Din oras

Proiectele Clujului finanțate prin PNRR. Tarcea: „România trebuie să fie pregătită să livreze proiecte”

„România trebuie să fie pregătită să livreze proiecte”, susțin reprezentanții administrației locale. Viceprimarul Dan Tarcea a amintit câteva dintre proiectele clujene ce urmează să fie finanțate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Comisia Europeană a aprobat luni Planul Național de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro subvenții și 14,9 miliarde de euro împrumuturi.

„România trebuie să fie pregătită să livreze proiecte. Sunt peste 29 de miliarde – 14,5 granturi și 14,5 împrumuturi”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

Acesta a amintit și de proiectele „multianuale” din Cluj ce urmează să fie finanțate din aceste fonduri. Centura metropolitană a Clujului „nu este prinsă” însă în PNRR. 

„Sunt 310 mil euro pentru magistrala de metrou, bani ce trebuie cheltuiți până la mijlocul anului 2026. 

Modernizarea căii ferate Cluj-Napoca-Episcopia Bihor.

Pasajul peste Tăietura Turcului este prins în acest proiect.

Construirea spitalului regional.

Spitalul monobloc de copii din Borhanci, din apropierea centurii metropolitane”, a enumerat viceprimarul Clujului câteva dintre proiectele mari ce urmează să beneficieze de fonduri prin intermediul acestui plan de finanțare. 

„Sunt prinse o parte din proiectele extrem de importante ale orașului”, a punctat Tarcea.

În privința proiectelor mari de infrastructură rutieră ori a centurii metropolitane, reprezentanții Primăriei au susținut că aceste proiecte vor fi finanțate prin intermediul unor alte programe europene:

„Nici o centură nu e prinsă în PNRR.

Nici centura metropolitană din Cluj nu face parte din acest proiect. Sunt alte programe, fonduri operaționale, care pot veni pentru finanțarea centurilor metropolitane din toată România”, a explicat Tarcea. 

Potrivit autorităților locale, clujenii vor scăpa de trafic și aglomerația din oraș din 2026, atunci când metroul va deveni funcțional. Pentru realizarea acestui obiectiv peste 300 milioane de euro vor fi disponibile prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

CITEȘTE ȘI: Metrou, tren și centura metropolitană din Cluj: „Dacă acești bani nu sunt cheltuiți până în Iunie 2026, statul român trebuie să dea banii înapoi… Suntem în faza de elaborare a studiului de fezabilitate”

Aceste fonduri sunt insuficiente însă pentru realizarea metroului și a trenului metropolitan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *