Din oras

Proiectul “O masă caldă” la un nou început: “Din toamnă vom avea propria bucătărie”

Un proiect cu suflet care a început la 1 iunie 2013 în Cluj și a cuprins treptat alte orașe din țară, în care voluntarii s-au implicat prin dăruire, asigurând până în prezent aproape 70.000 de porţii de mâncare pentru persoanele aflate în nevoie, va beneficia de propria bucătărie. Eforturile Asociației ”O masă caldă” reprezintă o lecție publică și reflectă consecvența și abnegația voluntarilor antrenați în această acțiune, iar acțiunea lor comună relevă necesitatea combaterii risipei alimentare și canalizarea energiei unei comunități spre ajutorarea persoanelor vitregite de soartă.

La Cluj, spațiile în care voluntarii găteau o dată pe săptămână vor fi reunite sub acelaşi acoperiş, iar beneficiarii proiectului vor avea, începând cu acest an, acces la o masă caldă în fiecare zi.

Oricine poate beneficia de o masă caldă. Nu privim la etnia, vârsta, condiția materială sau la îmbrăcămintea celor care vin să primească mâncare. Hrana este o nevoie de bază și cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea. Printre cei care primesc o masă caldă sunt copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost, oameni care se află la limita sărăciei”, spun voluntarii din asociaţie.

Iar din această toamnă, membrii asociației vor avea propria bucătărie, compusă din 4 camere. După cum mărturisește Raimonda Boian, acest aspect le va permite voluntarilor să asigure o cantitate mai mare de hrană care să fie livrată zilnic, iar munca în echipă va deveni și mai eficientă:

Am început lucru, astfel încât să ne amenajăm bucătăria noastră. Am primit un spaţiu de patru camere şi acum suntem în plin proces de reconstrucţie. După ce va fi gata, vom găti de luni până vineri şi ne vom muta toţi acolo, nu se va mai găti la centre. Vom avea bucătăria noastră şi toţi beneficiarii vor primi mâncare în fiecare zi”, a declarat Raimonda.

Rezultatele se văd, iar faptul că tot mai multe persoane pot beneficia de hrana oferită prin intermediul Asociației ”O masă caldă”, se datorează muncii neobosite a voluntarilor. 

Timp de 5 ani, am gătit între 50 şi 250 de porţii de mâncare caldă, săptămânal, în bucătăriile altora. Acum, suntem în faţa unei noi provocări: amenajarea propriei noastre bucătarii. Cu ajutorul vostru, din luna octombrie, beneficiarii noştri vor avea #omasacalda în fiecare zi”, au anunţat reprezentanţii asociaţiei.  

Pentru combaterea risipei alimentare, astfel încât o cantitate însemnată de mâncare să poată ajunge și la cei care au nevoie de o masă caldă, de o hrană suplimentară, precum căminele de bătrâni, centrele sociale, asociaţiile caritabile sau alte astfel de locaţii, asociația a dezvoltat și o aplicație în acest sens, prin care donatorii și beneficiarii se pot interconecta mai facil.

CITEȘTE ȘI: S-a lansat Aplicația ShareFood

CITEȘTE ȘI: Să nu mai aruncați mâncarea! La Cluj se lansează “Share Food”, o aplicație pentru donarea mâncării care prisosește

„De când am lansat programul O Masă Caldă, în urmă cu aproape 5 ani, ne-am asumat ca obiectiv și combaterea risipei de hrană. Până acum, acest obiectiv a fost integrat în modul în care facem cumpărături pentru bucătăriile în care gătim beneficiarilor noștri, timp în care ne-am construit o rețea de producători de hrană (restaurante, magazine mici și mari, producători, firme de catering) care doresc să contribuie la acoperirea mai bună a nevoii de hrană în comunitate, dar și de beneficiari (ONG-uri, centre de zi sau centre de găzduire permanentă, instituții care oferă servicii sociale). Astfel, această aplicaţie a venit firesc, ca o extindere a activităţilor noastre”, a declarat George Jiglău, membru fondator Asociaţia O Masă Caldă.

CITEȘTE ȘI: “O masă caldă” a împlinit 5 ani. Inițiatorii proiectului au pus la dispoziție și o aplicație pentru cei care vor să doneze

Proiectul “O masă caldă”, prin care persoanele aflate în nevoie primesc hrană caldă, a împlinit în 1 iunie 2018, 5 ani de activitate. Inițiativa aparține unui grup de profesori de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) Cluj, iar demersul a ajuns în mai multe orașe din țară.

Din toamnă, echipa asociației va avea propriul spațiu amenajat pentru pregătirea hranei. 

Oricine se poate alătura eforturilor comune de ajutorare a semenilor, fie ca voluntar, fie prin intermediul unei donații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *