Prin intermediul unei conferinte de presa, Remus Lapusan se justifica in fata lui Liviu Dragnea

Raspunsul la afirmatiile lui Liviu Dragnea referitoare la faptul ca va face curatenie in PSD Cluj nu a intarziat sa apara. Dupa ce Remus Lapusan presedintele organizatiei judetene a PSD Cluj a incercat in zadar sa vorbeasca personal la telefon cu presedintele PSD, a gasit de cuviinta sa-i serveasca cifre justificative prin intermediul unei conferinte de presa. Conferinta de presa organizata la sediul PSD Cluj a inceput triumfalist cu cifre care aratau rezultatele extrem de pozitive pozitive si chiar depasirile de plan inregistrate de social-democrati in urma alegerilor locale desfasurate duminica. Remus Lapusan a aratat ca votul politic obtinut de organizatia judeteana a PSD pe care o conduce de ani buni a avut realizari marete prin faptul ca partidul a reusit sa castige cu 10 primarii in pus fata alegerile din 2012 iar acest lucru il indereptateste sa negocieze cu UDMR pentru crearea unei majoritati la CJ Cluj si numirea lui Cornel Itu in functia de presedinte al forului judetean.

Remus Lapusan a incercat sa nu aduca in discutie si chiar sa minimalizeze rezultatele dezastruoase, chiar rusinoase, pe care PSD le-a obtinut la nivelul municipiului Cluj-Napoca, unde partidul s-a situat pentru prima data in istoria Clujului sub UDMR. Lapusan a tinut sa precizeze ca nimic nu este batut in cuie atunci cand se va lua in discutie numirea presedintelui Consiliului Judetean Cluj, afirmand ca, in cazul in care UDMR-ul va sustine PSD-ul la Cluj, acest gest va fi reciproc in ceea ce priveste sefia condcerii CJ Mures. Remus Lapusan nu ezitat sa afirme ca trocul in privinta sefiei CJ Cluj se va purta la nivel national intre conducerea PSD si cea a UDMR. Ce a uitat Lapusan este faptul ca organizatiile locale ale UDMR au o mare autonomie decizitionala fata de conducerea centrala, ca mai intai primeaza interesul local, apoi cel inter-regional. Si a mai uitat faptil ca, din 2004, la Cluj, Uniunea Democrata a Magiarilor din Romania a negociat la sange, atat postul de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, cat si cel de vicepresedinte al CJ Cluj. SI ca odata ce a obtinut ceva, nu a mai dat inapoi. De altfel, in 2012, UDMR si-a negociat cu PDL un post de viceprimar si cu USL un post de vicepresdinte al CJ Cluj, care, ulterior, din slabiciunea PSD Cluj, s-a transformat intr-un interimat la presedintia forului judetean pentru Vaka Istvan. Acum, la Cluj-Napoca, pita si cutitul numirii in functia de viceprimar al municipiului a doamnei Anna Horvath, este la PNL, care are o majoritate confortabila, chiar si fara UDMR. Asa ca cel mai probabil, un post de vicepresedinte pentru Vakar Istvan la CJ Cluj, sta mai degraba in negocierile PNL cu UDMR. Cu toate acestea, Remus Lapusan se arata optimist.

“Noi avem foarte multe optuni care sunt luate in calcul de unii membri  marcanti ai UDMR. Deci se poate negocia. Cu voturile UDMR se poate face majoritate in consiliul judetean. Vom discuta dupa (ziua de – nn) joi, vom trece mai departe. Vointa electoratului in judet a fost mai degraba catre PSD. Noi am castigat in judetul Cluj daca lasam la o parte municipiul Cluj-Napoca. Noi avem in 30 de comune majoritati, deci noi putem sa stam la masa la discutii”, a afirmt Remus Lapusan.

Cum in Consiliul Local Cluj-Napoca PNL-ul va reusi, cel mai probabil, dupa finalizrea numararii voturilor, un scor de 50%, este mai firesc, dupa cum ziceam, ca negocierile dintre PNL si UDMR privind sefia CJ Cluj se se poarte in biroul de pe strada Motilor. Vegheate de broastele testoase.

Intrebat daca a vorbit personal cu Liviu Dragnea dupa declaratiile facute de acesta duminica seara, declaratii in care presedintele PSD a criticat rezultatele dezastroase de la Cluj, Remus Lapusan a afirmat ca nu a vorbit personal  insa “a vorbit cu cine trebuie”.

 “Aseara nu se cunosteau rezultatele din intreg judetul. Am discutat cu colegii de la Bucuresti. Am discutat cu cine trebuia, maine la Bucuresti o sa fie comitetul executiv national in care se vor analiza rezultatele. Eu imi asum tot ce s-a intamplat”, a declarat Remus Lapusan.

Devine tot mai clar faptul ca, briefing-ul de presa a fost organizat azi de Remus Lapusan cu scopul de a-i arata lui Liviu Dragnea, prin intermediul mass mediei, ca votul politic de duminica a dat castig de cauza de fapt PSD-ului si ca el este un castigator, de fapt. Desi esecul major obtinut de PSD la Consiliul Local Cluj-Napoca, unde partidul s-a clasat, pentru prima data in istorie, sub scorul inregistrat de UDMR, nimeni din conducere social democratilor clujeni nu si-a asumat nicio raspundere individuala, urmand ca, dupa finaliarea numararii, voturilor sa se faca o analiza amanuntita.

Decizia ca PSD Cluj sa nu aiba un candidat propiu si sa il sustina pe independentul Octavian Buzoianu a fost luata la Cluj-Napoca nu impusa de la Bucuresti, cel putin asa a sustinut Remus Lapusan azi, la o intrebare directa.

"Decizia de sustinere a lui Buzoianu a fost de la Cluj-Napoca. Bucurestiul nu ne-a incurcat cu nimic in aceasta campanie nici cu propunerile. Decizia a fost luata de municipiu in aceasta sala. Am votat, in unanimitate, fara nicio abtinere, in Biroul Permanent Judetean ca domnul Buzoianu sa fie candidatul PSD. Toata lumea a votat pentru. Eu cred ca domnul Buzianu nu va mai vrea sa se implice in sfera aceast politica”, a afirmat Remus Lapusan.

In putine cuvinte, Remus Lapusan i-a transmis lui Liviu Dragnea vorbe, vorbe, vorbe. Macar a apucat sa zica cu privire la dezastrul major de la Cluj-Napoca, ca dupa, discutii, discutii, discutii, cineva, care va fi gasit vinovat, isi va asuma, asuma, asuma.

UPDATE: Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, într-o conferinta de presa la Cluj-Napoca ca liberalii ar fi prima optiune de negociere a UDMR pentru a conduce judetul. Cum relatam ieri, Kelemen Hunor isi doreste ca Anna Horvath sa-si pastreze functia de viceprimar. „Emil Boc poate face majoritatea singur si poate pune ambii viceprimari. Dar, daca doreste sa continuam colaborarea foarte buna de pana acum, o vom face cu tot dragul", a spus Kelemen.

De aceea in ceea ce priveste Consiliul Judetean, degeaba mai spera PSD Cluj intr-o negociere, chiar daca de complezenta Kelemen a precizat ca Uniunea va sta la negocieri atat cu PNL, cat si cu PSD, jocurile se joaca in biroul lui Emil Boc. „Categoric vom discuta cu toata lumea, dar vom tine cont, ca peste tot, de rezultatul votului si de interesul comunitatii locale", a spus seful UDMR.

De altfel, Emil Boc a precizat ca doreste sa colaboreze si în continuare cu UDMR. Cu alte cuvinte, UDMR va obtine un post de vicepresedinte la Consiliul Judetean Cluj pentru Vakar Istvan si un viceprimar la Cluj-Napoca, pe Anna Horvath.

„Am pierdut al treisprezecelea consilier la cateva voturi", a declarat liderul PSD Cluj Remus Lapusan, care mai spera intr-o minune si ca PSD Cluj va facemajoritate cu UDMR si il impune pe Cornel Itu la presedintia forului judetean in schimbul celor doua functii de vicepresedinti.

Mai avem cica de asteptat pana vineri cand, potrivit liderului UDMR Kelemen Hunor, sa va lua o decizie finala privind alianta pe care Uniunea o va forma la Consiliul Judetean Cluj.

Adauga comentariu