Sanatate

Proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj, încă un pas: cererea de finanțare, transmisă către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional

Ministerul Sănătății a transmis Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj. Spitalul Regional de Urgență Iași este proiectul cel mai avansat, pentru care s-a trimis la AMPOR cererea de finanțare în luna octombrie, și, în paralel, Ministerul Sănătății a demarat procedura de achiziție publică pentru achiziția de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic.

Astfel, reprezentanții Ministerului Sănătății anunță pregătirea procedurii de achiziție publică de servicii pentru elaborarea proiectului tehnic al spitalului regional de urgenta Cluj.

Construirea spitalelor regionale reprezintă o prioritate a echipei noastre. Am avut o discuție cu reprezentanții departamentului pentru construirea spitalelor regionale pentru a verifica stadiul în care ne aflăm, dar și pentru a vedea ce putem face să urgentăm pașii ce trebuie realizați până la sfârșitul anului. Vom sustine respectarea calendarului depunerii cererilor de finantare, pentru a semna cat mai curând posibil contractele de finantare cu AMPOR si asigurarea sprijinului Comisiei Europeane pentru realizarea acestor proiecte majore”, transmite Ministerul Sănătății prin intermediul unui comunicat.

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea 849 de paturi, va fi construit în comuna Florești și va costa aproximativ 500 de milioane de euro, bani ce provin parțial din fonduri europene. Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional din Cluj a fost aprobat în luna august de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

Spitalul Regional din Cluj este al doilea dintre spitalele regionale pentru care a fost aprobat studiul de fezabilitate, după cel din Iași. De asemenea, au fost aprobați indicatorii tehnico- economici pentru spitalul regional de urgenta Craiova. Până la începutul lunii decembrie 2019 urmând să fie transmisă la AMPOR si cererea de finanțare pentru spitalul regional de urgență Craiova.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 500 milioane euro.

De altfel, în septembrioe 2019, Proiectul Spitalului Regional Cluj înregistra o nouă etapă, când indicatorii tehnico-economici erau stabiliți pentru aprobare de Guvern, după care urma să fie depuse cererile de finanțare. Astfel, proiectul Spitalului Regional Cluj s-a apropiat de realizare, după peste 10 ani de tergiversare a acestui demers, mai aproape de realitate decât realizarea metroului clujean promis de Emil Boc.

CITEȘTE ȘI: Spitalul Regional Cluj, mai aproape de realizare decât metroul lui Boc. Decizie importantă: „Vom depune cererile de finanţare…

Investiția de la Florești se ridică la 500 de milioane de euro, bani din fonduri europene și de la bugetul de stat. Spitalul va fi destinat pacienților cu probleme grave de sănătate din tot nord-vestul țării:

„Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj-Napoca, o investiţie estimată la peste 2,5 miliarde de lei, va fi dotată cu aparatură medicală şi echipamente de cea mai înaltă performanţă şi cu heliport. În premieră, noul spital va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre. Are la bază conceptul de clădire verde, care presupune o construcţie nouă sustenabilă, durabilă şi va oferi servicii integrate de înaltă calitate pentru pacienţi”, anunța premierul Viorica Dăncilă în septembrie 2019.

În privința proiectului Spitalului Regional Cluj atât președintele Consiliului Județean Alin Tișe, cât și Emil Boc, nu au reușit vreme de peste 10 ani să-l deblocheze.

Din contra, tema SRU Cluj a fost speculată politic, astfel încât cetățenii au fost nevoiți să urmărească de pe margine cum realizarea acestui spital devine tot mai fantomatică din cauza disputelor și jocurilor politice.

CITEȘTE ȘI: S-a speriat Tișe că rămâne fără Spital Regional? Vrea să facă investiția singur, critică Guvernul, dar abia acum a eliberat terenul pentru investiție

Spitalul Regional Cluj, un proiect compromis înainte de a începe. Regiunea Nord-Vest, prea puțin solidară cu capitala Ardealului: “Este mai bine ca Ministerul să facă spitalul”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *