Prin fluturași distribuiți prin parcuri, Poliția Locală Cluj-Napoca le recomandă proprietarilor de animale să strângă excrementele patrupedelor

Polițiștii locali din Cluj-Napoca, prin prisma ocupației lor vocaționale, urmăresc, potrivit declarațiilor primarului Boc de la începutul acestei luni, și rahații de câine pe care proprietarii animalelor nu îi curăță de pe spațiul public, în scopul amendării oamenilor fără conștiință civică.

Numai o combinație de amenzi cu conștiință civică ne-ar putea scăpa de slalomul cotidian printre excremente, conform declarațiilor edilului:

„Sunt două chestiuni: de conștiință, în primul rând, sunt tot mai puțini, sincer, aceia care nu curăță, asta e o chestie de conștiință civică și, doi, amendat! Amendat foarte mult, fără discuții, cu amendă, de către polițiștii locali, pentru că nu au respectat regulile!

Dar, în primul rând, eu pun accent pe conștiința publică, pentru că nu vom putea avea un polițist după fiecare câine din oraș care e cu stăpânul!

Că, dacă nu e conștiința civică în mișcare... dar, la Cluj, este totuși un grad ridicat de conștiință civică.

Deci, o combinație de lege, pentru că nu putem fi în spate la toți cei care au, combinat cu conștiință civică, putem trece peste asta și să ne implicăm fiecare. Noi, în primul rând, trebuie să ne facem datoria și vă asigur că, în fiecare cartier, polițiștii locali urmăresc acest demers”, a declarat primarul Boc.

Cu amenzile, Poliția Locală stă mai prost. La solicitarea Ziar de Cluj, Primăria Cluj-Napoca ne-a comunicat faptul că „în perioada ianuarie 2020 - martie 2021, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția locală au sancționat 12 proprietari de câini, fiind întocmite 14 procese verbale de constatare a contravențiilor pentru nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (1) și alin. (2) din HCL nr. 354/2015 privind deținerea câinilor și accesul persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca și a Regulamentului de funcționare a parcurilor publice pentru câini.”

În 15 luni, 12 proprietari amendați, la zeci de mii de rahați neadunați, ne arată că polițiștii locali nu prea își fac datoria de a îi amenda pe cei care nu respectă legea.

În schimb, în aceste zile, polițiștii locali își fac datoria de a informa, distribuind, în parcurile din cartiere, fluturași ca cel de mai jos, prin care „le recomandă persoanelor care sunt însoțite de câini în spațiul public să respecte prevederile legale în vigoare, dintre care: pe toată durata plimbării câinilor în spațiul public, însoțitorii vor avea asupra lor pungi în vederea menținerii curățeniei în urma câinelui”.

Poliția Locală, așadar, doar le recomandă cetățenilor să respecte prevederile legale în vigoare. Până la urmă, numai conștiința civică a clujenilor ”smart” poate curăța Clujul de rahat de câine.

Adauga comentariu