Procesele și personalul insuficient au pus pe butuci Muzeul Octavian Goga din Ciucea. O lucrare începută în 2013 nu este gata încă

Procesele interminabile pe care le-a purtat de-a lungul anilor Muzeul Octavian Goga din Ciucea cu moștenitorii poetului au dus la imposibilitatea realizării unor lucrări de reparații importante ale clădirii. Imobilul în care funcționează muzeul riscă să se degradeze de la an la an. Mai mult, din cauza personalului insuficient, este aproape imposibil de realizat registrul de evidență informatizat și reevaluarea bunurilor culturale. Singurul muzeograf a plecat din instituție anul trecut.

„Situația juridică incertă a patrimoniului muzeului cauzată de procesele cu familia Mureșanu, nepoții de frate ai Veturiei Goga, a cauzat numeroase neajunsuri activității, constând în imposibilitatea accesării unor fonduri nerambursabile și granturi, achiziționării de piese muzeale și chiar în imposibilitatea finalizării unui obiectiv de investiții angajat anterior”, se arată într-un raport realizat de conducerea muzeului.

Muzeul nu are procese doar cu moștenitorii poetului. De exemplu, reabilitarea aleilor pietonale şi auto, a zidurilor de sprijin şi a gardului de împrejmuirea muzeului au început în anul 2013, fără autorizație de construcție, de către firma Salmir Impex SRL. În cele din urmă, această situație a dus la un litigiu cu executantul, (litigiu suspendat anul trecut) care solicită un rest de plată, pe care însă, instituția nu îl poate achita în lipsa recepției lucrărilor și autorizării acestora. În ciuda tuturor demersurilor întreprinse de la data suspendării lucrărilor, abia anul trecut s-a reușit efectuarea expertizei tehnice la lucrările respective.

Muzeul din Ciucea a rămas în urmă și la capitolul digitalizare. Motivul? Lipsa de personal. Din această cauză nu se poate realiza registrul de evidență informatizat și nici digitalizarea patrimoniului. Instituția de cultură nu are nici personal specializat în domeniile resurse umane, audit, juridic, dar nu sunt nici posturi pentru aceste specializări. Demotivarea personalului din cauza situației juridice incerte a dus în anul 2018 la plecarea din instituție, chiar a singurului muzeograf.

De asemenea, muzeul nu dispune de facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi, care din cauza poziției geografice a muzeului ar fi foarte greu de realizat.

„Insuficiența personalului de specialitate pentru o funcționare adecvată cerințelor instituției, poate conduce la dezechilibre pe paliere importante ale diverselor activități specifice. Tot ca o consecință a situației menționate, ne lovim de imposibilitatea clarificării și punerii în legalitate a unor situații juridice neclare, datorate unor cauze anterioare (lucrări de restaurare executate în anii 2013-2014 fără autorizație de construcție în cadrul proiectului de investiții, lipsa recepțiilor pe faze de lucrări sau a recepției finale, existența unor restanțe de plată la executant)”, arată reprezentanții muzeului.

Muzeul Octavian Goga are, în medie, 17.000 vizitatori pe an. Cea mai mare parte a publicului vizitator este formată din grupuri organizate de elevi, admiratori ai creaţiei literare şi a personalităţii lui Octavian Goga, turişti străini, în special de etnie maghiară, interesaţi de poetul maghiar Ady Endre, delegaţii din ţară şi străinătate însoţite de oficialităţi judeţene şi personalităţi ale culturii clujene.

Veniturile proprii realizate ale instituției, formate din contravaloarea biletelor, vederilor, cărților, taxa foto și a altor materiale promoționale vândute au fost anul trecut de 47.000 lei. Pentru salarii, a primit finanțare de la Consiliul Județean în valoare de 757.000 lei.

Adauga comentariu