Programa școlară sufocă elevii. Valentin Cuibus: „Copilul ar trebui să nu aibă mai mult de 25 de ore pe săptămână”

Programa școlară pentru majoritatea materiilor e prea încărcată. De ani buni elevii se plâng că nu mai pot face față cerințelor Ministerului Educației. Școlarii, susținuți de părinți au cerut în nenumărate rânduri eliminarea mai multor materii, diminuarea temelor și a orelor. Nevoile elevilor au fost susține inclusiv de profesori, însă, datorită ipocriziei din sistem acest lucru nu a fost posibil.

Ecaterina Andronescu este un om al politicului şi al sistemului educaţional de mai bine de 20 de ani. Din 2012, de când a fost la conducerea Ministerului Educației și Cercetării, Ecaterina Andronescu a ignorat doleanțele școlarilor, făcând din aceștia niște roboți ai sistemului educațional.

Acum, după 7 ani, a realizat că este nevoie să revizuiască programele școlare și să le aducă la un nivel comparabil cu vârsta pe care o are copilul.

“Programa. Sunt mulți părinți care reclamă gradul de încărcare, de prea mare condensare a programelor, dar faptul că sunt profesori care spun acest lucru, eu sunt foarte atentă mai ales la profesori pentru că profesorul e cel care predă, cel care simte cât poate copilul să asimileze. Și dacă profesorii spun lucrul acesta înseamnă că pe undeva trebuie să le dăm dreptate și să încercăm să luăm măsurile necesare. Ce măsuri putem să luăm?

Să revizuim programele și să le aducem la un nivel comparabil cu vârsta pe care o are copilul. Am făcut deja revizuirea la disciplina matematică, cea mai invocată din pucntul de vedere al problemei. Și poate că este o disciplină nu foarte ușor de asimilat, dar foarte importantă pentru modul în care se structurează gândirea celor care sunt școliți. Deci am rezolvat cu matematica.

Sunt în revizuire și celelalte programe. Deci ceea ce putem noi să facem, să restructurăm programa, să o revizuim, acest lucru îl vom face. Ceea ce mai trebuie să facem este ca în programă să fie prezentate puțin mai în detaliu și în manuale, și în programă subiectele pe care le dezvoltă profesorii”, a declarat la Antena 3, Ecaterina Andronescu.

 

Valentin Cuibus: „Consider că e prea încărcată programa” 

La Cluj se simte nevoia diminuării programelor școlare. Inclusiv Valentin Cuibus, Inspectorul Șef declară că programa este prea încărcată și este nevoie de o reducere a numărului de ore.

„Reclamații în sensul că mai sunat pe mine la telefon și mi-ai spus, da. Reclamații în sensul că există vreo hârtie scrisă, nu. Consider că este prea încărcată programa școlară. Trebuie analizată punctual și trebuie aerisită puțin. Sunt două aspecte: O dată este aspectul programei și a încărcării ca și număr de ore. În mod normal copilul ar trebui să nu aibă mai mult de 25 de ore pe săptămână. Atunci reducerea numărului de ore ar fi legată automat și de programă. Nu poți păstra aceeași programă care e încărcată dacă micșorezi numărul de ore”, declară pentru Ziar de Cluj, Valentin Cuibus.

Adauga comentariu