Sanatate

Proiecte medicale clujene intrate pe linie moartă: Centru Integrat de Transplant și Spitalul Pediatric Monobloc, „realizări” uitate pe hârtie

Premiera în domeniul medical românesc, anunțată în ianuarie 2019, privind deschiderea unui Centru Integrat de Transplant rinichi, inimă, plămâni și ficat – o realizare unică – pare să fi rămas la stadiul de entuziasm românesc: la zece luni de la acest anunț, Consiliul Județean Cluj nu a reușit să obțină servicii de consultanță pentru organizarea concursului internațional de soluții în vederea realizării acestui centru. În aceeași situație incertă se află și proiectul Spitalului Pediatric Monobloc. 

Aceste licitații eșuate, trei la număr, au fost urmate de alte două servicii de achiziții: Servicii de întocmire studiu istoric și Servicii de întocmire studiu trafic. 

CITEȘTE ȘIConsiliul Județean plătește studiu de trafic pentru viitorul Centru de Transplant. Pentru turnul lui Tișe nu a fost nevoie de un studiu similar?

La solicitarea Ordinului Arhitecților din România, CJ Cluj trebuie să elaboreze studiul de trafic anterior demarării lansării concursului internațional de soluții. 

Între timp, numai în ceea ce privește transplantul renal, putem spune că sistemul medical clujean a rămas în bună măsură inert la problemele legate de nefrologie, transplant de rinichi, dializă renală și alte proceduri. Mai mult ca oricând, nefrologia pediatrică a rămas blocată în Cluj, fără să înregistreze progrese în acest sens. 

CITEȘTE ȘICum este marcată Ziua Mondială a Rinichiului? „Ajungem în situația paradoxală de a ne trimite în străinătate copiii, să fie tratați în spitale străine de medici români, fugiți și ei de aici”

Din păcate, lucrurile se schimbă in bine cu dificultate, iar părinții sunt nevoiți să plece în afara țării pentru a salva viața copiilor lor, suferinzi de diverse probleme renale. Practic, în prezent, am ajuns în situația paradoxală de a ne trimite în străinătate copiii, să fie tratați în spitale străine de medici români, fugiți și ei de aici.

Evident, realizarea unui Centru Integrat de Transpant este cât se poate de urgentă.

Din păcate, acesta nu este singurul proiect desenat pe hârtie de către administrația județeană clujeană: în paralel, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Păunel Tișe, anunța și elaborarea strategiei pentru realizarea Spitalului de Copii Monobloc. 

„Dorim să facem pe un teren din Cluj-Napoca, aparţinând Consiliului Judeţean Cluj, cu o suprafaţă de 15.000 mp, un Centru Integrat de Transplant, care va asigura posibilitatea de a se realiza aici transplant de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. Va fi o finanţare a CJ Cluj, dar şi europeană, este un proiect unic în România şi printre puţinele de acest fel din Europa. Părerea mea că în maxim 5 ani vom finaliza construcţia, după care va urma şi dotarea ulterioară. Noul centru va avea 300 de paturi, iar aici urmează să fie relocat şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca”, nota Alin Tișe în cadrul unei conferințe de presă din 29 ianuarie 2019.

CITEȘTE ȘICentrul Integrat de Transplant Cluj: un „succes” blocat în a treia licitație

Circa două luni mai târziu, în 29 martie 2019, Alin Tișe făcea câteva dezvăluiri și în privința celui de-al doilea proiect important în domeniul sănătății: Spitalul Monobloc de Copii, care va fi construit în cartierul Borhanci, pe un teren pe care CJ l-a preluat de la Primăria Cluj-Napoca cu titlu gratuit.

CITEȘTE ȘIAICI va construi Alin Tișe Spitalul Monobloc. BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

Procedurile administrative – studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, planul urbanistic zonal, etc. – urmau să fie realizate în 2019, iar în funcție de ritmul în care acestea evoluează, Consiliul Județean Cluj anunța că ar putea începe construcția spitalului chiar în acest an.

„Acum vom cuprinde în buget o sumă orientativă, care să ne ajute la partea de studii și documentație. Pentru această fază, am propus o sumă de aproximativ 5 milioane de euro. Urmează să mai discutăm, în funcție de pașii pe care îi facem, dar în această fază cred că e suficient”, declara Alin Tișe, în primăvara acestui an.

Și serviciile de consultanță pentru organizarea concursului de soluții în vederea realizării Centrului Integrat de Transplant Cluj sunt în cuantum de 130.000 de lei. 

CITEȘTE ȘICentrul de Transplant al lui Tișe, în aer. Nimeni nu vrea să-l consulte pe șeful județului

După trei licitații în acest sens, CJ Cluj nu a reușit să obțină consultanța specialiștilor în domeniu. În plus, administrația județeană a fost obligată de Ordinul Arhitecților România să efectueze în prealabil alte două proceduri: studiul de trafic și studiul istoric, etape ce însumează 52.000 de lei.

Astfel, realizarea fazelor incipiente, la nivel de analiză, studiu de fezabilitate, plan urbanistic zonal, autorizare etc. au rămas înregistrate doar pe hârtie, chiar dacă s-au scurs deja 10 luni de la data în care Alin Tișe făcea declarații în acest sens, iar ca atare județul Cluj ar urma să beneficieze de două centre medicale noi: Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant Cluj. 

În primăvara acestui an, prezent la o şedinţă a Consiliului Local, deputatul clujean Emanuel Ungureanu îi bătea obrazul edilului clujean, Emil Boc, în privința activității Institutului de Transplant care se desfășoară într-un pod neautorizat.

„Legat de noul centru de transplant care ar trebui să se facă pe Babeş, o să vă rog să îl rugaţi pe domnul Tişe, Institutul de Transplant se află într-un pod neautorizat. Dacă se întâmplă o nenorocire, o să răspundă unii legal, alţii moral. Acolo nu ar fi trebuit niciodată să se desfăşoare activitatea medicală. Rugămintea mea este să îl impulsionaţi pe Tişe ca acolo pe Babeş să se întâmple ceva urgent. Acel pod nu este autorizat să funcţioneze. Situaţia este foarte gravă. Riscăm să cădem cu paturi. E mult prea încărcat acel pod, nu a fost autorizat în niciun fel, sunt fisuri în zona de rezistenţă”, afirma Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘITișe se laudă cu alocări de 5 mil euro pentru Spitalul Monobloc. Ungureanu: „Este o catastrofă să vii în an electoral cu o asemenea „petardă”, pe un subiect atât de sensibil”

În 2016, când s-a instalat în fotoliul de președinte al Consiliului Judeţean, Tișe susținea că în 2017 va începe construirea unui spital pentru copii, în valoare de patru milioane de euro, pe terenul pe care a decis să ridice în prezent Centrul Integrat de Transplant, de pe strada Victor Babeș. 

Între timp, costurile pentru aceste proiecte au fost majorate considerabil. 

Fără a beneficia de un studiu de prefezabilitate sau fezabilitate și nici de o finanțare asigurată pentru acest proiect, cu o lună înainte de alegerile europarlamentare și cu un an înainte de locale, conducerea Consiliului Județean Cluj lansa deja anunțul pentru consultanță și concurs de soluții pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj.

Cele trei încercări ale adminsitrației județene au eșuat lamentabil, iar proiectele din domeniul medical clujean – Centru Integrat de Tranplant și Spitalul Pediatric Monobloc – par să fi intrat pe o linie moartă. 

„Atunci când vorbești despre spital, nu trebuie să spui: „se va face”, ci „au început lucrările”. Eu nu mai creditez nici un proiect făcut de administrația locală și județeană care începe cu formula „vom face”.

„Avem în proiect în luna noiembrie”, adică după alegeri promit să…

Au fost la putere din 1997, de atunci se vorbea că „se va face un Spital Regional”.

Nu mai crede nimeni într-un spital care are studiu de pre-fezabilitate, care depinde de Centura Metropolitană, care depinde de un Guvern etc.

Toate proiectele importante se așează cu câteva luni înainte de alegeri. Cine v-a împiedicat până acum să le faceți?”, nota Emanuel Ungureanu în martie 2019. 

Deși au trecut mai bine de 6 luni din momentul anunțului privind realizarea celui de-al doilea proiect, Spitalul Monobloc din Borhanci, nici aici nu au fost înregistrate progrese. 

Să fie anii electorali 2019-2020 – cu alegerile prezidențiale care bat la ușă și cele locale, care vor urma în primăvară – singura explicație pentru „demararea” acestor proiecte doar pe hârtie? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *