Proiectantul bazei sportive din Gheorgheni a castigat licitatia cu un pret de dumping

Firma Civitas Proiectare, cea care a si facut studiul de fezabilitate pentru proiectul Bazei Sportive din Gheorgheni la un pret cu 62% mai mic fata de cel estimat, este acum castigatoarea licitatiei pentru proiectarea aceluiasi obiectiv. Strategia abordata de firma infiintata in 2012, de a oferta preturi mult sub estimarea beneficiarului, a dat roade si de aceasta data: contractul cu Civitas Proiectare se va incheia la 93.000 de lei, dupa ce municipalitatea a estimat costuri de 536.000 de lei.

In total s-au depus sapte oferte, cea castigatoare fiind de 5,6 ori mai mica decat pretul estimat. SC Building Olm SRL a ofertat 195.000 de lei, Arhi Dinamic SRL – 123.000 de lei, Dico si Tiganas – 299.000 de lei, Asocierea SC Exe Company si SC Exe SRL 114.000 de lei, iar Asocierea SC Planwerk SRL si SC Relians Corp SRL – 424.000 de lei.

Investitia este finantata din fonduri europene, iar proiectul trebuie sa fie gata in trei luni de la semnarea contractului.

Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de consilierii locali in luna noiembrie baza sportiva se va construi pe terenul municipalitatii de o suprafata de peste 93.000 de metri patrati, iar investitia se ridica la peste 22 de milioane de lei, plus TVA.

“Amenajarile constau in realizarea de alei si piste de alergare si ciclism, terenuri de fotbal, tenis, baschet, beachvolei, badminton, skate, escaladare, fitness; loc de joaca pentru copii, parc de aventura, paintball, amfiteatru in aer liber, zona verde cu plante perene si in zona terenurilor sportive, zona impadurita, cladiri: polivalenta, alimentatie publica, administratie”, se arata in proiectul de hotarare de Consiliu Local.

Suprafata construita urmeaza sa fie de peste 2.000 de metri patrati, terenurile vor depasi 13.000 de metri patrati, iar 64.000 de metri patrati vor fi spatiu verde. Studiul de fezabilitate a fost intocmit de SC Civitas Proiectare pentru un pret mult mai mic - 38% din cel estimat. Contractul a fost estimat la 75.000 de lei, iar Civitas Proiectare a venit cu oferta de 29.000 de lei.

Acum si proiectul obiectivului va fi facut de aceeasi societate, pentru un pret de cinci ori mai mic fata de cel estimat.

 Societatea ii apartine Dacianei Bercan, care detine parti sociale si la societatea 4Invest din grupul de firme a lui Vasile Bercan, unul dintre privilegiatii contractelor cu Primaria, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor. 4Invest a avut in anii trecuti mai multe contracte pentru reparatii scoli si gradinite precum si pentru constructia unor imobile.

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Comentarii

ála de voteaza...

07.04.2014 10:29

  Mai crede cineva in licitatii care se fac "pe bune"?! ...

silviu

07.04.2014 10:42

foarte bine ca functioneaza economia de piata; doar sa nu ne trezim ca se umfla la final pretul , desi pe fonduri europene nu e posibil;

Aaa

07.04.2014 11:19

Da, asta a fost o licitatie, care sa facut "pe bune".

Bbb

10.04.2014 14:44

Va fi vai de capul celor care trebuie sa receptioneze proiectul facut de Civitas ! Vedeti experientele cu 4I Invest- care s-a tranformat ca prin minune, fara sa-si anunte partenerii contractuali, in Civitas proiectare! Un exemplu: 4I Invest a castigat (tot pe un pret de 30-40% din estimat - si mult mai mic decat a celorlalti ofertanti) un contract de proiectare pe care trebuia sa-l elaboreze in 3 luni, iar dupa expirarea acestei perioade au predat pe post de proiect o copie a caietului de sarcini de la licitatie! N-au facut absolut nimic! A durat un an de zile pana au reusit sa screama o caricatura de proiect, de care nici nu mai vor sa raspunda! Cand va trebui sa se execute lucrarea, ia proiectantul de unde nu-i! Ca firma 4I Invest a fost radiata! In concluzie, ieftin nu inseamna bun! De cati bani iau, de atat si lucreaza! Adica in bataie de joc! Alt exemplu: Firma familiei Bercan, cea de executie lucrari, 2INVEST, castiga lucrari tot asa, la pret de dumping, iar primul lucru pe care-l fac dupa semnarea contractelor este sa ceara modificarea proiectelor! Si toate lucrarile castigate de ei au neaparat nevoie de lucrari suplimentare, ca toti proiectantii sunt prosti si toate contractele au neaparat nevoie de lucrari suplimentare. Inclusiv in cazul proiectelor elaborate de ei. Si le merge... Si nu pot fi trimisi la plimbare, pentru ca vin cu pretul cel mai mic si nimeni nu i-a dat in judecata pentru lucrarile proaste pe care le fac si pentru problemele pe care le creeaza pe parcursul derularii contractelor. Iar mass media si organele de control asta sustin: ca trebuie sa acepti pe oricine la licitatii, iar atata timp cat vine la pretul cel mai mic, castiga! Si daca pe parcursul derularii contractelor ai nefericita inspiratie sa le reziliezi contractul pentru ca nu se tin de treaba, clar ca nu mai gasesti pe nimeni care sa vina sa faca lucrarea pe banii alocati ! Ca fondurile sunt alocate conform contractului... adica la pret de dumping! Si ramai cu lucrarea neexecutata! O iei frumos de la inceput, cu soliciatrea de fonduri, aprobari peste aprobari, licitatii... mai dureaza vreo 2-3 ani- in cazul fericit! In concluzie, vai de sanatatea si nervii amaratilor care trebuie sa receptioneze celebrul proiect.

Adauga comentariu