Proiecte mari din județul Cluj, omise din bugetul național. Alocările pentru transport în Regiunea Nord-Vest arată ridicol

Parlamentarii clujeni s-au contrat în comunicate de presă în loc să atragă finanțare de la bugetul național pentru proiecte ignorate ani la rând.

Spitalul Regional de Urgență Cluj nu vede niciun ban de la buget, cum nici Aeroportul Internațional Avram Iancu nu primește nimic. Proiecte importante sunt sărite de la alocările bugetare pe anul acesta. Mai ales la transporturi, mulți bani merg în sudul țării, după cum era de așteptat.

Bugetul național pe anul acesta a stârnit destule controverse în taberele politice adverse. Atât de o parte cât și de cealaltă există acuze – social-democrații spun că așa buget nu a avut România niciodată, opoziția afirmă că au fost favorizate județe precum Teleormanul lui Dragnea. Economiștii au atras atenția că bugetul pe anul 2017 se bazează pe o creștere economică nerealistă, iar președintele Klaus Iohannis l-a chemat la discuții, marți, 14 februarie, pe premierul Sorin Grindeanu.

Județul Cluj nu este tocmai favorizat, deși conducerea PSD Cluj se bate cu pumnul în piept că s-au alocat bani mulți pentru nenumărate proiecte. 1,27 miliarde lei sunt prevăzute pentru Autostrada Transilvania, 950 milioane lei pentru Autostrada Sebeș-Turda. De asemenea, potrivit conducerii PSD Cluj, Centura Vâlcele - Apahida primește 7.840.000 lei, reabilitarea DN 1C Dej - Baia Mare - 8.925.000 lei, centura Bd. Muncii - Apahida - 245.000 lei, clădirea nouă a Institutului Oncologic - 29.096.000 lei, sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară - 14.256.000 lei, sediul Inspectoratului Şcolar Municipal - 2.000.000 lei, corpul nou de clădire de la Biblioteca Centrală Universitară - 1.500.000 lei, Biblioteca Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară - 389.000 lei, extinderea Casei Corpului Didactic - 200.000 lei, sala de sport a CSŞ Viitorul - 200.000 lei.

Pe lista alocărilor bugetare nu se regăsesc deloc Spitalul Regional de Urgență și nici centura de sud, Florești-Cluj-Napoca. De asemenea, nici Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca nu primește bani de la buget. “Județul Cluj este din nou Cenușăreasa alocărilor financiare de la bugetul național. În loc ca astăzi, odată cu adoptarea noului Buget Național în Parlament să discutăm despre fonduri alocate pentru Autostrada Transilvania, Centura Metropolitană a Municipiului Cluj-Napoca, pista Aeroportului Internațional Avram Iancu și alte obiective de interes județean și regional, asistăm neputincioși la bătaia de joc a PSD față de toți locuitorii județului Cluj și nu numai”, au declarat reprezentanții PNL Cluj. Aceștia uită însă că Autostrada Transilvania a fost ignorată și de celelalte guverne, care nu au fost roșii. Rămâne de văzut dacă într-adevăr va fi gata autostrada anul acesta, așa cum scrie în Legea Bugetului Național.

Pe modelul „greaua moștenire a guvernelor anterioare”, liderul PSD Cluj nu explică de ce nu au fost alocați bani pentru Spitalul Regional de Urgență, un proiect aflat în stand-by de ani de zile, ci se mulțumește să reacționeze ca la grădiniță: nici Boc și nici Cioloș nu au dat bani. „Clujul este o prioritate pentru PSD iar obiectivele strategice sunt sprijinite de către Guvernul României. Parlamentarii liberali din Cluj fie nu au citit cu atenție Legea Bugetului Național, fie au omis cu rea intenție alocările bugetare destinate Clujului. Și proiectele de interes regional precum Spitalul Regional de Urgență, pentru care nici Guvernul Boc nici cabinetul Cioloș nu au alocat finanțare, sunt în atenția PSD și vor fi sprijinite în următoarea perioadă”, a declarat Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Primarul Emil Boc le-a adresat o scrisoare deschisă celor 14 parlamentari clujeni, cărora le-a cerut să facă tot ce pot ca proiecte importante precum Spitalul Regional și centura metropolitană Gilău-Apahida să primească finanțare. S-a ales praful de scrisoarea lui Boc. Parlamentarii s-au războit prin comunicate de presă și au uitat care le este rolul.

„La începutul anului 2017, cele mai importante obiective pentru care este necesar să ne unim eforturile pentru a crea contextul de implementare sunt realizarea centurii metropolitane Gilău — Apahida și Spitalul Regional de Urgență. Pentru oamenii politici, a avea mijloacele de a putea susține proiecte de asemenea anvergură este o oportunitate și indiferent de sfera politică din care provenim, cu toții avem un obiectiv comun: creșterea calității vieții clujenilor”, spunea Boc în scrisoare.

Fiecare județ mai primește bani și din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri și echilibrarea bugetelor locale. Clujul este printre județele cu cea mai mică finanțare. Din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2017, Clujul primește 9.497.000 lei. Cele mai mari sume, peste 11.000.000 lei au primit județele Vaslui, Suceava și Botoșani. Peste 10.000.000 au mers și către județe precum Teleorman,  Argeș, Buzău, Olt, Vâlcea, Vrancea, Bacău.

Din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, județul Cluj primește 48.615.000 lei.

Județe care primesc sume mult mai mari decât Clujul sunt Bacău cu 104.236.000 lei, Botoșani cu 82.245.000 lei, Dolj cu 78.064.000 lei, Iași cu 94.448.000 lei, Neamț cu 92.489.000 lei, Suceava cu 122.252.000 lei.

Teleormanul lui Dragnea, primește 66.938.000 lei.

Comentarii

corina

23.02.2017 16:03

De ce va lamentati ca nu s-au primit bani mai multi ? Jud. Cluj se compara cu cele care au primit mai mult? Trebuie ajutate si acestea ! Care alesi sa se zbata pt. fonduri mai mari? cei care dorm in parlament? Cand este vorba de judetul tau, nu ar trebui fa fie partipriuri politice. Tragem toti in acelasi sens.Oricum  reteaua de drumurile judetene este jalnica indiferent cati bani s-ar da de la Bucuresti cei care se ocupa de adninistrarea acestore sunt JALNICI SI NEPRICEPUTI  !!

puiu

25.02.2017 19:55

de tov. BOC sa cam saturat lumea. de cati ani e Primar na fost in stare sa faca o statie de reciclare si sotare a deseurilor la Pata Rat Iar despre curatenia Somesului nu mai vorbim.

Adauga comentariu