Editorial

Proiect pentru artistii stradali ai Clujului. Orasul are nevoie de culoare!

O fotografie cu doi politisti locali amendand un artist stradal a enervat un Cluj intreg acum doua saptamani. Pe domnii de la Militia locala ii enerveaza si un saxofonist si un violonist, ii enerveaza orice artist stradal.

Pana la urma, presa a aflat ca nu a fost amendat, ci doar legitimat, dar mie tot mi-a ramas in cap atitudinea proasta a celor doi angajati ai politiei locale care pur si simplu hartuiau un artist ce dadea culoare orasului nostru.

Este, de fapt, atitudinea generala a sefului lor, Emil Boc, primarul Clujului, care vrea sa pastreze orasul acesta doar in culori gri si care a urgisit mereu in ultimii ani artistii stradali care se incumetau sa ne incante, asa cum se intampla in marile metropole ale lumii, unde strazile prind viata si culoare datorita acestui fenomen cultural neconventional.

Emil Boc si argatii lui de la Politia Locala au o singur conventie: da pe ei cu amenzi si hartuiala!

Au ajuns atat de meschini incat, daca nu interveneam noi cu ziarul pe care il detin, ar fi fost in stare sa ii interzica accesul in Parcul Central pana si poneiului Rocky, care a bucurat mii de copii in ultimii zece ani. Da, ei sunt oamenii care au hartuit-o si pe babuta cuminte care vindea flori de camp, o adevarata icoana urbana a orasului!

Gata cu tarania si hartuiala, domnule Boc, Noul Cluj are nevoie de culoare, muzica, spectacol! Nu ne mai tineti orasul sub teroarea politailor locali!

De aceea, atunci cand voi ajunge consilier local independent, voi lupta pentru impunerea unui Proiect dedicat Artistilor Stradali si actului artistic neconventional.

Vi-l supun dezbaterii inainte cu un an de alegeri, ca sa il puteti analiza, e un proiect la fel de important, credeti-ma, ca si cele 14 proiecte prezentate de mine pana acum, chiar daca el nu se refera la parcari, la drumuri sau urbanism. Este un proiect care isi propune sa rezolve problema enorma a lipsei de dimensiune culturala neconventionala pe care Clujul o are. Un oras care nu stie canta, desena, dansa, juca, rade, aplauda, e un oras trist, un oras mort.

Context

Ne aflam in plin an de „Cluj, Capitala Europeana a Tineretului”, un proiect ratat dupa parerea mea. Dar avem in fata candidatura Clujului la Capitala Culturala Europeana. Trebuie sa fim pregatiti pentru asta.

Avem in acest oras un „focar” pozitiv si efervescent de minti creative, artistice. Universitatea de Arte si Design, Academia de Muzica, liceul de muzica si liceul de coregrafie, o gramada de festivaluri si happeninguri, de la TIFF pana la Scena Urbana, trebuie sa dam orasul pe mana acestor tineri! Ei trebuie sa aiba locuri in care sa isi arate talentul, unde sa isi reduca tracul si chiar sa faca un banut. Ar fi un banut castigat onest!

Orasul va fi mai frumos cu ei pe strada. Artistii ce performeaza in strada nu sunt dusmanii Clujului.

De ce e nevoie de proiectul meu?

– ca sa dam o sansa generatiei tinere de artisti

– ca sa stergem izul de comunism din Cluj

– pentru a dezvolta puterea de incluziune sociala a artelor, chiar si prin expresia lor stradala

– pentru a-i face pe clujeni sa experimenteze noi profile culturale, noi viziuni artistice, pentru a-i invata sa priveasca cu toleranta lucrurile si abordarile neconventionale

– pentru a face Clujul mai atractiv in ochii turistilor

Simplu, corect, inteligent

In proiectul meu, am stabilit circa 70 de „scene” stradale, 70 de portiuni care acopera cele mai frumoase zone din centrul Clujului, zone cu trafic mare si cu potential turistic: Parcul Central, Strada Ferdinand, Piata Muzeului, Sora, zona Eroilor, Piata Unirii, zona Teatrului National, Piata Avram Iancu, zona Micu Klein, zona Pietei Mihai Viteazu etc, zone care se vor distribui celor interesati prin tragere la sorti in mod electronic.

In acest sens, Primaria va constitui pe site-ul web o sectiune de inscriere unde fiecare doritor isi va depune cateva acte si o scurta descriere a actului artistic:

– copie dupa CI sau pasaport
– acte de studii – document care nu e obligatoriu
– acceptul parintilor/tutorilor pentru minori
– scurta descriere a actului artistic

Prin tragere la sorti, cele 70 de zone vor fi alocate celor interesati cu mica mentiune ca tragerea la sorti va fi saptamanala, pentru a rula zonele, pentru a evita plictisul spectatorilor si pentru a nu permite ca unii artisti sa „aresteze” anumite zone.

Alocarea spatiilor dedicate artistilor stradali se va face in mod gratuit.

Programul de „lucru” propus va fi de luni pana duminica intre orele 9 si 22, cand artistii stradali pot sa produca si sa performeze actele culturale descrise la inscriere. Programul de lucru este negociabil in cazul minorilor si va fi limitat intre orele 12-17.

Primesti gratis, dar dai ceva inapoi orasului

Pentru gratuitatea primita din partea orasului in ceea ce priveste chiria locurilor de expunere, artistii stradali inclusi in acest program se obliga sa participe in mod gratuit cel putin o data pe an la evenimentele organizate de Municipiul Cluj-Napoca – Zilele Clujului, Sarbatorile toamnei, etc.

Sunt acceptate sub umbrela de „act artistic stradal” performantele culturale urmatoare:

– fanfare, muzicanti single sau grup, cantautori, instrumentisti, productii one-man-show, clovni, mimi, acrobati, contorsionisti, echilibristi, inghititori de flacari, fachiri, show-uri de majorete, actori de strada, statui vivante, dansatori, portretisti, scamatori, pictori, fotografi, etc.

Politia Locala are voie sa verifice – fara sa hartuiasca sau sa amendeze – si numai atunci cand nu exista un act artistic in desfasurare, documentele de identitate ale unui artist local si faptul ca el se afla in locul corect alocat conform tragerii la sorti.

Vor fi interzise de la expunere orice performante artistice care lezeaza imaginea orasului, a locuitorilor sai, acte culturale cu continut obscen sau pornografic. Cei care fac acest lucru vor fi suspendati timp de un an de la tragerile la sorti organizate de Primarie pentru artistii stradali.

Acest regulament nu confera drept de participare la tragerea la sorti comerciantilor de artizanat si obiecte hand made.

Eu cred ca acest regulament dedicat artistilor stradali poate fi pus in aplicare cu toata increderea. Nu avem de ce sa ne temem de artisti, trebuie sa intelegem ca orasul Cluj-Napoca merita culoare, merita muzica, merita sa aiba ochii larg deschisi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *