Probabil nemulțumit că nepotul său nu va fi viceprimar la Cluj-Napoca, Tokes Laszlo se leapădă din nou de UDMR: „UDMR a sabotat autonomia în ultimii 27 de ani”

Preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, europarlamentarul Tokes Laszlo, a acuzat, azi, la Cluj, că UDMR a sabotat aspirația maghiarilor la autonomie în ultimii 27 de ani, în pofida faptului că această doleanţă figurează în programul Uniunii. Cică UDMR ar semnat la Neptun, în anii ‘90, un pact secret prin care duce "o politică de inducere în eroare şi perfidă", având nevoie de autonomie doar la alegeri, pentru culegerea de voturi, după care uită de această problemă.

"E o problemă că UDMR a sabotat autonomia în ultimi 27 de ani, nu aşa am pornit, programul UDMR conţine ideea, trebuie să ne regăsim cu UDMR. Toate consiliile, UDMR şi aliaţii săi trebuie să se regăsească, trebuie să fim sprijiniţi de bisericile istorice ca să ne exprimăm dreptul inalienabil la autodeterminare internă. Acest lucru nu ar genera conflicte, ci ar soluţiona conflicte. (…) Programul UDMR conţine autonomia în mai multe trepte, dar a dat uitării acest program. UDMR duce o politică de inducere în eroare şi perfidă, susţine la alegeri de fiecare dată autonomia, dar apoi uită de această problemă. Doar pentru culegerea voturilor are nevoie de autonomie. Cred că la pactul de la Neptun, în anii ‘90, s-au înţeles, s-a acceptat un pact secret şi de atunci au fost părţi în pacturi secrete şi au renunţat, de fapt, la autonomie, iar în schimb pot dobândi scaune în Parlament şi Guvern. Trebuie să termine cu această politică duplicitară”, a spus Tokes, citat de Mediafax.

"Dacă ne-am înţelege şi am cădea la un acord, conflictul tradiţional existent s-ar soluţiona. Nădăjduim că, până la urmă, clasa politică din România, Guvernul României vor discuta cu maghiarii, cu secuii şi vom putea cădea la un acord privind autonomia, care se poate realiza cu ajutorul maghiarilor. Nu dorim independenţă ca scoţienii sau catalanii, nu dorim independenţă faţă de România, dar avem dreptul la autodeterminare internă, dorim să fim ascultaţi şi cerem să fim ascultaţi”, a completat europarlamentarul.

Totodată, Tokes a spus că transilvănenii nu au fost consultaţi niciodată despre doleanţele lor, nu au fost consultaţi cum doresc să trăiască.

"Avem dreptul să decidem, dar nu vor să ne consulte, pe noi ne ignoră. Dar autonomia înseamnă o libertate de decizie pentru maghiarii din Transilvania, pentru secui, iar noi avem dreptul de a decide cu privire la propria noastră soartă. Nici în comunism nu i-a întrebat pe oameni ce doresc, sistemul comunist se perpetuează în România”, a arătat Tokes Laszlo.

Preşedintele PPMT, Szilágyi Zsolt, a declarat, la rândul său, că România ar fi mai stabilă, mai fericită şi mai bună pentru maghiari şi secui dacă Bucureştiul ar primi doleanţa de autonomie ca o sursă de stabilitate, nu de pericol.

Reamintim faptul că conform speculațiilor Ziar de Cluj, cu o zi înainte, Kelemen Hunor a venit la Cluj pentru a negocia postul de viceprimar al municipiului între cele două tabere din UDMR Cluj. Cele două tabere din UDMR Cluj pe care Hunor trebuia să le împace ca pe capră cu varza, sunt cele care au doi "candidați" la funcția de viceprimar: Olah Emese, una și pe nepotul lui Tokes Laszlo, Gergely Balázs, cealaltă. Din nervozitatea declarațiilor pastorului reformat Tokes bănuim că nepoțelul a rămas mofluz.

Adauga comentariu