In vizor

Profesorul UBB Alexandru Diaconescu, informatorul "Victor" al Securitatii

Gazeta de Cluj a pubicat, astazi, un act de la  Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, precum si o fila de dosar, care atesta faptul ca profesorul Alexandru Diaconescu de la Universitatea Babes-Bolyai a fost informator al Securitatii, sub numele conspirativ „Victor”.

Redam mai jos textul publicat:

Alexandru Diaconescu a fost informator al Securitatii. Acesta era insarcinat sa ii spioneze pe istoricii straini care veneau in vizita la Cluj-Napoca. A scris chiar note informative in care a vorbit despre intalnirile istoricilor la care a participat. Ofiterul care l-a racolat pe Alexandru Diaconescu sub pseudonimul Victor, Ioan Brad, a scris urmatoarele:

“Nota se refera la profesorul Robert Etiene de la Universitatea din Bordeaux, venit in Romania pe filiera oficiala si care s-a aflat la Cluj-Napoca in intervalul 26.10-02.11 ac (n.r. 1989).
Sursa a primit sarcina sa ne informeze sistematic in legatura cu participarea istoricilor clujeni la aceasta manifestare, pregatirile ce se fac in acest scop si eventualele probleme care se ridica”, se arata in respectiva nota datata pe 6 XI 1989.

“Securistii ne conduc si astazi”, spunea Marius Oprea intr-un interviu pentru Cotidianul. Ce a uitat el sa ne spuna este ca si familia lui este condusa de securisti. Vanatorii de securisti sunt nasiti de securisti si nu are rost sa mai facem niciun comentariu in plus.

Alexandru Diaconescu: Cluj-Napoca este un oras urat

„Vreau sa fac o precizare in ceea ce ma priveste. M-am nascut in Cluj-Napoca. Am fost putina vreme plecat prin alta parte. Deci sunt clujean. Totusi, trebuie sa recunosc ca municipiul Cluj-Napoca este un oras urat. A durat foarte mult pana sa admit chestia asta. Insa Clujul nu are nici bulevardele largi cum le are Oradea sau Timisoara, nu are nici savoarea medievala a Sighisoarei sau Sibiului, are un pic din fiecare. Pentru mine Clujul este ca o dansatoare de flamenco. Intra in restaurant uscativa, oachesa, nu-ti spune nimic. incepe sa bata din picioare, sa danseze si incet- incet te acapareaza. si, la mijlocul dansului, iti spui ca este o femeie frumoasa. La sfarsit zici ca este cea mai superba femeie din lume. Clujul este un oras pe care il descoperi incet-incet. Partile frumoase nu te lovesc din prima”, arata anterior Alexandru Diaconescu intr-un interviu acordat publicatiei noastre (Gazeta de Cluj, n.r.).

Securistul implicat in santaj

Culmea este ca Alexandru Diaconescu a fost implicat si in santajul la adresa lui Cristian Gazdac pentru conducerea Muzeului de Istorie a Transilvaniei. A recunoscut-o chiar Marius Oprea, a carei fina, Carmen Ciongradi, a castigat lupta pentru muzeu. Vorba lui Puya si a lui Sisu: ”Tot in familie. ”

“L-am prins furand din ajutoarele de la americani de la Sarmizegetusa. I-am spus ca daca indrazneste sa candideze la sefia Muzeului National de Istorie a Transilvaniei nu pot sa am incredere in hoti. Nu i-am spus eu direct. I-am spus si lui Sandu (n.r. Alexandru Diaconescu) si mai multora de la muzeu ca daca acesta ajunge director muzeul se duce de rapa. Asa ramasese intre mine si el. Recunosc ca l-am santajat. in opinia mea credeti ca este un hot director al muzeului? Sunt destul de dus cu pluta si nu aveam niciun chef ca un baietel care a furat de la colegii lui sa ajunga directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. Pentru ca asta a facut. Atat. Ei nu au furat si sunt foarte muncitori si foarte cinstiti. I-am transmis ca daca ajungi director la muzeu o sa fac public ce a facut. Eu sunt nas de-al doilea. Poti sa ma acuzi de santaj, dar uneori cum mi-a zis Brucan “Bai Marius, iti dai seama ce te asteapta. si eu i-am zis nu, ce ma asteapta? ti-i frica de lupi? Nu, ma rog. Daca ti-i frica de lupi sa nu intri in padure. Ce urasc este furtul. Uneori trebuie sa mai si ameninti un pic sa le vina mintea la cap. Te-ai tampit, tu nu stii cine esti i-am transmis lui Gazdac? Nu am favorizat-o pe Ciongradi intr-un fel sau altul. A furat, ceea ce pot dovedi. E mai rau sa fii hot. Recunosc ca nu am procedat tocmai corect, dar un asemenea ticalos, un hot fura de la colegii lui studenti. Era in anul 2 si ar putea ajunge directorul muzeului. Asta m-a speriat. Am facut tot ce se poate sa nu cumva sa ii treaca prin cap acest lucru. Daca vrei santaj a fost unul indirect, nu direct. Nu stiu daca am fost tocmai corect. stii cum e in tara asta cand mori cu dreptatea in mana. Daca am procedat incorect imi asum toata vinovatia. Sa fiu vinovat si sa ma bage si la puscarie. iti spun ca nu am teama. Mie nu mi-e teama de Gazdac, de un hot”, spunea anterior Marius Oprea.

Colectivul de istorici spionat de Victor

In anii 1989-1994 un colectiv alcatuit din Robert Etienne, Ioan Piso si Alexandru Diaconescu a dezvelit in intregime marele edificiu din centrul coloniei, cunoscut in vechea literatura sub numele de Aedes Augustalium, dar care s-a dovedit a fi fost primul for al orasului, ceea ce i-a si atras denumirea de forum vetus sau de forum Traiani (fig. 1-2) Materialul descoperit a fost prelucrat pana la mijlocul anului 1996 si numai intarzierii, prelungite pana in prezent, a lui Alexandru Diaconescu, care se angajase sa prelucreze piesele arhitectonice si sculpturile, i se datoreaza faptul ca monografia primului for al Sarmizegetusei nu a fost inca publicata, se arata pe site-ul cimec.ro. Mai mentionam ca o parte a sapaturilor din forum vetus a fost finantata de Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj, iar o alta de catre Ministerul de Externe al Frantei prin prof. Robert Étienne. Monografia urma a fi publicata pe baza aceleiasi finantari franceze.

CV-ul colaboratorului Alexandru Diaconescu

1974 Lic. Teoretic „Emil Racovita”, Cluj-Napoca

1979 Fac. de Istorie si Filozofie, Univ. „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca

1988 Prof. gr. II, Inspect. sc. Cluj, 1998 Dr. in Istorie, spec. Istorie antica;

1983 Stagiu de spec., Marea Britanie

1991 Bursa de cercet., Ecole Française de Rome

1993- 94, 1994- 95 Bursa de cercet., Univ. din Köln, Institut für Alte Geschichte, Epigraphik und Papyrologie

1997 Bursa de cercet., Ecole Française d’Athènes

1999-2000 Bursa de cercet., Humboldtuniversität zu Berlin, Winckelmann Institut

Foto: evz.ro, gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *