Prin viitoarea criză ne va trece tot PDL, cu coasa?

Criza economică vine ciclic și sigur, ca moartea. Nu vom scăpa de ea niciunul dintre noi. Ultima a avut momentul de vârf în 2008, iar următoarea ne așteaptă tăcută, după ușă, cu coasa. Iar coasa ar putea fi mânuită tot de PDL, la fel ca acum un deceniu, când veniturile au fost tăiate de portocaliii Băsescu și Boc.

În 2014, PDL a fuzionat cu PNL, adică cele două partide s-au contopit în cuget, interese și simțiri. Și nesimțiri.

Guvernul de acum, chiar dacă este condus de un vechi liberal, Ludovic Orban, are în spate un partid infestat de vechii pedeliști, care au învățat în timpul ultimei crize să mânuiască, cu cinism, coasa, pe spatele românului simplu. Președintele Iohannis aparține tot de această zonă „petroviană”, a PDL camuflat în PNL. Partidul care făcea terenuri de fotbal în pantă, la sat, în timp ce tăia salariile românilor într-o veselie.

Dacă vom traversa o nouă criză economică în următorii ani, alegând ca țara să fie condusă de un tandem „pedelist” Iohannis – Orban (sau orice alt premier pedelist vom mai avea), riscăm să repetăm experiența Băsescu-Boc, adică tăieri de venituri și scăderi dramatice pentru tot ce înseamnă nivel de trai, în timp ce marii oameni politici din fruntea țării vor pune noi pietre la temelia multiplelor case și afaceri dubioase.

Economia globală se află în prezent într-un echilibru fragil și e posibil ca ceea ce trăim acum să fie doar liniștea de dinaintea furtunii. Experții în economie au început să emită avertizări de criză care, în următorul mandat prezidențial, au toate șansele de a se adeveri.

E greu de crezut că vom mai avea încă 5 ani de prosperitate și creștere economică. Trebuie să fim realiști.

Îl vom alege, așadar, duminică, pe cel care ne va trece țara prin criză. Pe cei care. Vrem o conducere monocoloră, „portocalie”, cu președinte și premier din același partid care ne-a chinuit în timpul crizei precedente? Sau este de preferat să avem un președinte și un premier din partide diferite, care astfel se vor controla reciproc și nu vor putea tăia și spânzura în această țară, după cum le vor fi poftele și interesele?

Prin viitoarea criză ne va trece tot PDL, cu coasa? Sau va exista și o contrapondere la acest partid care își știe spori doar propriile venituri și afaceri? Va avea cine să potolească avântul cosașilor sau aceștia vor zburda liber(ali) pe câmpiile țării, tăind capete, pensii și salarii?

Voi alegeți. Dar alegeți cu cap. Capul care a votat cu cap, coasa nu-l taie.

Adauga comentariu