Diete

Produsele de fast-food

Restaurantele fast-food si producatorii de snack-uri si dulciuri vor incerca sa te convinga de faptul ca, teoretic, produsele lor sunt sanatoase. Practic insa, lucrurile nu stau chiar asa. Un meniu format dintr-un burger urias, cartofi prajiti, o bautura carbogazoasa la pahar mare de plastic si o placinta depasesc cu mult necesarul zilnic de calorii, grasimi, zahar si sodiu de care are nevoie organismul uman. Ca sa nu mai spunem ca nu asigura nici pe departe cantitatile recomandate de vitamine si minerale.

 

Exista si aici un secret, si anume cumpatarea. Produsele de fast-food, dulciurile si alte asemenea alimente nu ar trebui consumate decat ocazional. Daca totusi nu rezisti tentatiei, consuma-le in portii mici. Cumpara-ti un hamburger mic si ia-ti intotdeauna si o salata ca garnitura. Iti place ciocolata? Mai bine iti cumperi una mai scumpa, dar de buna calitate decat una mai ieftina, dar mai proasta. Daca nu poti sa iti gatesti singur, comanda-ti niste sushi din oras sau o salata de la o pizzerie.

 

Mic-dejunul la fast-food-uri nu este sanatos. Daca meniurile de pranz si de seara se mai salveaza cat de cat prin ceva legume, cele pentru micul dejun (ou McMuffin, sausage McMuffin, burger king, croasant cu branza si ou, sticks frantuzesti prajite, breakfast, gogoasa cu crema bavareza, briosa cu banane si nuci etc) nu au nici macar acest avantaj.

 

Recomandare. Daca vrei un mic-dejun cu adevarat sanatos, nu te duce niciodata la un fast-food. Daca nu ai timp sa mananci acasa, opreste-te la un magazin de delicatese sau la o alimentara si ia-ti un iaurt sau un fruct.

 

Ce contin? Mic-dejunurile de la fast-food-uri sunt in general nesanatoase. Majoritatea abunda in grasimi, carbohidrati si sodiu. Briosele de exemplu, sunt mai daunatoare decat ai crede. De fapt, unele pot fi mai consistente chiar decat cozonacul.

 

Ce este indicat? Alege ouale sau produsele de baza de ou, dar tine cont de faptul ca si acestea au un dezavantaj. De exemplu, pateurile servite de majoritatea fast-food-urilor sunt congelate si apoi incalzite pe loc. Evita painea, daca nu este din cea 100 % din faina integrala. Briosele, croasantii, gogosile si pastele contin acizi grasi “trans”.

 

Ce nu este indicat? Nu te lasa pacalit. Da, fructele si painea din faina integrala contin substante hranitoare, dar nu este si cazul gogosilor. Preparatele din carne si salamul sunt bogate in nitrati si sodiu.

 

Preparatele din peste si animale marine (peste prajit file, sandvis cu peste si sos tartar, scoici prajite, creveti prajiti, stridii prajite) de la fast-food alege-le cu foarte mare atentie si cu mult discernamant. Desi pestele este sarac in grasime, nu are deloc carbohidrati si poate fi bogat in acizii grasi omega-3, aceste reguli nu sunt valabile si in cazul fast-foodurilor.

 

Preparatele de aici sunt pregatite pane si ulterior prajite in mult ulei. Abunda in acizi grasi “trans”, continand la fel de multe grasimi, colesterol si carbohidrati ca si burgerii.

 

Recomandare. Uita-te in meniu pentru a vedea daca exista preparate la gratar sau peste fript. Daca nu, nu manca invelisul pane, caci in el se acumuleaza toata grasimea.

 

Ce este indicat? Somonul este una dintre cele mai bune alegeri. Desi carnea de somon este ceva mai grasa decat cea a altor specii de pesti, ea reprezinta o excelenta sursa de acizi grasi omega-3. Nu consuma paine alba. Painea din grau integral, cerealele integrale si chiar cele din secara vor aduce un surplus de fibra si substante hranitoare.

 

Ce nu este indicat? Prajirea in ulei din abundenta are atat de putine aspecte pozitive, incat nici nu este indicat unul dintre alimentele astfel preparate. Chiar daca iti plac scoicile prajite, incearca totusi sa le consumi cat mai rar posibil.
Sandvisurile si frigaruile pot fi o alternativa sanatoasa, desi contin sodiu, acizi grasi saturati si “trans” din preparatele din carne afumata sau carbohidrati.

 

Ce contin? La fast-food, un sandvis cu friptura sarata de vita are peste 1100 de calorii – mai mult de jumatate din strictul necesar pe zi pentru o femeie – si aproape 4800 mg de sodiu – cam dublul ratiei zilnice recomandate.

 

Recomandare. Sandvisurile pot fi o alegere sanatoasa, dar nu le cumpara pe cele cu prea multa carne si branza. Majoritatea celor comercializate au umpluturi prea consistente. Prepara-ti-le singur si incearca sa folosesti cat mai putina carne. Avand in vedere faptul ca majoritatea mezelurilor abunda in sodiu, asaza pe felia de paine si o frunza de salata verde.

 

Ce este indicat? Portiile mici. Un sandvis cu carne de vaca are aprox. 400 de calorii si in jur de 1600 mg de sodiu, fiind suficient de satios.

 

Ce nu este indicat? Sandvisurile mari. Organismul nu are nevoie de un sandvis din multe felii de paine, cu un continut exagerat de consistent. Sandvisurile facute la grill (aparatul electrocasnic de preparat sandvisuri). Atentie la numarul lor in consumul dvs.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *