Diete

Programul natural Gesta

Pus la punct de Madeleine Gesta, dieteticiana care a colaborat mult timp cu profesorul Tremolieres, aceasta metoda propune un program de slabire si de refacere generala. Bazata pe o alimentatie sanatoasa si naturala, metoda Gesta pune accentul pe notiunile de echilibru si placere.

 

Principii

 

Ea va propune:

–    Trei mese principale pe zi.
–    Un raport al nutrientilor conform regulii 421 (4 parti glucide, 2 parti proteine, 1 parte lipide).
–    Sa beti 1,5 l de apa zilnic, in cantitati mici, pe cat posibil inainte de amiaza.
–    Sa alegeti de preferinta alimente neprelucrate industrial.
–    Sa cunoasteti si sa respectati nevoile organismului dvs.
–    Sa va regasiti volumul normal al stomacului, afectat de o alimentatie abundenta si dezichilibrata.

 

Pe ce se structureaza si ce promite?

 

Programul Geta se structureaza pe 4 idei de baza ;

1.    Nu mancati orice.
2.    Nu mancati oricum.
3.    Nu mancati cu oricine.
4.    Nu mancati oriunde.

 

El va ofera posibilitatea de a slabi armonios, fara a va pierde dinamismul si fara a va supune carentelor, regfasindu-va placerea de a manca si, in primul rand, fara a recastiga kilogramele pierdute, dat fiind ca nu veti mai repeta vechile greseli.

 

Cum actioneaza?

 

Este un regim hipocaloric, bazat in mare parte pe alimente in stare naturala. Toate alimentele procesate industrial sunt interzise (cu exceptia anumitor cazuri). Respectarea regulii 421 este indispensabila. Astfel pierdeti in greutate si va modificati totodata obisnuintele alimentare.

 

Puncte tari:

 

–    Se bazeaza pe echilibru; gratie ei, orasenii stresati isi regasesc placerea de a manca si de a-si ingriji trupul.
–    Tine cont de aporturile zilnice de vitamine si minerale;
–    Pune accentul pe alimentele sanatoase: legume, fructe, miere etc.
–    Nu interzice alimentele-placere, precum ciocolata.

 

Puncte slabe:

 

–    Faza de eliminare, care dureaza 3 zile si o initiaza pe cea de detoxifiere, nu este usor de respectat, fiindca necesita cat mai multa odihna in a doua zi.
–    In primele zile, programul comporta foarte putine calorii, ceea ce induce nevoia de odihna. 9 femei din 10 nu izbutesc sa respecte aceste recomandari intocmai; in consecinta, se simt obosite si resimt foamea.

 

Programul

 

Este structurat pe doua faze: cura de detoxifiere si perioada de stabilizare.

Cura de detoxifiere: ziua intai si a doua: faze de eliminare.

 

Ziua intai

Este preferabil sa incepeti cura sambata, mai cu seama daca lucrati toata saptamana. Inainte de a va ridica din pat, beti ½ l apa. Micul dejun: o ceasca de lapte degresat, cu o lingurita de cacao pura fara zahar si o lingurita de miere. Cu 15 minute inainte ce cacao sau mai tarziu in cursul diminetii, mancati o portocala sau un grepfruit.

 

In cursul diminetii: 1 l de apa inainte de pranz. Pranz: 200 g de peste slab (merlan) gatit in folie de aluminiu sau la abur, sau 300 g carne alba, sau 150 g de carne rosie + 300 g de legume la cuptor. Doua ore mai tarziu : un iaurt cu o lingurita de miere. Pe la ora 16: un hidromel, adica zeama de la o lamaie plus apa si plus o lingurita de miere.

 

Pe la ora 18: incepeti sa beti o supa de legume preparata din 1,5 l de apa, 1 kh de praz, 500 g de morcovi, 500 g de rosii, cateva frunze de telina, cateva crengute de cimbrisor. Beti 3 boluri de supa  la intervale de 10 minute, apoi 3 boluri mici de legume la cuptor, la interval de 20 de minute. La culacre: un iaurt cu o lingurita de miere.

 

Ziua a doua

Imediat dupa trezire, beti portii de ¼, in primele cinci ore ale zilei si indiferent in ce ordine: 1,5 l de apa plata; zeama de la 2 grepfruituri; 1 cacao;1/2 l de supa de legume. Dupa amiaza: un iaurt cu miere. Una sau doua ore mai tarziu: un hidromel. La cina: 200 g de peste in folie sau la cuptor si un bol de legume din supa, asezonate cu vinegreta, fara sare. La culcare: un iaurt cu miere.

 

Ziua a treia

Micul dejun: ½ l de apa la trezire; sucul de la un grepfruit, cu 15 minute inainte de cacao cu miere sau mai tarziu in cursul diminetii. In cursul diminetii: 1 l de apa, de preferinta in reprize, dar nu mai mult de ½ o data. Pranz: o masa lactata, adica 250 g de branza proaspata slaba, amestecata cu un iaurt integral si miere. La ora 15: un compot sau un fruct uscat, altul de fiecare data. Intre orele 18-19: un hidromel. La cina: 200 g de carne alba sau peste; 300 g de legume la cuptor, cu 2 linguri de ulei. La culcare: un iaurt cu miere.

 

Din ziua a patra pana la a zecea:

–    Din ziua a patra pana in a opta: alternati o masa lactata cu una “sociala”, pe baza de proteine, de carne alba si peste, cu 300 g de legume la cuptor si 2 linguri de ulei de masline; la desert, un fruct din compot sau un iaurt integral.
–    Zilele a opta si a noua: al doilea weekend de eliminare, asemanator cu primul.
–    Ziua a zecea: ca ziua a treia.

 

Faza de stabilizare

 

De retinut pentru fiecare zi (toata viata!):
–    1,5 l de apa zilnic;
–    1 grepfruit sau o portocala;
–    1 hidromel;
–    1 cacao cu lapte si miere;
–    300 g de legume la cuptor sau de fructe crude;
–    O masa lactata sau 2 iaurturi sau ¼ l de lapte ;

 

De mancat in familie, intre prieteni sau la restaurant :

–    Peste si fructe de mare ;
–    Carne : 200 g pe zi ;
–    Oua : 4 pe saptamana ;
–    Branza : 125 g pe zi, o singura data cu legume;
–    Feculente: orez, cucus, linte: un bol pe zi;
–    Sau o portie de paste cu legume;
–    Sau doi cartofi ;
–    Sau 60 g de paine integrala prajita ;
–    Cruditati : 300 g pe zi.

 

In zilele de sarbatoare :

–    125 g de ciocolata pe saptamana ;
–    10 g de unt pe zi sau o lingura de smantana.

 

Reteta de hidromel fara alcool: ¼ l apa; zeama de la o lamaie; 1 lingurita de miere.

 

 

Sfatul specialistului: Este un program bazat pe “detoxifiere” care are avantajul ca reabiliteaza alimentatia sanatoasa si echilibrata, tinzand sa armonizeze spiritul cu corpul. Primele trei zile ale programului sunt dificile pentru unele persoane, dar o data trecut acest prag, programul devine mai lejer.

 

.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *