Proiectul de reamenajare a Parcului Primăverii avansează pe hârtie. Autoritățile speră să obțină avizul de mediu, pentru a putea licita achiziția serviciilor de proiectare

În timp ce realizarea așa-numitei baze sportive La Terenuri înregistrează întârzieri, context în care nemulțumirea localnicilor cartierului Mănăștur este îndreptățită, autoritățile anunță un avans birocratic în desfășurarea etapelor de lucru pentru amenajarea Parcului Primăverii. 

Proiectul de amenajare a Parcului Primăverii din cartierul Mănăștur ar putea obține avizul de mediu pe parcursul săptămânii viitoare. După derularea acestei etape, proiectul va putea fi licitat pentru obținerea serviciilor de proiectare, iar mai apoi de execuție.

„Evident, avem toate discuțiile în derulare în momentul de față. Nu sunt întârzieri, dar sunt dificultăți legate de faptul că mai avem nevoie de avizul de mediu. 

Săptămâna viitoare va intra în analiza Comisiei tehnice, după care vom face achiziția de servicii de proiectare și execuție. 

La Parcul Primăverii suntem în grafic în ceea ce privește obținerea avizelor, după cum cum ne-am angajat”, a declarat primarul Emil Boc în cadrul unei intervenții radio. 

Acesta a recunoscut că partea birocratică este una complicată, iar obținerea avizelor de mediu presupune un parcurs de durată, indiferent de obiectivele de investiție.

„Merită să știți că procedurile de mediu presupun termene de la 1 lună până la 1 an și 6 luni pentru a le parcurge, în funcție de complexitatea lucrărilor”, a adăugat edilul. 

În aprilie 2021, autoritățile realizau o dezbatere online pe tema reamenajării Parcului Primăverii, chiar dacă clujenii semnalau starea bună a acestei zone, prilej cu care își exprimau nedumerirea în privința prioritizării acestui proiect. 

CITEȘTE ȘI: Boc investeşte numai în ce a mai investit. Parcul Primăverii arată deja bine, dar votanţii lui trebuie să vadă că „el lucrează"

Conceptul de reamenajare a parcului din cartierul Mănăștur presupune înlocuirea benzinăriei de pe strada Almasului, parcul urmând să fie extins pe suprafața acesteia.

O altă propunere însemnată vizează realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. 

Această fâșie umedă va reprezenta principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D, care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene.

Intervenții pentru Parcul Primăverii:

- reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori

- stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.

- evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori

- dotarea parcului cu mobilier urban modern

- amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)

- sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran:

- transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space

- reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice

- plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți

- refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern.


Adauga comentariu