Proiect început cu întârziere, devenit cel mai însemnat obiectiv electoral la nivel județean

Întrucât Clujul PNL-ist se apopie cu pași repezi de campania electorală, însăilând pe „genunche” liste cu candidați unii mai traseiști decât alții, până și proiectele întârziate ale administrației județene încep să prindă contur la presiunea comunității, devenind peste noapte obiective electorale însemnate pentru următorii 4 ani. 

Astfel, după ce mai toate proiectele administrative au cunoscut diverse faze de implementare, de la anunțuri la promisiuni și de la făgăduieli la declarații bombastice, fie că ne referim la modernizarea drumurilor județene, fie că vorbim de prelucrarea deșeurilor, acum Consiliul Județean lansează tema de campanie electorală, alegeri ce urmează să se desfășoare în plină criză epidemiologică din cauza pandemiei. 

Pentru că proiectul asumat în 2016, dar început în 2011, a fost soluționat doar parțial, ne referim la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor unde, conform asigurărilor de la nivelul administrației județene, o singură celulă este operațională, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a referit la noul proiect pe care administrația liberală urmează să și-l asume în următorii ani:

realizarea Spitalului Pediatric monobloc din Borhanci. 


Desigur, după cum Ziar de Cluj a semnalat de-a lungul timpului, proiectul nu este nicidecum unul nou, din contra, putem spune că este chiar un proiect întârziat, inițiat la presiunea comuniății. 

Dar chiar și așa, tema sănătății și a serviciilor medicale devine, din nou, subiect de campanie electorală.

Realizarea Spitalului Pediatric Monobloc (SPM) „este proiectul cel mai important al viitorului mandat de la Consiliul Județean (CJ) Cluj, indiferent cine va fi la conducere”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

„Chiar zilele trecute am primit protocolul de predare-primire a terenului de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV). Este un teren de aproximativ 16 hectare, iar din punctul nostru de vedere este un spațiu generos. Urmează să facem procedurile de preluare, între timp noi am demarat procedurile pentru a face concursul de soluții și a alege consultantul care să ne ajute la celelalte etape.

De asemenea, am afișat procedura pentru servicii și documentații topografice-cadastrale, care să ne ajute să lucrăm la proiectul tehnic, deci facem aceste demersuri administrative. Cel mai important lucru este că împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, încercăm să găsim o finanțare pentru ca și acest spital, alături de Spitalul Regional de Urgență din Florești, să poată fi finanțat din bugetul Uniunii Europene”, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, la un post de radio local.

Acesta a mai spus că are mari speranțe că se va găsi o soluție, ca și acest spital să fie finanțat din fonduri europene și doar o mică diferență de bani să fie din bugetul CJ Cluj.

„Este proiectul cel mai important al viitorului mandat de la Consiliul Județean Cluj, indiferent cine va fi la conducere.

Cu toții înțelegem importanța construirii unui nou spital, mai ales de copii.

Nu cred că cineva își va putea permite să oprească acest proiect, mai ales în stadiul în care am ajuns. Oricine va fi la conducerea CJ Cluj, va fi obligat să ducă acest proiect mai departe și în mandatul următor”, a adăugat Alin Tișe.

Context
Despre „stadiul în care am ajuns”

În iulie 2020, Ordinul Arhitecților din România înregistra singura ofertă la licitația pentru servicii de consultanță pentru organizarea concursului internațional de soluții în două etape, în vederea realizării Spitalului Pediatric Monobloc, organizată de Consiliul Județean Cluj.

Până în prezent, Consiliul Județean Cluj a promovat în Parlament legea pentru obținerea terenului necesar construirii noului Spital Pediatric monobloc, teren care se preia de la USAMV printr-un schimb de terenuri.

La finalul lunii iunie, CJ Cluj a purtat o serie de discuții la nivelul ministerelor Sănătății și a Fondurilor Europene, privind includerea de către Ministerul Fondurilor Europene a proiectului „SPITAL PEDIATRIC MONOBLOC CLUJ-NAPOCA” între obiectivele pe care ministerul le negociază cu Comisia Europeană, pentru finanțare integrală. De asemenea, Ministerului Sănătății i s-a solicitat includerea Spitalului Pediatric Monobloc în Strategia Națională pentru Sănătate 2021 – 2027.

CITEȘTE ȘI: Ordinul Arhitecților, singura ofertă depusă pentru concursul de soluții privind Spitalul Pediatric. Consiliul Județean: „De la început, acest proiect trebuie să fie unul de înaltă ținută”


Din culisele unui proiect întârziat

Terenul pe care se va ridica noul Spital Pediatric Monobloc se află în zona Borhanci, la intersecția cu viitoarea centură metropolitană, poziționat în proximitatea tronsoanelor rutiere majore ale Clujului.

Epopeea realizării spitalului pediatric în Borhanci durează de mai mulți ani de zile, context în care legea prin care terenul aflat în proprietatea USAMV Cluj a fost trecut în administrarea autorităților județene, după ce a trecut și prin Parlament, chiar după implicarea deputatului clujean Emanuel Ungureanu în acest sens. 

CITEȘTE ȘI: AICI va construi Alin Tișe Spitalul Monobloc. BORHANCI: imagini dintr-un cartier uitat FOTO&VIDEO

Proiectul Spitalului Pediatric monobloc a cunoscut o relansare în contextul în care deputatul clujean Emanuel Ungureanu, vicepreședinte în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, înainta la începutul lunii martie trei posibile locații pentru un nou Spital de Copii în Cluj.

Detalii despre locația propusă de deputatul Em. Ungureanu, AICI

În aceste condiții Consiliul Județean Cluj a transmis un comunicat de presă prin care anunța demararea procedurilor pentru inițierea demersurilor necesare unui asemenea proiect chiar într-una din zonele propuse de către deputatul Emanuel Ungureanu, și anume în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. 

Vineri 13 

Vineri, 13 martie 2020, plenul Consiliului Județean Cluj a aprobat, cu unanimitate de voturi, preluarea unui teren de cca. 17 ha, aflat în administrarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, în scopul edificării noului Spital Pediatric Monobloc. 

Totodată, Consiliul Județean a aprobat transferul în proprietatea Statului și, ulterior, a U.S.A.M.V., a terenului și a construcțiilor de pe strada Moților nr. 66 – 68, aflate în proprietatea județului Cluj, imobile în care, actualmente, funcționează Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii. Acestea urmează a fi predate U.S.A.M.V. imediat după eliberarea lor ca urmare a finalizării construcției noului Spital Pediatric Monobloc.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj:

„Pot spune, fără să folosesc cuvinte mari, că e un moment istoric.

Este o mare reușită faptul că, într-un oraș aflat în plină dezvoltare și care se confruntă cu o lipsă acută de terenuri, am reușit să obținem acest teren care respectă pe deplin cerințele stricte pe care le presupune construirea unui spital de asemenea dimensiuni”, anunțau reprezentanții Consiliului Județean Cluj, prin intermediul unui comunicat de presă, după intervenția publică a vicepreședintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Emanuel Ungureanu. 

Anunțul administrației județene era făcut cu doar câteva zile înainte de instituirea stării de urgență de către Guvernul liberal-militar Orban, din 16 martie 2020. 

Nici alunecările de teren din zona Borhanci, nici accesul rutier dificil, nu par să mai stea în calea acestui proiect, devenit dintr-o dată, „cel mai important” obiectiv electoral.

CITEȘTE ȘISpitalul monobloc de Copii se mai amână o tură din cauza alunecărilor de teren din Borhanci

Chiar dacă strada Borhanci abia urmează să fie extinsă, undeva în viitor, la pachet cu strada Constantin Brâncuși, neajunsurile locației au fost date uitării pentru a dedica una dintre tematicile campaniei electorale urgenței realizării unor obiective medicale.

CITEȘTE ȘI: Spitalul Pediatric Monobloc bate pasul pe loc. TIȘE: “Anul viitor, sper eu, vom demara, în sfârșit, o clădire pentru Spitalul de Copii. Aveam 10 milioane de euro pregătiți, dar nu am găsit clădirea”

După ce proiectul a fost blocat din diverse motive mai bine de doi ani de zile, în apropierea alegerilor locale din septembrie 2020, Consiliul Județean a urgentat procedurile pentru realizarea unui proiect întârziat, demarat abia în martie 2020, într-o zi de vineri 13. 

Astfel, administrația județeană a identificat un teren pentru construirea Spitalului Pediatric monobloc, în care să fie transferate toate secțiile actualului spital de copii, „împrăștiat” în tot orașul. 

Este vorba despre o suprafață de aproape 17 hectare, teren plat, care va trece din domeniul public al statului, respectiv al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj în domeniul public al județului Cluj. Terenul este situat ca capătul cartierului Gheorgheni, respectiv la intrarea în Borhanci, în incinta stațiunii de cercetare pomicolă.

Proiectul spitalului trebuie să corespundă necesității acoperirii actului medical pediatric pentru întreaga regiune, acesta fiind considerat deja unul cu un impact regional. 

 

Adauga comentariu