Profesorul clujean Răzvan Cherecheș citează un studiu despre efectele vaccinului AstraZeneca: „Cred că putem să începem să ne liniştim cu toţii”

Expertul în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheş, susţine că potrivit unui studiu care a analizat efectele vaccinului AstraZeneca, numărul persoanelor care au dezvoltat tromboze în urma vaccinului este totuşi redus. „Cred că putem să începem să ne liniştim cu toţii” este mesajul lui Cherecheş.

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheş, citează un studiu potrivit căruia 30 de persoane au făcut tromboze din 5 milioane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca. În schimb, 100.000 de persoane din 5 milioane au dezvoltat tromboze în urma infectării cu COVID-19.

Alte studii recente arată că vaccinarea reduce semnificativ transmiterea virusului.

Potrivit Mediafax, unul dintre studiile citate de Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, analizează relaţia de cauzalitate între serul vaccinului AstraZeneca şi reacţiile adverse dezvoltate ulterior.

”Nu există nicio dovadă sau relaţie de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca şi episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan). Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat îngheţată şi peste 2 ore mi-am rupt mâna). Acţiunile şi deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi ştiinţifice, nu de impresii şi de isterii media”, a scris profesorul pe contul său de Facebook.

Adauga comentariu