Vocea ta

Problemele actuale ale Clujului, sesizate de locuitorii orașului: drumuri desfundate, gunoaie și investiții publice care mai mult strică decât repară

My Cluj, canalul digital unic de sesizări al Primăriei Cluj-Napoca, ne arată un municipiu departe de cel pe care îl proclamă primarul în declarațiile sale publice.

Zecile de sesizări transmise de locuitorii orașului doar astăzi, 16 martie, vorbesc despre un Cluj cu drumuri „ca în Vaslui”, pline de gropi și de mașini parcate neregulamentar, fără iluminat public în zonele mărginașe, cu oameni necivilizați, care distrug totul în cale și lasă după ei, pe spațiul public, mormane de gunoaie, despre un Cluj cu investiții publice de modernizare care le dau cetățenilor grele bătăi de cap.

Să vedem, pe cartiere, care sunt problemele semnalate de clujeni astăzi, 16 martie 2021:

Valea Fânațelor

„E deja primăvară. Drumurile neasfaltate (!!!) ale orașului au nevoie de intervenții capitale. Din nou, Primăria se face că se ocupă cu proiecte de secol 22, când există zone din acest oraș care arată ca în Evul Mediu… N-am înțeles niciodată de ce autoritățile reacționează doar la scandal, limbaj tendențios și vulgar, la proteste și manifestări publice, la articole din presa etc., în loc să aibă un plan structural de asigurare a condițiilor minime de trai pentru toți cetățenii, din toate zonele orasului…!!! Cred ca e un defect de «românism tâmp»…”

„Vă rugăm să interveniți cu lucrări de întreținere pe toate drumurile din Valea Fânațelor. Arată dezastruos totul. Primăria știe să-și facă publicitate cu șantierele prin centrul orașului, în rest Clujul seamăna cu Vaslui…!”

„A depășit oare Primăria explicațiile puerile referitoare la inexistența iluminatului public în Valea Fânațelor?! Chiar aveți impresia că mai crede cineva această incapacitate și dezinteres total de a rezolva un proiect „mărunt” în comparație cu proiectele «mărețe» cu care vrăjiți oamenii? Vă rugăm să tratați cu aceeași seriozitate toate zonele orașului, nu doar în funcție de interese… ILUMINAT PUBLIC în VALEA FÂNAȚELOR!!!”

Someșeni – Bulgaria

„Pe strada Bazna (intrare de pe strada Tractoriștilor) s-au efectuat lucrări de decolmatarea a unui canal de apă pluvială în luna decembrie. Canalul are un diametru de aproximativ 2 m și un debit de apă enorm. Odată cu efectuarea lucrărilor a fost înlăturată împrejmuirea canalului. După terminarea lucrărilor aceasta NU a mai fost refăcută deși s-au făcut promisiuni că aceasta va fi remediată la finalizarea lor. Mai mult, canalul a fost acoperit cu niște foi de tablă care pot fi mutate foarte ușor. Zona este populată de familii tinere cu copii de vârstă preșcolară și școlară și există un real pericol ca aceștia să se joace în preajma canalului și astfel să apară o tragedie. Vă rugăm să sesizați autoritățile competente în vederea refacerii împrejmuirii.”

„Groapă imensă pe carosabil, dupa stația de autobuz, pe sensul de mers spre centru”, reclamă un locuitor din cartierul Bulgaria.

Între Lacuri

„Doresc să vă semnalez o problemă apărută pe Lacul 3 din cartierul Între Lacuri. Apreciem lucrările de amenajare și de curățenie realizate în ultimul an pe malurile Lacului 3 și în împrejurimi. Venim la dumneavoastră cu rugămintea să ne ajutați să menținem această curățenie. Zilnic zeci de persoane (pescari și mai ales privitori) se află pe malul lacului distrugând gazonul și lasând în urma lor munți de gunoaie și chiștoace chiar dacă coșurile de gunoi se află la câțiva metri de ei. Vă rugăm să luați măsuri pentru tragerea la răspundere a acestor persoane și alte soluții dacă sunt pentru a menține o zonă verde și lacul curate.”

„Anul trecut după demolarea garajelor, ați făcut trotuare, ați plantat copaci, ați semănat gazon și s-au strâns toate gunoaiele din zonă. Revin către dumneavoastră pentru tragerea la răspundere a pescarilor care lasă după ei numai gunoaie și mucuri de tigară pe gazon. Am fost deja de câteva ori să strâng pungile de plastic și gălețile lăsate de ei pe malul lacului. Din păcate, acești pescari, precum și alți locatari din zonă, în loc să coboare scările care se văd în stânga, tot gazonul l-au stricat în ultimele săptămâni. Vă rog să puneți ori gard viu de-a lungul trotuarului, ori un gărduleț astfel încât să i se permită gazonului să crească și să fie spațiu verde.”

Borhanci

„Strada Bicaz e distrusă. Nu știu cum aveți tupeul sa vorbiți de Cluj ca fiind oraș de 5 stele. Strada asta e dificilă și pentru mașini de off-road.”

Gheorgheni

„În fiecare dimineață întâmpin aceaași problemă, sunt mașini ce parchează pe trotuar și îți stopează vizibilitatea când ieși în intersecție, de foarte multe ori era să fac accident, se circulă tare și nu vezi, e vorba de intersecția de la Hotel Royal din Gheorgheni, se parchează fără nesimțire acolo, am oprit un echipaj de la Poliția Locală să le arăt situația, au spus să fac eu poze să trimit la Primărie că e mai ok, lucru care nu mi se pare normal, vă atașez două poze să vedeți și dumneavoastră, cu Aleea Scărișoara 5, am obosit să mai chem Poliția, vin și le dau avertisment de fiecare dată, deși este indicator că se ridica autovehiculul.”

„Mașinile sunt parcate în capătul intersecției, blocând vizibilitatea șoferilor care doresc să iasă de pe strada Crizantemelor pe strada Liviu Rebreanu.”

Mărăști

„În spatele imobilului de pe strada Scorțarilor, nr. 40, lângă canalul Morii, au făcut cuiburi niște ciori. Gălăgia și mizeria care o fac produc disconfort pentru locuitorii riverani. Vă rugăm să interveniți pentru ca să plece din arborii unde și-au făcut cuibul.”

„Ar trebui restricționat traficul rutier prin amplasarea de stâlpi în parcul de lângă creșa Vrăjitorul din Oz de pe strada Episcop Nicolae Ivan. Frecvent intră mașini în parc, uneori circulând cu viteză mare, pentru a parca lângă intrarea în Campusul Teologic. Sunt foarte mulți copii mici în parc și prezența mașinilor în parc reprezintă un pericol pentru aceștia.”

„Doresc să sesizez o problemă legată de intersecția dintre Calea Dorobanților și aleea ce vine dinspre strada Năsăud, în zona Dorobanților nr. 78. Deși în urmă cu ceva vreme au fost montați stâlpișori pentru a limita parcarea la colțul intersecției și a spori vizibilitatea celor care circulă dinspre strada Năsăud spre calea Dorobanților, am remarcat că aceștia au fost mutați, făcându-se din nou loc pentru parcarea autoturismelor la colțul intersecției. Dat fiind faptul că în zona respectivă au loc des accidente, vă rog să luați măsuri pentru remedierea situației, eventual prin fixarea mai bună a stâlpișorilor în asfalt, pentru a nu putea fi mutați de cineva care dorește să parcheze în acel loc. Vizibilitatea este foarte redusă la intrarea pe strada Dorobanților atât din această alee, cât și dinspre strada Anghel Saligny, astfel că adesea au loc accidente.”

„În intersecția străzilor Năsăud cu Aurel Suciu ar fi nevoie de o oglindă, se iese greu de pe strada Năsăud, neavând vizibilitate când e plină strada Aurel Suciu cu mașini care stau la semafor.”

Zona centrală

„Am parcat luni, 8 Martie, în parkingul Primăriei de pe strada Moților, la plecare am avut de achitat suma de 40 Ron. Am optat pentru plata cu cardul, am prezentat cardul la cititor, după care mi s-a cerut codul PIN (desi suma este mai mica de 100 Ron). Am tastat pinul, dupa care pe ecran nu s-a schimbat nimic, iar după un timp s-a returnat mesajul de tranzacție anulată. Am reluat procedura descrisă mai sus, dar după citire imediat s-a înregistrat plata fără a cere cod PIN, iar in urma tranzacției s-a emis și bonul atașat. Am efectuat un extras de cont, iar suma de 40 Ron a fost retrasă în urma ambelor tranzacții. Atașat vă trimit și bonurile de intrare și bonul de plată care s-a emis dupa a doua tranzacție. Vă rog să îmi comunicați cum se procedează pentru recuperarea sumei plătite de două ori.”

„Lucrările care se desfășoară pe strada Coșbuc în acest moment pun în pericol siguranța elevilor din sediul Liceului Teoretic Elf – nivel primar, de pe strada George Coșbuc nr. 1. Școala a solicitat părinților eliberarea trotuarului creat pentru pietoni. Poarta 2, care ne asigura circuite diferite pentru intrarea și ieșirea copiilor din școală nu mai poate fi utilizată. Balizele sunt date la o parte de mașinile care parchează în această zonă. Avem rugămintea să verificați organizarea de șantier și vă cerem sprijin ca, în intervalele 7.30-8.30 și 15.30-16.30 să nu existe utilaje în zona școlii și să fie respectată siguranța elevilor. Vă rugăm, de asemenea, să semnalizați corespunzător culoarul creat pentru pietoni. Suntem siguri că veți acorda atenție maximă acestor aspecte care țin de siguranța a 250 de elevi, cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani. Vă mulțumim pentru susținere și înțelegere. Conducerea Liceului Teoretic Elf”

Zorilor

„Nu se mai poate vira spre stânga pe strada Meteor din cauza mașinilor parcate pe partea stângă a străzii, deși au fost puși stâlpișori pe trotuar. Cei de la clinică au parcări sau…?”

„În zona străzii Ștefan Augustin Doinaș se ridică foarte rar gunoiul și aproape în fiecare săptămână totul ajunge să fie împrăștiat.”

„Doresc să vă aduc la cunoștință faptul că pe strada Louis Pasteur (sens giratoriu Piața Agroalimentară Zorilor) până pe strada Viilor se parchează neregulamentar (există și indicatoare în acest sens). Vă rog să luați măsuri deoarece este o bandă ocupată, iar cei care ies de pe strada Trăscăului nr. 1 nu au vizibilitate, iar intrarea pe strada Louis Pasteur este îngreunată de mașinile parcate neregulamentar.”

Mănăștur

„Strada Tășnad nr. 22 în spatele blocurilor garajele rezistă fără nici o problema, în timp ce cele din jurul lor toate sunt puse la pământ, foarte ciudat, în spatele garajelor e doar mizerie și tot acolo e un parc pentru copii și tot acolo își mai fac nevoile boschetarii, ciudat cum aici garajele nu se strică!”

„Pe strada Iohannes Guttenberg este indicator de oprire interzisă cu indicator adițional de ridicare auto. Din păcate doar pe prima porțiune a drumului sunt amplasați stâlpișori roșu-alb ca să împiedice parcarea, iar între intersecția cu strada Hameiului și până pe strada Johannes Guttenberg, acești stâlpișori nu mai există. Ca pieton este foarte periculos să se circule pe carosabil pentru că trotuarul este mereu ocupat de mașini parcate acolo. Ați putea vă rog amplasa stâlpișori între intersecția cu strada Hameiului si strada Johannes Guttenberg nr. 1, încât viața pietonilor să nu mai fi pusă în pericol?”

Așadar, aceasta este calitatea vieții la Cluj! – clujenii se chinuie să trăiască pe străzi sufocate de mașini, să circule pe trotuare impracticabile, blocate de autoturisme, lucrările publice le creează pericole suplimentare, praf și poluare, iar sistemele noi implementate, cum ar fi echipamentele de plată din parkingul de pe Moților, le iau banii de pe card.

Calitatea vieții la Cluj, proclamată de primarul Emil Boc în majoritatea ieșirilor sale publice, era dată, înainte de pandemie, de variata ofertă culturală și de divertisment, de locurile de muncă disponibile. Acum, în pandemie, am văzut că împăratul e gol pușcă! Fără festivaluri, restaurante, spectacole și șușanele, am rămas cu gropile și cu veșnicele noastre șantiere. Și nu mai e fain la Cluj!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *