In vizor

Proprietarii terenurilor de pe malul Someșului, somați să își curețe terenurile de gunoaie. Primăria amenință cu supraimpozitarea terenurilor neîngrijite

Activiștii clujeni au sesizat Primăria cu privire la depozitările ilegale de deșeuri de pe malul Someșului din zona Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca. Polițiștii locali au descoperit de 22 de ani pe o suprafață de teren de 10 hectare au fost depozitate deșeuri provenite din contrucții.

”În zona centurii Apahida-Bulevardul Muncii, râul Someș și limitrof cu Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj există o suprafată de teren de aproximativ 100 hectare aparținând UAT Cluj Napoca. Începând cu anul 1998 – pe o parte din acea suprafață de teren s-au dezvoltat mai multe exploatări de balastru, gropile rezultate nemai fiind astupate deși Legea 211/2011 permite activități de rambleiere (aducerea terenului la starea inițială cu deșeuri rezultate din activităti de construcții). Pe o suprafață de aproximativ 10 hectare pe parcursul anilor au fost depozitate deșeuri rezultate din construcții, inclusiv din categoria polistiren, rigips, vată minerală – unele cu acordul proprietarilor”, potrivit municipalității.

Poliția Locală a început să ia măsuri în urma numeroaselor sesizări primite din partea clujenilor. Astfel, au fost identificați și somați un număr de 268 proprietari de terenuri, cu privire la neîntreținerea acestora, fapt prevăzut în OUG 195/2005, care prevede obligația proprietarilor de terenuri de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri, de a nu deteriora calitatea mediului geologic și de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional, cu termen până la data de 30.10.2020. Acești proprietari ar putea să fie supraimpozitați dacă nu au grijă de terenurile lor, Primăria lucrând în acest moment la o Hotărâre de Consiliu Local. 

Nu mai puțin de 39 de transportatori au fost depistați de polițiștii locali în timp ce transportau deșeuri pe acele suprafețe. Transportatorii depistați au luat măsuri de reabilitare a zonei pe cheltuiala proprie astfel că la această dată aproximativ 85% din suprafata afectată a fost reabilitată, termenul fiind 30.10.2020.

Față de persoanele depistate a fost luată măsura de sancționare contravențională a acestora conform legislației în vigoare potrivit OUG 195/2005 privind protecția mediului, L. 211/2011 privind regimul deșeurilor), în cuantum de la 3000 la 6000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 pentru persoane juridice, valoarea amenzilor aplicate fiind de 140.500 lei și măsura complementară de evacuare a deșeurilor, respectiv aducerea terenului la starea inițială.

Municipalitatea dă asigurări că vor fi amplaste camere de supraveghere video și s-a instituit patrularea 24/24 h în zonă cu polițiști de la Serviciul Control Protecția Mediului pentru depistarea și sancționarea celor care mai încearcă să depoziteze deșeuri în această zonă.

Punctele de colectare amenajate de Primărie nu mai primesc decât anumite deșeuri rezultate din amenajările interioare și construcții

Clujenii au reclamat că la punctele de colectare amenajate în Mănăștur și în Mărăști nu se mai primesc toate deșeurile rezultate din construcții. Astfel, la aceste centre nu se mai preiau de anul acesta vată, polistiren și rigips. Motivul invocat este că aceste deșeuri nu mai sunt primite la rampa de gunoi a orașului.  Se ia doar lemnul, gresia, faianța, vase toaletă, chiuvete, toate sortate și în limita a 1 mc/familie/lună. 

Anul trecut au fost descoperite 689 de rampe clandestine de deşeuri, însumând în total aproximativ 981 tone de deşeuri. Dacă doar polițiștii locali au reușit să depisteze 39 de transportatori, evient că numărul acestora este mult mai mare. Depunerea ilegală a acestor deșeuri este o variantă comodă și ieftină, sau chiar gratis pentru persoanele fizice și juridice. Însă în acest fel apar rampele clandestine care sunt o sursă de poluare, mai ales cele aflate în zona Someșului. Activiștii își doresc o pistă de biciclete metropolitană cu spații verzi și de promenadă, însă acest proiect pare o utopie în acest moment când plimbările pe malul Someșului se pot face doar printre gunoaie. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *