Diete

Produse apicole pentru sanatate

Stupul albinelor ascunde in el o adevarata farmacie naturista. Alaturi de miere exista si alte produse miraculoase care ajuta la prevenirea sau tratarea unor afectiuni, ele fiind recomandate de catre medici in special in anotimpul rece.

O lingurita de miere are numai 60 de kcal si este un foarte bun energizant.

Laptisorul de matca

Albine lucratoare produc laptisorul de matca (hrana vietii) pentru a hrani larvele in primele zile de viata, dar si pentru a hrani matca. Acesta este bogat in vitaminele A, C, E, precum si alte vitamine din complexul B, incluzand tiamina, piridoxina, niacina, riboflavina, acidul pantotenic si acidul folic. O cura cu produse care contin laptisor de matca este indicata oricui, de la copii si pana la persoane varstnice.

Considerat o “fantana a tineretii”, laptisorul de matca este bogat in gelatina, un predecesor al colagenului, care ajuta pielea sa-si pastreze fermitatea si elasticitatea. Pe langa aceste efecte cosmetice miraculoase, laptisorul este extrem de apreciat si pentru intarirea sistemului imunitar si mentinerea tonusul muscular. Previne anemia si ajuta la combaterea stresului, a depresiei si bolilor cardiovasculare.

Laptisorul de matca are proprietatea de a stimula regenerarea celulara si de a inhiba procesul de imbatranire celulara prematura. De asemenea, contribuie la o buna dezvoltare a organismului, mai ales in cazul copiilor, si stimuleaza echilibrarea metabolismului.

Propolisul

Antibiotic natural extrem de complex ca si continut, propolisul este un produs apicol compus din 50 % rasini, 30 % ceara si 5% diferite substante precum aminoacizi, grasimi, acizi organici, minerale (fier, cupru, magneziu), si vitaminele B, E, C H, P, inclusive pro-vitamina A.

Propolisul este cunoscut de mii de ani ca un antibiotic natural si e considerat o forma naturala de penicilina. Se utilizeaza extern pentru tratarea ranilor, a plagilor superficiale infectate, dar si in diverse tratamente cosmetice.

Pentru efectele sale antimicrobiene este deseori folosit in tratarea candidozelor si a infectiilor bucale. Pe langa efectul tonic si fortifiant, propolisul are proprietati anticancerigene mai ales in cazul cancerului de piele.

Polenul

Un adevarat concentrate de vitamine si minerale, polenul contine aminoacizi, vitaminele B1, B2, B3, B6, acid pantotenic, vitamina C, beta-caroten, vitamina E, acid folic, potasiu, magneziu, calciu, fier, siliciu si fosfor.

Proprietatile principale ale polenului sunt eliminarea toxinelor din organism, stimularea poftei de mancare si echilibrarea organismului. Este folosit in dese randuri ca supliment alimentar pentru tratarea anemiilor, a gripei si a febrei, dar si pentru a reface organismul slabit in urma efectelor cauzate de diete sau diferite afectiuni.

Veninul de albina

Daca polenul, laptisorul de matca, mierea sau propolisul sunt destul de accesibile ca suplimente alimentare sau ca tratamente cosmetice, iar recomandarea medicului nu este obligatorie, nu acelasi lucru se intampla cu veninul de albine.

Veninul albinelor producatoare de miere contine cel putin 18 substante active. Melitina, cea mai importanta substanta, este una dintre cei mai puternici agenti antiinflamatorii cunoscuti (de 100 de ori mai puternic decat hidrocortizonul). La fel, adolapinul, care are si un rol analgezic.

Acest fel de venin poate fi folosit numai sub stricta supraveghere a medicului apiterapist. Principala utilizare este de imunizare a persoanelor alergice la intepaturile albinelor. De asemenea, veninul este utilizat pentru calmarea durerilor la persoanele care sufera de boli reumatice.

Pastura

Alaturi de miere, curele cu pastura (durata de o luna la fiecare 3-4 luni) sunt mai mult decat necesare. Dozele profilactice zilnice se stabilesc in functie de varsta consumatorului. Asociate mierii, de preferinta poliflore, mierii propolizate cu sau fara apilarnil ori laptisor de matca, aceste doze mentin un metabolism optim, inlatura dezechilibrele de orice fel si mentin un tonus fizic si psihic ridicat.

De asemenea, pastura previne leucemiile, calcemiile, bolile cardiovasculare, digestive si intestinale, insomniile si depresiile anxioase. In plus, mai poate preveni aparitia tumorilor, hepatitelor, cirozelor si imunizeaza aparatul respirator.

Mierea

Ca aliment si leac universal totodata, mierea este un lichid vascos, dulce si aromat, produs de albine din nectarul florilor, pentru a se hrani iarna. Este usor de asimilat de catre organism, mai ales ca inlocuitor al zaharului, fiind benefica mai ales pentru copii, ducand la dezvoltarea lor armonioasa.

Mierea contine: vitamine, printre care cele mai importante sunt complexul B, vitamina A, C; macro si microelemente, ca factori de crestere; substante minerale: magneziu si calcium etc.

Produsa din diverse lichide dulci de la planta, dar nu de la polen, mierea are proprietati antiseptice, antiinflamatorii si diuretice. Este recomandata mai ales persoanelor aflate in refacere dupa o boala istovitoare, dar si anemicilor, deoarece contine foarte multe proteine, minerale si aminoacizi.

Atentie! Copiilor nu li se recomanda totusi miere inainte de 1 an. Pericolul de a contacta botulism este mai mare pentru bebelusii care mananca miere.

Anotimpul rece da mult de furca multor persoane. Iata un leac pe baza de miere care va poate ajuta in prevenirea sau tratamentul unor afectiuni:

Sirop de lamaie cu miere. Ingrediente: o lamaie potrivita, 2 lingurite de glicerina, un pahar cu miere. Preparare : lamaia bine spalata se fierbe cu coaja cu tot la foc moale, timp de 10 minute in 100 ml de apa. Se lasa sa se raceasca, se stoarce si se strecoara printr-un tifon. La lichidul obtinut se adauga glicerina si mierea. Se amesteca pana la omogenizare si se pastreaza in frigider. Administrare: se da la copii, dupa varsta, 1- 6 lingurite pe zi pana cand cedeaza tusea, apoi dozele scad treptat. Adultii iau in acelasi fel 3-6 linguri pe zi. Actiuni terapeutice: calmant, emolient si bacteriostatic, entropic asupra cailor respiratorii. Indicatii: mai ales tusea din bronsita cronica sau tusea spastica de orice natura. Contraindicatii: nu se da la bolnavii care sufera de diabet zaharat. Termen de valabilitate: 3-4 zile la temperatura camerei sau 7 zile in frigider.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *