Diete

Principii dietetice pentru redobandirea unui abdomen plat

Chiar daca nu ne putem modifica aspectul anumitor zone ale corpului doar printr-un regim alimentar, acesta poate totusi urmari trei obiective care, daca nu sunt pierdute din vedere, vor contribui la redobandirea unui abdomen plat.

 

 

Acestea sunt:

–    combaterea sau prevenirea instalarii balonarilor in regiunea abdominala si a problemelor digestive printr-o buna alegere a alimentelor;
–    prevenirea constipatiei, care reprezinta o problema deloc de neglijat (sa nu ezitam sa ne consultam medicul, daca este de lunga durata);
–    prevenirea depunerii sau dizolvarea unui tesut adipos excedentar.

 

 

Pentru a rezolva aceste probleme trebuie sa aplicam cateva principii dietetice solide, simple si cu adevarat eficiente, ce ne pot ajuta sa ne atingem obiectivul. Iata cateva dintre cele mai importante:

 

 

–    Sa mancam incet si, pe cat posibil, in liniste. O masa luata pe fuga, mai ales pe un fond de stres ambiental sau cronic, va duce la aparitia inevitabila a burtii. 30-45 de minute este timpul minim ce trebuie rezervat pentru fiecare dintre cele trei mese principale.

–    Sa mestecam si sa insalivam bine alimentele, deoarece digestia incepe inca din gura, o data cu sfaramarea alimentelor si impregnarea acestora cu saliva ce contine enzime digestive. Daca nu sunt destul de bine mestecate, alimentele vor ajunge in stomac in bucati prea mari, necesitand un volum de munca mai mare din partea acestuia si dand senzatia de ingreunare. In plus, daca sunt insuficient digerate de enzimele salivare, care actioneaza in special asupra glucidelor (zaharuri), alimentele sunt mai greu asimilate de intestine si risca sa fermenteze sub actiunea unei flore “potrivnice”. Balonarile, tulburarile suparatoare si chiar ingrosarea taliei sunt astfel principalele consecinte ale mancarurilor infulecate in graba. Pentru a avea un abdomen plat, sa mestecam bine alimentele cu amidon, cum sunt produsele fainoase, orezul, grisul.

 

 

–    Da evitam mesele prea grele (bogate in grasimi, cu prea multa bautura). Sa adoptam principiul de a nu ne ghiftui niciodata si de a ne ridica de la masa inainte de a avea senzatia de satietate, ca si cum am pastra in stomac un mic loc pentru un fel de mancare imaginar.

–    Sa ne folosim de regularitate, luand cel putin trei mese moderate pe zi, pentru a repartiza cat mai bine alimentatia de-a lungul intregii zile. Astfel, cel mai bun tratament “anti-abdomen proeminent” ar fi sa luam mai multe gustari mici pentru a fragmenta si usura digestia pe toata ziua.

 

 

–    Sa nu sarim peste nici o masa, pentru ca, in mod inevitabil, vom declansa fabricarea grasimilor de rezerva in zone unde sunt inestetice si unde apar de obicei, precum abdomenul (mai ales o data cu inaintarea in varsta). In plus, suplinind in mod inconstient deficitul caloric la masa urmatoare, se ajunge deseori la excese, deci la aparitia balonarilor si instabilitatea florei intestinale.

–    Sa facem miscare, sa mergem pe jos si sa ne formam obiceiul, daca este posibil, de a ne plimba dupa ce am mancat. Daca nu putem pune in aplicare acest sfat in timpul saptamanii din motive profesionale, de exemplu, putem sa o facem la sfarsit de saptamana.

 

 

–    Sa evitam imbracamintea prea stramta, care ingreuneaza digestia.

–    In sfarsit, in ceea ce priveste meniurile servite (la domiciliu, restaurant, cantine cu autoservire), sa incercam sa alegem alimentele si felurile de mancare dintre cele mai potrivite: ape plate naturale, lacate si branzeturi degresate, sortimente de carne fara grasimi, peste, paste fainoase, orez, cereale, legume fierte, fructe.

 

 

Iata cum ar putea arata programul dvs. pentru o zi daca va ganditi sa scapati de abdomenul proeminent:

Dupa ce ne-am trezit:

–    sa facem un dus, de tipul celui scotian sau localizat sau « toaleta », cu aplicarea de cuburi de gheata pe abdomen ;
–    sa aplicam o crema specifica ;
–    cateva exercitii de abdomen, daca dorim.

 

 

Micul dejun:

–    1 supliment alimentar (de exemplu, sub forma de capsule);
–    o cana de cicoare, cafea sau ceai ;
–    cereale;
–    1 iaurt sau o bucata de branza de vaci;
–    1 cana de compot de fructe (de preferinta de casa).

 

 

In cursul diminetii :

–    serii de contractii izometrice ale muschilor abdominali pentru a intarii efectul cremei aplicate.

 

 

Pranz:

–    1 supliment alimentar;
–    1 antreu compus din alimente cu amidon (orez, salata de orez, cartofi) sau un antreu de legume proaspete fierte (praz, fasole verde);
–    1 bucata de carne sau 1 bucata de peste;
–    1 farfurie de legume fierte sau de alimente cu amidon (dar nu legume uscate sau cereale complete) ce se vor mesteca bine;
–    1 fruct proaspat;
–    Posibil: o cafea, un ceai sau chiar o infuzie digestiva.

 

 

Dupa-amiaza:

–    o serie de contractii abdominale si, daca putem, o plimbare care sa ajute la digestie.

 

 

Gustare:

–    un baton de cereale (atentie: a se amesteca bine), un compot cu iaurt sau cateva fructe uscate.

 

Spre seara:

–    un masaj insotit de aplicarea unei creme adecvate, urmat de exercitii fizice sau exercitii abdominale.

 

Cina:

–    1 supliment alimentar;
–    1 ciorba sau 1 supa de legume;
–    1 sursa de proteine : carne alba, oua, sunca, ton etc. ;
–    1 portie de legume fierte (gratinate) ;
–    1 iaurt natural ;
–    Posibil : o infuzie digestiva.

 

 

Seara :

–    destindere, exercitii de concentrare sau « tai chi chuan », daca stresul este principala cauza pentru aparitia burtii proeminente ;
–    aplicarea unei creme insotite de un masaj urmat de exercitii abdominale, daca, din diverse motive, acestea nu s-au efectuat inaintea cinei.

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *