii au aratat, de altfel, ca persoanele bolnave de ciroza care iau armurariu traiesc mai mult decat cele care nu iau. Reamintim ca medicina alopata nu poate face mare lucru in zilele noastre in fata unei asemenea boli.

 

In ceea ce priveste hepatita, stiinta medicala este la fel de neputincioasa. Armurariul ii poate ajuta pe cei care sufera de aceasta boala, indifferent de originea sau tipul hepatiei (Bsau C). Tratamentul este totusi indelungat, durata sa putand varia, in functie de caz, intre 6-12 luni.

 

Daca sunteti un mare consumator de acetaminophen (Tylenol), sa stiti ca ii faceti viata grea ficatului dvs. dar, si in acest caz, armurariul este eficient, intrucat minimalizeaza si chiar repara stricaciunile la care supuneti acest organ.
Efecte secundare. Armurariul este si mai interesant prin faptul ca nu are deloc efecte secundare, iar daca acestea se manifesta – la aproximativ 1 % din consumatori -, sunt destul de usoare. Se poate intampla ca armurariul sa aiba un efect laxativ in primele zile de tratament, iar cei care-l folosesc sa aiba mici probleme cu digestia, dar nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *