Din oras

Proprietar de caine, discriminat de asociatia de proprietari si de Primarie

Un clujean, proprietarul unui labrador, vrea sa actioneze in instanta asociatia de proprietari si municipalitatea, dupa ce in prima faza a trebuit sa plateasca cheltuieli la bloc pentru caine cat pentru o persoana, iar ulterior o taxa de 5 lei. Doar pentru ca asa a decis asociatia de proprietari. Municipalitatea il trimite la regulamente locale, unele anulate de instanta.

Cazul barbatului nu este singular, tot mai multi clujeni se plang, mai ales in mediul online de faptul ca neexistand o reglementare clara, sumele de plata pentru caini in blocuri se decid dupa bunul plac al asociatiei de proprietari.

“Sunt proprietar de caine si locuiesc in cartierul Manaștur pe Aleea Cioplea. In luna noiembrie 2013 asociația de proprietari din cadrul imobilului in care locuiesc a decis trecerea animalelor de companie ca 1 persoana la cheltuielile comune. Cu toate ca le-am facut o sesizare in scris prin care le-am semnalat faptul ca este o hotarare ilegala, presedintele asociatiei nici nu a vrut sa auda de asa ceva, ba mai mult a refuzat sa-mi comunice hotararea privandu-ma astfel de dreptul de a o contesta in instanta. Le-am facut adresa si in scris prin care le-am solicitat o copie, dar au refuzat in continuare. In luna ianuarie 2014, presedintele impreuna cu comitetul executiv au anulat hotararea din noiembrie (doar pe hartie, caci in actele contabile ale asociatiei nu s-a scazut cota parte si nici nu s-au restituit sumele incasate anterior pentru animalele de companie puse ca 1 pesoana la cheltuielile comune) si au decis inlocuirea acelei prevederi cu o taxa lunara de 5 lei”, povesteste Iosif Kerekes.

Barbatul a sesizat si Primaria cu privire la actiunile Asociatiei de Proprietari, considerate de acesta abuzive.

“Raspunsurile primariei sunt absolut stupefiante. De abia dupa ce le-am facut o a doua adresa, au cutezat sa-l oblige pe presedintele asociatiei sa-mi comunice in scris hotararea din noiembrie. Ba mai mult, dansii si-au argumentat ambele raspunsuri in baza unei hotarari locale (89/2010) anulate in instanta printr-o sentinta definitiva si irevocabila”, a mai aratat Kerekes.

Barbatul este hotarat sa isi caute dreptatea in instanta, deoarece considera ca asociatia s-a comportat abuziv, iar Primaria inchide ochii si tolereaza ilegalitatile.

“Oricine e nemultumit se poate duce in instanta. Daca are o alta decizie, fata de regulamentele in vigoare, o punem in aplicare. Pana atunci nu se face altceva decat aplicarea legii”, a declarat pentru Ziar de Cluj Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Reglementarile aflate in vigoare sunt doua Hotarari de Consiliu Local, una de pe vremea primarului Gheorghe Funar, HCL 84/1996, si una mai recenta, HCL 575/2001. In baza lor, detinatorii de animale de companie care locuiesc in blocuri au obligatia de a respecta normele generale de curatenie, igiena si intretinere in conditii optime a spatiului comun, fara a aduce atingere linistii si ordinii publice, precum si drepturilor celorlati proprietari. De asemenea, “pentru crearea unui climat sanatos de convietuire, recomandam obtinerea acordului asociatiei de proprietari (locatari)/vecinilor pentru cresterea in apartament a animalelor de companie. De asemenea, asociatia de proprietari (locatari) poate stabili in adunarea generala numarul maxim de animale ce va fi permis pentru a fi crescute in apartament”, prevede HCL 84/1996.

Sumele platite de proptietari pentru animale nu sunt reglementate de nicio lege, singurul decident fiind asociatia de locatari.

“Nu exista un criteriu. Oamenii decid daca se stabileste o taxa fixa sau se echivaleaza un cost mediu, jumatate sau un sfert din cat plateste o persoana la intretinere”, declara anul trecut Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj.

HCL 89/2010, care prevedea ca proprietarii care cresc mai mult de doua animale de companie intr-un apartament de bloc trebuie sa obtina acrodul asociatiei de locatari, iar cei de la casa acordul vecinilor, a fost anulata in instanta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *