Rautacisme

Promisiuni marca Păunel Tișe cu privire la Spitalul Regional: studiile de fezabilitate continuă

Nici nu a trecut mult timp de la ultima ieșire publică a lui Alin Păunel Tișe, atunci când s-a luat la harță cu prim-ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă, că președintele CJ Cluj ″atacă″ din nou. Din păcate, tot cu promisiuni. Tema Spitalului Regional din Cluj-Napoca pare a fi doar o ocazie în plus pentru Păunel Tișe de a ieși din zona de penumbră – un spațiu de confort, de altfel – și de a-și expune poziția și ″argumentele″ cu privire la teme de interes national. Deocamdată, ″argumentele″ lipsesc, iar poporul poate fi mulțumit cu alte promisiuni. 

Președintele CJ Cluj, pe urme călduțe, a și postat pe pagina sa de socializare ultimele detalii care țin de reușitele administrației județene, pe care acesta o conduce spre un viitor luminos: ieri a avut loc, în Sala Mare a CJ, ″prima ședință tehnică de lucru referitoare la construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Obiectivul principal al întâlnirii l-a reprezentat analizarea chestiunilor de natură tehnică, în vederea urgentării finalizării studiului de fezabilitate″. 

Prin urmare, working group-ul s-a rezumat la analiză și la stabilirea duratei studiilor de fezabilitate. 

″După cum am mai afirmat, nimeni nu este mai interesat decât noi să urgenteze construirea spitalului regional de la Cluj, fapt pentru care ne-am și asumat rolul de catalizator al proiectului. Și, pentru că ne dorim un parcurs cât mai rapid al acestuia, am găzduit această întâlnire tehnică în cadrul căreia discuțiile au fost extrem de aplicate″, notează Alin Tișe pe pagina sa de socializare.

″Aspectele analizate în cadrul întâlnirii au avut rolul de a urgenta finalizarea documentației necesare finalizării studiului de fezabilitate până cel târziu în luna octombrie 2018, astfel încât, la finele acestui an, să fie depusă la Comisia Europeană aplicația pentru obținerea finanțării nerambursabile în cuantum de 50.000.000 de euro pentru Spitalul Regional de la Cluj″. 

Așadar, urgentarea studiilor de fezabilitate (cel mai probabil vor fi mai multe, nu se rezumă CJ la unul singur, sunt necesare certificări și aprobări suplimetare) nu reprezintă totuși o urgență. Se estimează că primul studiu în acest sens va fi încheiat la sfârșitul lunii octombrie 2018. Dar nu este decât o estimare. Că tot veni vorba, estimări fără număr au fost realizate și la Pata Rât, iar ″proiectul″ de ecologizare a zonei stă blocat în meandrele birocrației specifice Consiliului Județean.

″Tot în contextul necesității respectării termenelor de edificare a Spitalului Regional de Urgență, prevăzut a se finaliza în luna decembrie 2023, Consiliul Județean Cluj a reiterat disponibilitatea de a actualiza în cel mai scurt timp posibil Planul Urbanistic Zonal necesar realizării spitalului în noua formă agreată și asumată de Ministerul Sănătății, de a asigura execuția branșamentelor și a racordurilor la utilități precum și realizarea drumurilor de acces necesare″. 

Este totuși de apreciat faptul că este prevăzut un termen pentru realizarea întregului proiect legat de Spitalul Regional, acesta este ″prevăzut a se finaliza″ în luna decembrie 2023. Se va realiza cu siguranță, mai mult de la sine sau din întâmplare, cel puțin promisiunea este făcută într-un mod neutru, nimeni nu poate ști cine va ″finaliza″ acest proiect.

Pentru Cluj-Napoca, construcția unui Spital Regional este asemenea unui Proiect de Țară. Dar cum proiectul nu există, nici Spital Regional nu vom avea prea curând. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *