Programul Miere pentru Elevi, în aer. Ar trebui să înceapă în ianuarie, dar în Cluj nu există acest proiect

În urmă cu câteva săptămâni, a apărut un act normativ care prevede distribuirea de miere în școli pentru elevii din clasele mici. Din cauză că nu au apărut și normele de aplicare acest program întârzie. Ori vorbim despre incompetența Guvernului, ori despre lipsa de bani, deși la un calcul simplu ar reieși că este vorba despre aproximativ 35.000 lei pe lună pentru județul Cluj. 

Licitațiile pentru miere în școli trebuie să se desfășoare prin Consiliile Județene și Consiliile Locale, dar deocamdată în județul Cluj nu există nicio informație cu privire la acest proiect. 

„Acest act normativ nu a mai apucat sa aibă norme de implementarre și conține și anumite elemente care suspendă acest program. De fapt, nu a fost clar de la început acest act normativ. Așadar la Consiliul Județean noi  nu avem acest program”, a declarat Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj. 

Nici la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Cluj nu se cunoaște nimic despre acest program. 

Potrivit actului normativ, mierea se acordă gratuit pentru preșcolarii si elevii din invatamantul primar de stat, privat si confesional, miere poliflora, in limita unei cantitati de 350 de grame lunar. Autoritatile competente nationale pentru acordarea mierii sunt Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Educatiei Nationale. Autoritatile competente la nivel local sunt consiliile judetene, care isi asuma organizarea si derularea procedurilor de achizitie, in conditiile legii.

Mierea poliflora destinata consumului pentru prescolari si elevii din invatamantul primar de stat, privat si confesional va fi ambalata in borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu holograma care atesta calitatea, si va proveni exclusiv din stupinele autorizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare si achizitionata din lantul scurt de aprovizionare.

Initiativa dateaza inca din 2006, doar ca ea nu a fost aplicata niciodata, din cauza ca nici o institutie a statului nu a alocat banii necesari. Acum, insa, responsabilitatea alocarii banilor ii revine Ministerului Agriculturii.

Proiectul prin care elevii vor primi miere la scoala ar urma sa fie pus in practica dupa ce se intorc copiii din vacanta de iarna.

Adauga comentariu