Din oras

Proiectii inainte de alegeri cu filmul despre moartea procurorului Panait. Tudor Giurgiu: ar fi trebuit sa organizam o caravana prin sudul Romaniei

Patru proiectii in patru orase vor aduce in fata romanilor reconstituirea unor fapte petrecute cu 12 ani in urma, in urma carora un procuror si-a pierdut viata, in ancheta ulterioara fiind vehiculat si numele lui Victor Ponta. Regizorul Turdor Giurgiu a marturisit pentru Ziar de Cluj ca a ales special aceasta perioada pentru proiectii “in ideea de a provoca niste discutii”.

Filmul “De ce eu?aka Cristian” va fi prezentat pe parcursul acestei saptamani la Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj.

“Sunt curios cum vi se va pare, ce va place sau ce nu v-a convins.

Sa discutam dupa film despre Romania anului 2002, despre ce traim azi si ce va fi de-acum incolo. Despre sacrificii si speranta”, a scris regizorul clujean pe blogul sau.

La Cluj, proiectia va avea loc joi, 13 noiembrie, de la ora 20, la Cinema Victoria. Dupa vizionarea filmului va avea loc o discutie cu regizorul Tudor Giurgiu si actorii Emilian Oprea si Ionut Caras. Pretul biletului de intrare va fi de 10 lei.

“Inca nu sunt emotii atat de mari, pentru ca filmul nu e gata. Am pornit cu proiectia unei versiuni de lucru tocmai in ideea de a provoca niste discutii despre film asa cum e, de a ne testa anumite solutii si decizii regizorale si tot ce m-a interesat a fost sa iau reactii la cald de la public, cum nu prea s-a mai facut pana acum. Pe langa asta, ne-am propus, evident, sa profitam de climatul politic actual. Filmul vorbeste despre o perioada din Romania de acum 12 ani, insa care este foarte actuala, daca tinem cont de discutiile si de contextul de acum”, a declarat Giurgiu, pentru Ziar de Cluj.

Regizorul admite ca a ales deliberat tocmai saptamana de dinaintea celui de-al doilea scrutin al prezidentialelor pentru aceste proiectii.

Daca filmul era terminat, planuiam sa ii facem premiera pe 31 octombrie. Nu s-a putut, asa am vrut musai sa facem aceste proiectii”, a spus regizorul.

“Mi-as dori sa conteze la vot, dar, daca am fi putut cu adevarat sa schimbam ceva, ar fi trebuit sa organizam o caravana prin sudul Romaniei din sat in sat si din oras in oras, in special pentru Teleorman. Din pacate filmul nu e gata si nu avem nici logistica, nici puterea sa facem acest lucru, deci nu cred ca putem schimba mare lucru”, a marturisit Tudor Giurgiu.

Contributiile de la Cluj la acest film sunt completate cu o piesa de-a trupei Grimus, “Political Animal”, va fi in coloana sonora a filmului. In plus, mai exista o colaborare cu cei de la Luna Amara.

“De ce eu?” aka Cristian e cel mai greu film pe care l-am facut pana in prezent. M-a prins cu totul, m-a devorat, m-a absorbit. Un film despre un erou. Despre justitie, politica si multe altele.

 Am gasit un text mai vechi despre magistrati. Cred ca de prin 2002-2003. Dupa 10 ani, cred cu tarie ca justitia a inceput sa aiba eroi, oameni integri, cu coloana vertebrala, care refuza compromisul. Cine nu vede schimbarile in justitie din ultimii ani e fie orb, fie rau intentionat.

Daca in anii 2000, era imposibil sa iti imaginezi ca ministrii sa fie anchetati sau condamnati, intre 2006-2012 au fost deferiti justitiei, pentru fapte de coruptie, 23 de membri ai Parlamentului, 15 ministri si secretari de stat, 8 prefecti/subprefecti si tot atatia presedinti de consilii judetene, peste 100 de primari, peste 50 de magistrati.

Justitia nu are eroi. Nu are caractere puternice, destine de exceptie, oameni hotarati sa spuna liber lucrurilor pe nume. Procurorii si judecatorii se complac in comoditatea bleaga a unei profesii care le asigura securitatea fata de orice factor extern. Cum ar fi de exemplu fata de societate, adica de oameni, care din cand in cand mai ridica problema raspunderii si a responsabilitatii. Nu putem avea eroi, fiindca sistemul ii ataca si, cum s-a intamplat cu mine, ii obliga sa devina martiri. Amandoi stim cat de urate sunt lucrurile vazute din interior. Cunoastem incompetenta, grobianismul, autoritarismul, hotia multiplicata la nivelul sistemului”, arata Tudor Giurgiu pe blog, citand si un extras din proiectul “blog procuror Panait”.

 Filmul va fi gata, potrivit estimarilor regizorului, intre finalul lui februarie si inceputul lui martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *