Procurorul Anca Mărincean protejează identitatea mascotei DNA CLUJ

În dosarul "Mită la Consiliul Județean Cluj" continuă încercările de a-l demasca pe Ion Ursache, martorul cu identitate protejată care chipurile a predat laptop-ul lui Răzvan Pop la DNA Cluj, susținând că l-a găsit pe malul unui râu.

La termenul anterior, avocata Alina Toderici a susținut cererile formulate de colegul ei, Alexandru Rîșniță, pentru a desecretiza identitatea denunțătorului Ion Ursache.

„Martorul a declarat expres că nu îi cunoaşte pe niciunul dintre inculpaţii din prezenta cauză. Întrebat de către onorata instanţă dacă poate detalia, fără a-şi devoala identitatea, sub ce aspect al vieţii sale este ameninţat ( al integrităţii corporale, al vieţii, al vieţii profesionale), martorul s-a limitat a afirma că, sub aspectul tuturor acestor elemente prin care, preşedintele completului a fost cel care le-a enumerat, fără a se exprima nici măcar o propoziţie cu privire la elementele pentru care ar fi ameninţat.

Întrebat dacă are vreo suspiciune legată de un inculpat din dosar, care să îl fi ameninţat, Ursache a declarat tranşant că nu. Pe cale de consecinţă, apare ca evident că protecţia martorului Ursache Ion nu este necesară, neexistând nici un motiv faptic şi nici un temei juridic pentru menţinerea acesteia”, și-a motivat cererea avocatul Alexandru Rîşniţă.

Cu toate acestea, completul de judecători de la Curtea de Apel Cluj a intrat astăzi în sala de judecată susținând că a primit într-un plic sigilat datele adevărate de identificare a omului ce a fost prezentat în dosar sub numele Ion Ursache, dar pe care nu a avut timp să îl deschidă. Asta în vreme ce din 2014 și până în prezent s-a încercat în repetate rânduri să se demonstreze că Ion Ursache și Răzvan Pop, celălalt sifonar din dosar, sunt una și aceeași persoană. 

În timpul ședinței magistrații au ales, până la urmă, să desigileze acel plic. Revenind în sala de judecată le-au comunicat părților că au luat act de identitatea prezentată de DNA Cluj ca fiind corespunzătoare numelui de cod Ion Ursache. Însă, au optat să se pronunțe la următorul termen pe cererea de desecretizare.

Pentru a împiedica acest lucru, șefa DNA Cluj, Anca Mărincean a transmis judecătorilor o adresă prin care motiva faptul că este indispensabil ca identitatea denunțătorului respectiv să rămână protejată. Ba, mai mult, aceasta susține că cei din cadrul DNA au făcut verificări cu privire la un posibil pericol la care ar fi expus ”Ion Ursache” și a ajuns la concluzia că se impune menținerea măsurii protective.

Tot la acest termen, judecătorii au refuzat cererea avocatului Radu Chiriță, apărătorul lui Horea Uioreanu, de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru Directiva europeană ce face referire la ”spălarea de bani”.

 

Adauga comentariu