Proiectul de ţară AUR văzut pe text, fără patimă, de activistul clujean Szakats Istvan

Alaltăieri am fost și eu în Piața Mihai Viteazu să-l văd pe George Simion. Mi-a făcut impresia unui om care spune ce crede și crede ce spune. Vorbea clar, articulat, inteligibil, și îmi părea sincer. Cu astea bătea cam 99% din politicienii cu care m-o blagoslovit Dumnezeu să fiu contemporan.

De curiozitate, am luat și broșura "România are Proiect de Țară", și am citit-o din scoarță în scoarță cât am stat apoi la coadă la Banca Transilvania pe Eroilor, până să ajung la ghișeu. De fapt, de două ori am citit-o - așa de surprins am rămas - și apoi am mai dat jos și Proiectul de Țară AUR de pe net ca să mă verific.

Ce-am găsit? Ce n-am găsit. Într-un document de 9.500 cuvinte, cuvântul "naționalism" apare de 2 ori, și "ortodox" de alte 2 ori. E super-subarticulat. Mi-am ridicat sprânceana.

Mă întrebam, pe baza acestui Proiect de Țară, cam cât de tare pot acuza AUR de naționalism ortodox "harcor" și talibanic? Cu părere de bine, STRICT din document: nu prea puteam - cel puțin foarte nu la nivelul la care mă așteptam.

Corolar, mă gândeam: dar oare Biserica Ortodoxă și Neolegionarismul Românesc, când fac și ei un word-count pe document, oare cât de impresionați vor fi, ideologic așa? La așa slabe evocări, nu cred că pot fi.

Ok, poate omisiunea e vădită - gândeam io. O fi existând niște înțelegeri secrete între părți, tenebros așa, cum trebuie. Dar atunci documentul asta e o autoîmpușcare în gleznă, că îi dă AUR-ului un handicap retoric pe care ulterior tre' să-l surmonteze public. Și atunci ce gheșeft să și-l creeze singuri? Na și cum mă târam io acolo la coadă, până la urmă a început să mi se formeze următoarea opinie în cap.

Discursul AUR e în plină și profundă transformare. A pornit el ca "partid al durerii naționale" - mi-a plăcut teribil formularea - dar acum că a luat voturi, două specii de Orci o să vrea să urce pe spatele "însului", pe treptele puterii. Și o să acapareze Turnul ideologic AUR.

Vai de Palantiru' tău, autor al Proiectului de Țară, Sarumane Călin Georgescu, care din documentul citat mai că mi te conturezi ca un idealist exaltat-ezoterist. Iaca, te-am și verificat rapid, și te-am găsit: citezi la greu din Osho, Gurjieff și Krishnamurti. Bine că ăștia nu-s unguri... da' să știi că nici ortodocși nu par.

Deci man! Ce trudă ai scris tu în Proiectul ăla? Ai izbutit să scrii "Biserică" de 4 ori? Subarticulat. Speri acum ca BOR să-ți dea binețe? Sau ZeleaJugend? Partidul cu "dacii" trebuie să vină, iar dacii acum, horribile dictu, au zero quotation index în document! Ok, ți-ai dat tu singur BT-ul pe prima variantă de text, dar acum, cu juriul extins, să știi că n-o să-ți mai iasă. Bașca, te miros că nici nu ești dacopat pur-sânge.

În schimb, ai scris "agricultură" de 45 ori în text. Top! Bine bos, hai cu agricultura. Da' cam pe ce frecvență și la ce amplitudine crezi că o să rezoneze cu tine middle-classul urban, ca să nu mai întreb de antreprenorași, și de toți rechini de multinaționale care numa' birouri de clasa A, din sticlă, la oraș visează?

Revenind la cele două specii de orci care o să configureze discursul AUR în viitor. Ele sunt 1) Moța-și-Marinii expirați-și-wannabe și 2) o șleahtă întreagă de mediocri parvenabili. Primii vor veni cu "idealismul". Ai doilea cu "realismul". Tu nu ești nici cum trebuie de idealist pentru primii, și nici cum trebuie de realist pentru ai doilea. Iar la cum văd că răsar deja, îmi pare rău despre tine, Căline: poți să te apuci să-ți scrii epitaful. Nu-ți dau un an.

Iar tu, Simioane, te-am auzit în Piață zicând "O să avem și uscături, dar o să le tăiem și o să mergem mai departe". Păreai sincer. Of, dragule. Tu cred că deja știi ce te așteaptă. Poi fix de ăștia colcăie toate partidele. Zici asta de PNL, de PSD, de USR, de UDMR.
Dar cancerul aiesta e în natura construcției politice numite partid. Și atunci, vrei tu musai partid? Bucuria orcilor. O să se bage uscăturile în partidul tău până la metastază, până o să ajungi ca oricare partid. Sau poftim, alternativă. Rămâi tu principial, și taie toate tumorile. Și n-o să mai ai partid.

Alege. Ca omul sincer ce te-am perceput. Bagi antisistem pe sistem până la capăt? Zi da. Dacă da, dintr-o simpatie profundă pentru acei oameni care din disperare și speranță au votat AUR, dau o bere. Și mă închin.

 

Imagine: word cloud din Proiectului de Țară AUR.

Adauga comentariu