Din oras

Proiect inedit, coordonat de psihologul Daniel David – desenele animate ca forma de (auto)terapie

Joi seara, pe strada Eroilor, la Book Corner Librarium, a avut loc lansarea cartii “Retman si Retmagia”, un proiect al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul UBB Cluj. Coordonat de psihologul Daniel David, volumul vine insotit de un DVD care contine patru episoade de desene animate centrate in jurul personajului Daniel. In urma cercetarilor facute de autori, volumul este o premiera in Romania, dar si in psihologia mondiala, desenele animate fiind folosite pentru prima data ca terapii in sine, nu doar cu scop educativ.

Ieri dupa-masa, in cadrul lansarii de carte „Retman si Retmagia”, au fost invitati psihologul Daniel David, coordonatorul proiectului, Mihai Gotiu, scriitor si scenarist si Anca Dobrean, psiholog. Cei trei au avut parte de un public divers, fiind prezenti atat studenti ai Facultatii de Psihologie, cat si doctoranzi ai acesteia, parinti si reprezentanti ai unor ONG-uri. Invitatii au preferat sa vorbeasca foarte succint in legatura cu proiectul lor, lasand, mai degraba, publicul sa initieze conversatii in functie de zona fiecaruia de interes

“Eu m-am ocupat de partea de scenariu si de mobilizat echipa artistica pentru acest proiect. Anca Dobrean a facut parte din echipa de psihologi consilieri, iar Daniel David a fost coordonatorul proiectului”, a spus Mihai Gotiu in introducerea sa.

Ulterior, Anca Dobrean a explicat conceptul cartii si miza acesteia. Volumul are in centrul sau povestea lui Daniel, un personaj care se confrunta zilnic cu diverse probleme pe care trebuie sa invete sa le gestioneze.

“Cartea discuta despre un personaj baiat, care se cheama Daniel si care se intalneste in viata de zi cu zi cu diferite probleme, cu conflicte cu parintii. Sau, daca e adolescent, cu faptul ca ii e frica sa-si prezinte un proiect, sa participe la diverse activitati. Am incercat sa personificam pornind de la diferite emotii cu care se intalnesc copii si adolescentii, cu anxietate, cu depresie, bucurie si vinovatie. Daniel este un personaj care prin ceea ce face le da resurse copiilor in legatura cu modul in care trebuie sa gadeasca, astfel incat, sa-si schimbe emotiile care nu-i ajuta in crearea unora pozitive”, a explicat psihologul.

Mai mult, cartea reprezinta un avantaj si pentru parintii care il pot utliza cu scopul de a-si invata copii cum sa gandeasca. Mai exact, cum sa gandeasca rational, intrucat, spun psihologii trebuie evitat modul catastrofal de gandire.

“Nu scoala, nu parintii, nu prietenii creeaza acele emotii negative, ci modul in care copilul se raporteaza la aceste emotii”, a mai adaugat ea.

Conceptul Retman a fost preluat, explica psihologul Daniel David, din Statele Unite, fiind inventat in cadrul Institutului Albert Ellis in intervalul anilor 70′-80′. In aceasta perioada, Retman era personaj de benzi desenate, numele provenind de la sintagama Rational Emotive Therapy (Terapia Rational-Emotionala). Intrucat, tehnologia computerizata nu era foarte avansata la acea vreme si nu permitea o redare complexa a personajului, institutul a renuntat la acesta. Ulterior, in 2007 cei de la Facultatea de Psihologie l-au preluat si au incercat sa-l dezvolte.

“Retman a aparut prima data in Statele Unite, la Institutul Ellis in anii 70′-80′. Numele vine de la Rational Emotive Therapy, de acolo vine RETman si e o anologie cu Superman. Psihologii au gandit asa: avem terapia cognitiva comportamentala sau rational emotiva care presupune ca emotiile problematice si comportamentele noastre problematice nu sunt generate de evenimentele de viata, ci de modul in care noi le interpretam. Aceia dintre noi care le interpreteaza irational, dezvolta tulburari emotionale si probleme de comportament, ceilalti care interpreteaza aceleasi evenimente intr-o maniera rationala dezvolta emotii functionale si comportamente adaptative”, a informat psihologul.

Intrucat totul tine de interpretarea unui eveniment si de atitudinea pe care cel in cauza decide sa o aiba la momentul respectiv, psihologii au cautat sa gaseasca o solutie pe langa terapia la cabinet. Ei au vrut sa renunte la limitele cabinetului psihologic si sa aduca terapia in casele oamenilor.

“Autorii s-au gandit cum sa faca ca oamenii sa nu mearga la ei cu probleme, sa nu vina direct cu anxietate, depresie, furie, cum sa ajungem la oameni sa le modificam gandurile irationale in ganduri rationale. S-au gandit ca trebuie sa actioneze la nivelul copiilor pentru ca atunci se formeaza stilul de gandire”, a adaugat Daniel David.

Pentru a ajunge la cea mai joasa treapta in ceea ce priveste varsta, ei si-au dat seama ca trebuie sa porneasca din randul copiilor. Motiv pentru care, personajul Retman a evoluat de la banda desenata, la personaj de poveste pentru copii, la ipostaza de robot si, ulterior, la statutul de desen animat. Urmeaza ca Retman sa se dezvolte si in sfera jocului pe computer.

“Noi l-am adus in tara in 2007, am mizat si pe faptul ca tehnologia informatiei a progresat foarte mult, astfel incat a fost destul de usor sa incepem sa ne jucam cu Retman in diverse forme. In Romania a fost adaptat in forma benzilor desenate, a povestilor pentru copii, avem Retman in forma de Robot, RoboRetman, il avem in forma desenelor animate acum si urmeaza Retman in faza jocurilor terapeutice, in faza jocului pe computer”, a mai spus psihologul David.

Mai mult, proiectul este unul inedit, completeaza acesta, deoarece are rol terapeutic, alte desene livrind doar un continut educational.

“In literatura majora, sa spune, din cunostintele noastre, sunt primele desene animate terapeutice. Mai sunt desene animate psihologice cu rol psiho-educational care te invata diverse lucruri. Cum sa-ti identifici depresia, de exemplu, dar nu cu rol de autoterapie. Retman are functia asta de autoterapie” a spus acesta.

Problemele cu care s-au confruntat pe parcursul proiectului au fost legate in special de scenariu si de alegerea personajelor. Cu riscul de a reprezenta niste stereotipii de gen, creatorii proiectului au optat pentru un personaj masculin. Insa miza nu este de a combate aceste stereotipii, ci de a livra un mesaj incadrat intr-un context social cunoscut.

“Cand faci niste desene in lumea asta moderna e destul de complicat, trebuie sa-ti asumi niste lucruri. Am avut niste discutii cu diversi colegi sau oameni din afara facultatii. Ma intrebau de ce ajutoarele lui Irationalius sunt toate personaje masculine sau de ce nu am avut si personaje feminine. Insa nici asa nu era bine. Altfel, am fi fost intrebati de ce am identificat partea irationala cu personajele feminine. Prin urmare, am mers pe ceea corespunde acum, in mod natural societatii, stiu ca unele sunt stereotipuri. Dar aceste desene nu-si propun schimbarea stereotipurilor, ele sunt terapeutice, lucreaza cu contextul in care se afla pentru a-i ajuta pe copii sa nu dezvolte tulburari psihice”, a detaliat psihologul David.

Cu toate acestea, spune el, copiii nu au reactionat diferit, studiile lor aratand ca si fetele si baietii se proiecteaza la fel in personaje si povesti. Totodata, ei isi propun sa fie, totusi, sensibili si la aceste stereotipii. Dupa prezentarea proiectului, au urmat o serie de intrebari. Interventiile au variat intre curiozitatile parintesti si cele de cadre didactice. In ambele situatii urmarindu-se efectele cartii in procesul de autoterapie.

De asemenea, in public au fost si reprezentati ai unui ONG care doresc sa implementeze un proiect pentru imbunatatirea ISJ-ului Cluj in ceea ce priveste prevenirea si combaterea violentei scolare.

“Aveti deja in plan cu echipa care s-a ocupat de implementarea sau dezvoltarea proiectului in Romania sa colaborati cu inspectoratul, sa veniti sa oferiti acest instrument?”, a fost una dintre intrebari.

Psihologul Daniel David a informat ca desenele au fost deja prezentate unor copii din clasele primare cu ocazia Saptamanii Altfel.

“Daca ni se vor cere concursuri sau vom fi invitati sa participam la diverse evenimente in forma de cercetare sau servicii sau consultanta. Eu cred ca daca ei doresc sa-l foloseasca, il pot folosi pentru ca e scris intr-un limbaj simpul. Poate ar merita sa facem asta mai programatic, de exemplu, sa facem o analiza in scoala sa vedem care probleme sunt mai frecvente si mai prototipice, asa, pentru copiii de diverse varste”, a spus acesta.

Dezbaterile pe tema cartii au fost si un prilej pentru psiholog sa-si prezinte aspiratiile in legatura cu personajul Retman. Daniel David isi doreste ca in timp, Retman sa devina un personaj de calibrul lui Fat Frumos, Harap Alb si alti eroi ai basmelor romanesti. De asemenea, ei vor sa-l duca pe Retman inapoi in State si sa dubleze desenele in limba engleza. De la basme si rolul lui Retman, Daniel David a vorbit si despre responsabilitatea psihologului de a se afla in spatiul public.

“Pentru mine psihologia este un bun public. Eu mereu am spus asta. Si daca este un bun public trebuie sa ajunga la oameni. Mereu am incercat si avem partea de colaboratori si ati vazut ca eu si grupul meu suntem prezenti in spatiul public si nu suntem prezenti pentru ca ne placea colo sau ca ne simtim foarte bine ca lumea ne aplauda, dar spatiul public e dominat de foarte multa pseudostiinta si non stiinta, iar pentru psihologie riscul este mai mare decat pentru alte stiinte”, a declarat acesta.

Desi inca nu au inceput o promovare stringenta a cartii, volumul este deja epuizat in mediul online, remarca cineva din public. Mai mult, adauga Mihai Gotiu, proiectul este o noutate la nivel de minicipiu si datorita oamenilor care s-au implicat. In afara de echipa de psihologi, spune el, toti cei din echipa artistica vin dinspre diverse paliere ale acestei zone: de la oameni din domeniul artelor plastice pana la activisti si muzicieni precum Mihnea Blidariu de la Luna Amara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *