Afacerea zilei

Profit de 4,6 MILIOANE EURO, anul trecut, pentru Cemacon, al doilea producător de cărămidă din România

Cemacon Cluj-Napoca, un foarte important producător de cărămidă, țiglă și alte produse pentru construcții, a raportat pentru 2020 valori bune ale cifrei de afaceri și profitului. Deși în scădere față de anul 2019, datele financiare sunt în continuare excelente. De altfel, 2019 a fost cel mai bun an pentru companie. Înființată în 1969, Cemacon a trecut prin toate etapele posibile ale unei afaceri. În 2010, odată cu schimbarea echipei de management, s-a reinventat și din 2015 au început să apară primele rezultate financiare pozitive.

Anul trecut, Cemacon a înregistrat venituri totale în valoare de 26,1 milioane euro, în scădere față de anul 2019 când valoare cifrei de afaceri a fost de aproape 30,3 milioane euro. În 2018, veniturile totale au fost de 22,2 milioane euro, iar în 2017 au fost de 20,2 milioane euro.

Profitul net declarat anul trecut a fost de peste 4,6 milioane euro, în scădere față de 2019 când câștigul net al companiei a atins valoarea de peste 7,1 milioane euro. În urmă cu trei ani, profitul net a fost de 4 milioane euro, iar în urmă cu patru ani a fost de peste 2,8 milioane euro.

Numărul angajaților a fost în 2020 de 249, aproape la fel ca în 2019 când numărul acestora a fost de 247. În urmă cu trei ani, compania avea 217 angajați, iar în urmă cu patru ani avea 196 salariați.

Consiliul de Administrație al Cemacon este format din: Adrian Fercu, Dragoș Pavăl, Dana Rodica Beju, Liviu Ionel Stoleru și Karina Pavăl.

Povestea companiei Cemacon a început în anul 1969, odată cu inaugurarea liniei de producție de cărămizi din orașul Zalău, iar timp de 51 ani a trecut prin toate etapele posibile prin care poate trece o afacere: s-a născut, a crescut, a trăit decent o vreme, s-a îmbolnăvit, a intrat într-un tratament șoc, s-a reinventat, iar acum este liderul pieței de cărămidă din Transilvania și cel mai mare producător autohton de materiale de zidărie din România.

Succesul nu a venit întâmplător, compania fiind în prag de faliment în anul 2010, fiind luată decizia de schimbare a echipei de management. Noua echipă de management, condusă de actualul CEO al companiei Liviu Stoleru, a demarat un amplu proces de restructurare operațională și financiară, urmat de implementarea unei strategii comerciale și de marketing orientate către piață si nevoile acesteia.

Un moment important în viața companiei a fost anul 2017 când Dedeman, cel mai mare antreprenor autohton, a preluat un pachet de acțiuni Cemacon, după ce fondul de investiţii finlandez KJK Fund și-a lichidat deținerea de 27,9% pe care o avea prin intermediul subsidiarei KJK Caramidă.

sursa foto: cemacon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *