Primarul Clujului a găsit o soluție genială la problema traficului din oraș. BOC: „Săptămâna viitoare vor începe lucrările”. Centrul municipiului se transformă văzând cu ochii

Problema traficului din oraș reprezintă o provocare nu doar pentru conducătorii auto, ci chiar și pentru administrația orașului. În contextul începerii anului școlar, Emil Boc a propus devansarea termenilor de transformare a centrului. Astfel, sunt vizate câteva străzi centrale din municipiul Cluj-Napoca ce vor fi închise traficului rutier, urmând ca autoturismele să fie redirecționate pe alte trasee. Desigur, acest aspect va îngreuna considerabil circulația, întrucât odată cu începerea anului școlar sute de autovehicule vor intra pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

Însă, contrar acestor aspecte și a disconfortului temporar, primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, a luat atitudine pentru a soluționa aglomerația din trafic. 

„Săptămâna viitoare vor începe lucrările pe strada Ferdinand din zona centrală a orașului și vor fi anumite mutări temporare inclusiv de linii de transport, pentru a se putea lucra în permanență pe această stradă ca să o terminăm într-un interval rezonabil. Am primit contractul de finanțare semnat și începem imediat lucrările. Lucrările se vor derula pe parcursul acestei toamne”, a declarat recent primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc. 

Astfel, lucrările vor cuprinde modernizarea în integralitate a aspectului străzilor Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola.

În acest sens, Primăria Cluj-Napoca a apelat la serviciile unei firme cu o vastă experiență în privința modernizării străzilor și a podurilor din orașul de pe Someș.

Conform edilului clujean, firma Diferit SRL va începe lucrările chiar de săptămâna viitoare, urmând să se desfășoare pe o perioadă de 11 luni. Cel mai probabil, această perioadă va fi extinsă cu cel puțin încă 6 luni, în contextul în care pe perioada iernii lucrările se vor desfășura cu dificultate. 

Circulația auto va fi complet închisă pe strada regale Ferdinand. Pe toată perioada de execuție a lucrărilor, vor fi închise circulației auto și străzile E. Zola și S. Pușcariu. 

În schimb, pentru pietoni vor fi asigurate culoare de trecere printre mașinile parcate pe trotuar, iar traficul va fi redirecționat. 

Pentru o perioadă scurtă de timp, de cca 12 luni, clujenii vor putea observa cum centrul municipiului Cluj-Napoca se va transforma de pe-o zi pe alta, astfel încât ulterior, odată cu începerea festivalurilor de renume Mondial din orașul de pe Someș, precum Untold sau Jazz in the Park, atât turiștii, cât și festivalierii să se poată bucura de un oraș cu adevărat european.

În acest sens, Emil Boc a dat asigurări că municipalitatea nu va precupeți nici un efort pentru a crește gradul de confort și calitatea vieții, chiar dacă aceste rezultate vor presupune un disconfort temporar, între 12 și 18 luni, pentru clujeni. 

„Acum se discută cu conducerea Primăriei, Compania de Transport Public și firma de specialitate modul de implementare a lucrărilor pe strada Ferdinand”, a mai adăugat primarul Emil Boc. 

Chiar dacă acest proiect este la faza de discuții, lucrările vor începe în regim de urgență, chiar din data de 26 august 2019.

Valoarea contractului pentru toate cele patru străzi se ridică la 15,3 milioane lei fără TVA (peste 3,2 milioane de euro), iar firma Diferit SRL se va ocupa de toate lucrările de modernizare și reamenajare a centrului municipiului Cluj-Napoca.

De altfel, unul dintre podurile care s-a prăbușit la propriu, este vorba de Podul Traian, a fost reabilitat de către firma Diferit într-un termen record, de doar 12 luni, chiar dacă termenul propus initial a fost de 6 luni. Perioada de iarnă a ridicat însă probleme firmei Diferit, însă chiar și în asemenea condiții, câștigătorii licitației au lucrat în permanență pentru a încheia lucrările cât mai repede cu putință. 

În prezent, firma Diferit, care beneficiază de o vastă experiență în modernizarea drumurilor din județul Cluj și a podurilor din municipiul Cluj-Napoca (Podul N, Podul Porțelanului) este singura care a câștigat licitația și pentru modernizarea centrului orașului de pe Someș. 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a dat asigurări că străzile Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola vor fi reamenajate, în sensul eliminării traficului auto şi transformării acestora în zone preponderent pietonale.

Proiectul se ridică la peste 3,2 milioane de euro. 

Practic, în doar 12 luni, cu un termen suplimentar de minim 6 luni, centrul municipiului Cluj-Napoca va trece printr-o transformare totală. Iar turiștii străini și festivalierii care vor veni la cele mai renumite festivaluri de aici se vor putea bucura de un oraș prietenos cu pietonii.

În acest fel, Emil Boc a implicat toți actorii importanți din oraș, de la Comisia de Circulație din cadrul municipalității clujene, la Polița Locală și până la Compania de Transport Public, pentru a identifica măsuri pentru sporirea calității vieții. 

Pentru a devansa termenii de execuție, lucrările vor începe în regim de urgență, pentru a reda clujenilor, numai după 18 luni, un oraș transformat și centrat pe calitatea vieții. 

Încă din septembrie 2017, Emil Boc declara că principiul de „calitate a vieții” devine concept fundamental în cadrul administrației clujene. 

„Vrem să îmbunătățim conceptul de „calitate a vieții” la Cluj-Napoca”, declara în urmă cu doi ani edilul clujean. 

În plus, clujenii s-au arătat încântați de acest concept dezvoltat de Primăria Cluj-Napoca - calitate a vieții - susținând că și turiștii care vin la festivalurile din oraș trebuie să se bucure de un oraș prietenos și modern.

În acest sens, termenul de realizare a lucrărilor de modernizare, înaintat de municipalitatea clujeană la 18 luni de zile cu potențialele întârzieri, care se vor desfășura pe parcursul acestui an școlar, este unul relativ scurt. 

Practic, în doar câteva luni de zile centrul municipiului va fi transformat complet. 

Adauga comentariu