Proprietarii terenurilor din Someșeni și Apahida vor să dea în judecată Consiliul Județean. Conducerea județului vrea să le cumpere pământurile cu 45 bani/mp

O parte din proprietarii terenurilor din Someșeni și Apahida care vor fi expropriate pentru construirea pistei aeroportului au protestat astăzi la sediul Consiliului Județean. Oamenii sunt nemulțumiți de prețul de 45 de bani/mp pe care conducerea județului îl oferă ca despăgubire. Prețul pieței pentru terenurile din zonă variază între 15 și 25 euro/mp.

334 parcele de terenuri situate pe traseul extinderii pistei Aeroportului, urmează să fie expropriate. Prețul de 45 bani/mp a fost stabilit în urma unor expertize și rapoarte realizate în 2017. Suma totală pe care Consiliul Județean a alocat-o pentru despăgubiri este de 224.135 lei. Reprezentanții Consiliului Județean spun că prețul este atât de mic pentru că este vorba despre terenuri situate în extravilan, terenuri agricole.

„De cel puțin 10 ani vă bateți joc de proprietățile noastre din Someșeni și Apahida. La întâlnirile din 2009 și 2010 Tișe a fost prezent și am stabilit niște prețuri cât de cât normale pentru acea perioadă. Am ajuns în instanță, am câștigat toate procesele. Ceea ce vreți să faceți astăzi este...nici nu pot califica. Aveți la dispoziție 47.000 euro astăzi cu care vreți să expropriați 40 de hectare de teren. Nu înțeleg de ce vreți să expropriați la sume atât de mici și de ce vreți să ne trimiteți pe noi, 30 de persoane, în instanță. Mie vreți să îmi expropriați 1000 mp de teren cu 450 lei. S-a ajuns cu acest proiect la o situație de neimaginat. Cu 45 de bani pe mp ce pot să facă proprietarii? Nu știu de ce se dorește continuarea proiectului fără să aveți bani”, a declarat unul dintre protestatari.

Unii consilieri județeni consideră că firmele care au făcut evaluarea terenurilor și au stabilit prețurile respective nu au lucrat profesionist. Dorel Secară, consilier județean PNL, a propus o nouă evaluare.

„Sunt un om care cumpără pământ, am domiciliul la Borșa, acolo am cumpărat anul ăsta pământ, teren arabil, pe dealuri. Acolo se vinde hectarul de pământ arabil până la 3000 euro. Nu știu exact cum arată pământul de aici, dar după cum văd eu e bătaie de joc. Nici nu putem avea pretenția unor prețuri la nivel de Cluj, dar ar trebui găsită o medie. Societățile acestea care fac evaluări sunt în mare neprofesioniste și atunci se ajunge la asemenea aberații. Ce facem noi aici este o atingere a dreptului constituțional la proprietate. Nu este neapărat vina Consiliului Județean ci a acestor societăți care au făcut o evaluare greșită. Cred că ar trebui să facem o nouă licitație pentru a evalua aceste terenuri la prețul lor real”, a declarat Dorel Secară.

La etapa I de despăgubiri pentru construirea pistei, a existat o situație similară. Atunci, proprietarii au dat în judecată Consiliul Județean și au câștigat procesele.

Pentru despăgubirile din cadrul etapei a II-a, în ședința de Consiliu Județean de vineri s-a decis amânarea proiectului de hotărâre prin care se stabilește suma de 45 bani/mp.

Adauga comentariu