Primarul da raspunsuri trasnite

Clujul are multe probleme si implicit si multe sesizari. Unele sunt rezolvate urgent, altele mai greu iar unele, din pacate, nici nu sunt bagate in seama. De cateva luni, audientele la Primar s-au mutat pe Facebook. Primarul organizeaza sesiuni video live unde orice cetatean isi poate spune pasul, in incercarea de a gasi o rezolvare. Tactica e buna in principiu, mai ales pentru ca ii aduce pe cetateni mai aproape de administratia locala. In practica, insa, aceste filmulete live nu sunt decat praf in ochi. De exemplu, ultima sesiune de Facebook Live a durat aproape o ora, din care mai mult de trei sferturi Primarul a multumit pentru Untold, a multumit cetatenilor, a multumit colegilor, a multumit serviciilor, a multumit pana ne-am saturat de atatea multumiri.

Monologul primarului incepe intotdeauna cu un scurt rezumat a ultimelor evenimente. In ultima vreme, acest monolog e insotit si de o prezentare video in care edilul apare de cele mai multe ori dand cu coasa, carand cartofi sau, cel mai recent, dansand cu sotia in spate. Apoi, dupa 5 minute de retrospectiva, monologul continua, cu mare accent pe realizari. Pe principiul, vedem doar ce-i frumos, problemele pot sa astepte. Apoi, dupa vreo 20 de minute de multumiri pentru lucrurile frumoase si inovatoare care se fac in Cluj, se trece si la partea de intrebari pe care cetatenii le adreseaza primarului. Selectia numai el stie cum o face, pentru ca aproximativ 80% din mesajele citite sunt mesaje de multumire si incurajare. Dupa ce scadem toate acestea, cam 10% din "emisiune" e acordata in final si problemelor reale ale cetatenilor.

Ultima emisiune Facebook Live, sustinuta in data de 07.09.2016, a fost, insa, una speciala. Asta pentru ca edilul, vizibil inca afectat de noptile nedorimite din ultima perioada, le-a raspuns cetatenilor tot in doi peri. De exemplu, o utilizatoare l-a intrebat pe edil ce se intampla cu strada Byron care de cateva zile nu mai e asfaltata. Raspunsul primarului, insa, nu a fost cel asteptat. Daca pana acum eram obisnuiti cu un primar sobru care raspunde intotdeauna cu tact si inteligenta, de data asta primarul a gafat-o rau de tot.

"Acuma sigur o sa spuna lumea ca vorbesc. Am fost la Untold, ce sa stiu? Verific, strada Byron este o strada care are lucrari in desfasurare cu regia autonoma a domeniului public, o sa verific dimineata, dar in principiu nu mi s-au raportat probleme, astfel incat lucrarile trebuie sa continue", a declarat edilul.

Sa intelegem de aici ca timp de patru zile nu doar ca a paralizat orasul dar si lucrarile, problemele, tot ce era de rezolvat a fost stopat? Ce treaba are Untold cu strada Byron si cu ce ar fi ajutat la promovarea imaginii Clujului in lume faptul ca pe strada respectiva s-au oprit lucrarile de cateva zile? Oare si munctiorii au fost la festival?

Mai in glume, mai in serios, emisiunea de ieri a fost plina de glumite. Un cetatean l-a intrebat pe edil de Parcul Feroviarilor si despre UBER. Intrebarile or fi avut un carcater glumet, asa incat edilul a raspuns pe acelasi ton.

"Andrei Horvath, nu raspund la glumite. Cred ca da, nu stiu ce a facut ca nu am informatii. Posibil", a spus edilul

Ce e cert e ca nu stim nici macar la ce intrebare a raspusn primarul cu aceasta propozitie, asta pentru ca a preferat sa nu citeasca intrebarea. Ba mai mult, a mentionat ca acesta e raspunsul pentru cetateanul Andrei Horvath, a ras complice si a trecut mai departe. Ei, ei, cum ne mai jucam noi cu problemele cetatenilor.

Din monologul de aproape o ora al primarului, am aflat si vesti bune. De exemplu, la finalul saptamanii, Primaria va ma efectua un control la firmele de salubritate pentru a verifica daca masinile sunt etanse. Emil Boc e optimist din punctul acesta de vedere. A declarat ca spera ca acele controale sa duca la o confirmare a faptului ca masinile sunt etanse si nu mai curg din ele tot felul de substante. Ce fel de confirmare mai e necesara cand majoritatea strazilor sunt pline de mazga scursa din masinile de salubritate? Poate pana atunci trece si euforia festivalului si incepem sa ne apucam serios de treaba. De exemplu, am putea sa refacem Podul Traian.

 

Adauga comentariu