PROCURORUL GENERAL, reacție în dosarul lui Neluțu Varga: „Vă solicit să amânati orice discuție de retragere a apelului DNA...”

După ce Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a decis să retragă apelul DNA în dosarul Hrebenciuc-Chiuariu, procurorul de şedinţă de la ÎCCJ a cerut judecătorilor să amâne o decizie, până la finalizarea unui control al procurorului general cu privire la această chestiune.

Procurorul de şedinţă susţine că Bogdan Licu, procurorul general interimar, face o verificare de control ierarhic privind această situație și cere să se aștepte rezultatul verificărilor interne. Procurorul susține că șeful SIIJ este sub control ierarhic al procurorului general, potrivit deciziei CCR prin care s-a constatat constituționalitatea secției speciale.

"Vă solicit să amânati orice discuție de retragere a apelului DNA pentru următoarele considerente: procurorul-șef al SIIJ este un procuror care își exercită atribuțiile în cadrul Ministerului Public. Există deja în acest sens o jurisprudență a CCR. Decizia 33/2018 a CCR de constituționalitate a SIIJ arată că e constituționalitate dacă e o secție în subordinea procurorului general. Așa cum am arătat, deciziile Curții sunt obligatorii, procurorul-șef SIIJ e și el subordonat procurorului general . Niciunul dintre procurori nu se află sub control ierarhic al șefului SIIJ. Decizia este luată de șeful SIIJ, iar controlul ierarhic e exercitat de procurorul general al României. Procurorul general ia decizii motivat, acest control nu a fost finalizat de procurorul general al României. Procurorul general urmează să ia o decizie. Cererea e să nu luați o decizie privind apelul declarat pentru că această decizie e supusă controlul ierarhic al procurorului general al României și acest control e în curs de exercitare și nu a fost exercitat . Vreme de două luni și jumătate nu s-a răspuns la adresa instanței, ci vineri după program. Eu am luat cunoștință astăzi", a afirmat procurorul de şedinţă.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a transmis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că retrage apelul declarat de DNA Braşov în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat.

Pe lângă Chiuariu, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Ioan Varga zis Neluțu, împreună cu  Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel au fost  și ei achitaţi.

Gestul DNA de a cere retragerea apelului însemna confirmarea sentinței de achitare. 

 

Adauga comentariu