Justitie

Procurorul militar Septimiu Turcuș, cu numele de securist ”Ovidiu Sabău”, cere eliberarea din funcție prin pensionare

Procurorul militar Septimiu Turcuș, din cadrul Parchetului Militar Cluj, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să fie eliberat din funcție prin pensionare. Despre procurorul Turcuș au apărut în 2011 mai multe informații controversate fiind deconspirat de catre Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități ca fiind un colaborator al fostei Securități a Statului.

Potrivit documentului emis de CNSAS, procurorul militar Turcuș a fost racolat în octombrie 1989 și a avut numele de cod „Sabău”. Misiunea: supravegherea informativă a stației de preparare a minereului de bauxită la stația Chistag, județul Bihor. 

Potrivit cercetătorilor de la CNSAS, procurorul Turcuș a fost racolat în data 23.10.1989 și, în scurta perioada de colaborare cu ofițerii de securitate, a dat o notă informativă despre calitatea necorespunzătoare a bauxitei, deoarece personalul îndeplinea alte sarcini.

Deconspirarea procurorului militar Turcuș, care în prezent este colonel magistrat, s-a facut la cererea revoluționarului Sorin Ilieșiu, care cerea aplicarea lustrației în domeniul administritiv și judiciar. Lustrația prevedea ca toți cei care au lucrat pentru organele de securitate sau au îndeplinit funcții în fostul Partid Comunist să nu mai poată lucra cinci ani pentru Statul Român.

Pentru ca nu a furnizat decât o singură nota informativă, CNSAS a stabilit că procurorul Turcuș nu a făcut poliție politică.

Ziar de Cluj l-a ”întâlnit” pe procurorul Turcuș în dosarele lui Voicu Celestin, tânărul soldat întors din Afganistan care avea crize post-traumatice și își lua la bătaie vecinii, ataca oameni pe stradă și a ultragiat doi polițiști, iar ulterior a fost transferat la Constanța cu permisiunea de a lucra în continuare cu arme încărcate. Procurorul a adunat suficiente probe pentru ca rechizitoriul prin care l-a trimis pe Celestin în judecată să se finalizeze cu condamnarea tânărului. 

CSM discută în ședința din 22 septembrie solicitarea procurorului, urmând ca președintele, în cazul în care procedura este îndeplinită, să semneze decretul de pensionare a acestuia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *