Diete

Primavara, anotimpul pentru slabit

Potrivit specialistilor, primavara este perioada cea mai prielnica pentru slabit. De foarte multe ori insa, daca doriti sa slabiti, simpla dieta nu are intotdeauna efect asupra organismului, mai ales daca nu este insotita de exercitii fizice si de suficienta vointa. In unele cazuri, cei care vor sa scape de “povara” kilogramelor apeleaza la medicamente. Este bine, este rau pentru sanatate?

 


Salatele consumate la inceputul meselor
. Verdeturile si legumele care apar la inceputul primaverii sunt surse excelente de vitamine si minerale. Combinate in cadrul unor diete sanatoase, pot avea efecte excelente asupra organismului.

 

Toate legumele care se gasesc in aceasta perioada sunt sanatoase, conditia este sa nu fie contaminate cu nitriti. Loboda, salata verde, ca si restul legumelor contin substante antioxidante. Acestea ne protejeaza organismul de radicalii liberi – ucigasii sanatatii care creeaza un stres oxidativ, distrug celulele si produc imbatranirea prematura si scaderea imunitatii.

 

Nutritionistii recomanda, de asemenea, salatele preparate din untisor si papadie – doua plante foarte eficiente pentru drenarea bilei. In plus, clorofila din plante este foarte bogata in magneziu. Pentru ca s-a dovedit stiintific ca sunt mai bine digerate, se recomanda ca legumele preparate sub forma de salate sa fie consumate la inceputul meselor.

 

Modul in care legumele trebuie combinate a dus la aparitia mai multor teorii. Spre exemplu, dieta disociativa sustine ca nu este bine sa se combine painea cu carnea sau legumele cu carnea pentru ca, in ultimul caz, spre exemplu, legumele au alt ritm de digestie decat carnea.

 

Dieta mediteraneeana si-a dovedit utilitatea in timp. Ea se bazeaza pe foarte multe salate (din fructe, legume, ciuperci crude). Baza acestei diete sunt cruditatile, combinate cu ulei cu ulei de masline. In plus se consuma produse din cereale complexe, paine cu fibre etc. Aceasta dieta s-a dovedit una extrem de sanatoasa: italienii si in special grecii sunt foarte putin afectati de boli cardiovasculare.


Diete si medicamente. In ceea ce priveste slabirea cu ajutorul dietelor sau a medicamentelor sunt situatii, de la caz la caz, in care cele doua metode trebuie combinate. In multe situatii, persoanele obeze sufera si de boli hepatice, dischinezii biliare si dislipidemii. In plus, de multe ori obezitatea este insotita de diabet de tip II (insulinodependent), iar in acest caz dieta este importanta.


Substante anti-kilograme. Medicamentele sunt utile mai ales in cazurile in care gradul de obezitate este mare, dieta merge incet sau nu exista suficienta vointa  din partea pacientului. Exista doua categorii de substante recomandate de medici pentru slabit:

 

Xenical. Medicamentele care contin xenical scad absorbtia grasimilor din intestine si pot fi prescrise doar in cazul pacientilor al caror indice de masa corporala (IMC) depaseste 30, sau in cazul care exista riscul aparitiei unor boli cardiovasculare. Tratamentul are insa si inconveniente: scurgeri anale uleioase, balonari, scaderea absorbtiei vitaminelor A, D, E sau K. In timpul tratamentului trebuie evitate alimentele grase, mesele trebuie impartite in mai multe reprize, trebuie crescut aportul de vitamine, iar in cazul diabeticilor trebuie urmarit foarte atent tratamentul.
Sibutramina.Cea de-a doua grupa de medicamente, care actioneaza la nivelul creierului unde diminueaza senzatia de foame, contin sibutramina. Aceasta actioneaza asupra unor neurotransmitatori – serotonina si noradrenalina. Si in cazul medicamentelor de acest tip au fost semnalate efecte nedorite.

 

In ce masura combinatia dieta-medicamente este sanatoasa? Raspunsul il poate da personalizat, de la caz la caz, numai medicul specialist.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *