Politica

Primarii USL din Cluj nu dau doi lei pe legea ANI

Din aproape 50 de alesi, un singur primar USL din judetul Cluj respecta legea. E unicul care si-a facut publica declaratia de avere pe anul 2013 atat pe site-ul primariei pe care o conduce, cat si pe cel al Agentiei Nationale de Integritate.

Asa cum Ziar de Cluj a mai aratat in cateva articole precedente, prea putini dintre primarii de comune din judetul Cluj respecta legea. Fie ca sunt alesi PDL, UDMR, USL sau independenti, majoritatea comunitatilor pe care le conduc nu au pagini web pe care edilii sa-si faca publice averile. In cazurile in care ele exista, nu au sectiuni pentru declaratiile de avere. Daca au si aceste sectiuni…fie nu au declaratii actualizate, fie nu le au deloc.

Emil Partoc, primarul comunei Iclod este singurul primar USL din judet a carei primarie are atat pagina web pe care acesta si-a publicat averea, cat si declaratie actualizata pe site-ul ANI. Partoc are patru terenuri achizitionate intre anii 2007 si 2012, o casa si un salariu anual de 23.820 de lei.

Urmeaza primariile care au pagini web, dar pe care au uitat sa-si urce declaratiile de avere din 2013. Averile actualizate ale primarilor pot fi gasite pe site-ul ANI.

In aceasta situatie se gaseste Gavril Mihut, primarul din Chiuiesti, a carui declaratie de avere nu mai poate fi gasita pe site-ul primariei din 2011. De pe pagina Agentiei Nationale de Integritate aflam insa ca Mihut are cinci terenuri, trei locuinte, trei autoturisme si 10.000 de lei depusi in cont chiar anul acesta.  De la primarie, anul trecut a primit un salariu de 23.000 de lei si din cresterea vacilor 25.000 de lei.

Petru Ungur, primarul comunei Margau, e cel mai sarac primar : are un teren, o casa si doua masini. Ca primar, anul trecut a castigat 10.500 de lei, iar ca  padurar 6.500 de lei.

Valer Sasa, edilul din Tritenii de Jos, are un teren, doua case si o masina. Anul trecut, primarul a vandut o autoutilitara cu 7.000 de euro si a castigat 20.000 de lei.

Tot la aceasta categorie se incadreaza si David Prunean, primarul comunei Vad, care are un apartament si un salariu de peste 28.000 de lei in 2012, detaliu care-l face cel mai bogat primar USL din judet.

Exista si primarii care nu au pagini web deloc, dar ai caror primari au respectat legea macar pe jumatate – si-au depus declaratiile de avere la ANI.

In acest caz de afla Mariana Secara, primarul comunei Borsa.  Doamna primar e femeie instarita: are 5 terenuri cumparate intre 1995 si 2009, trei case si doua spatii comerciale, achizitionate intre 1995 si 2010; patru autoturisme, trei tractoare si nu mai putin de 19 utilaje agricole: semanatoare, combine, pluguri. Secara are si 150 de vaci si 210 hectare de teren arabil arendat. Anul trecut, din salariul de primar, Mariana Secara a castigat doar 14.000 de lei, din activitati independente 30.500 de lei, iar din agricultura – 107.500 de lei.

Boldor Silviu, primarul comunei Caseiu, are doua terenuri mostenite intre 1991 si 2003, doua locuinte cumparate intre 2007 si 2010 si un autoturism. Anul trecut, Boldor a castigat 20.500 de lei.

Foarte multi dintre primarii USL ai Clujului nu dau doi bani nici pe site-urile pe care primariile le administreaza, nici pe Agentia Nationala de Intregritate. Astfel, edilii nu au declaratiile actualizate nici intr-o parte, nici in alta de ani buni. Unii dintre ei nu au mai dat socoteala pentru bani, case si masini inca din 2007. In aceasta situatie se afla Nicolae Fagadar, primarul comunei Aiton, primarul comunei Alunis – care nu are declaratia de avere pe site, desi restul angajatilor primariei o au; Grigore Fati, primarul din Apahida – care nu apare deloc pe site-ul ANI si nici pe cel al primariei pe care o administreaza; Emil Carhat, edilul din Bontida; Vasile Pop, primarul comunei Caianu; Iancu Marcel Mocean, edilul din Camarasu – care nu apare deloc pe site-ul ANI; Alexandru Bota, primarul din Catina; Calin Muresan, edilul din Catcau –nu apare deloc pe site-ul ANI;  Simion Casian Rus, primarul comunei Cuzdrioara; Valer Petrindean, primarul comunei Dabaca; Ionel Manecan, edilul din Fizesu Gherlii ; Horia Sulea, primarul din Floresti; Laurentiu Tor, edilul din Luna; Traian Maris, primarul comunei Marisel; Dumitru Oltean, primarul din Mintiu Gherlii; Aron Lungu, edilul comunei Panticeu; Laurentiu Rus, primarul comunei Recea Cristur – care nu poate fi gasit pe site-ul ANI; Ovidiu Colceriu, primarul din Sinpaul; Romulus Mirza, edilul comunei Taga – nici el nu apare pe site-ul ANI – si Ioan Roman,  primarul comunei Viisoara.

Alte primarii au pagini web doar ca sa bifeze inca o reusita – nicaieri pe aceste site-uri nu pot fi gasite sectiuni pentru declaratii de avere ale edililor. Mai mult, pe site-ul ANI, ultimele averi acumulate ale primarilor dateaza din 2011. Aici se incadreaza alta suita de primari care nu respecta legea: Florin Muresan,  primarul comunei Baciu – care nu apare nici pe site-ul pe ANI; Viorel Crainic, edilul din Belis; Vasile Tripon, primarul din Calatele; Iancu Gheorghe, primarul din Capusu Mare; Magdalena Suciu, primarita din Chinteni ; Dorel Florinel Julean, edilul din Cornesti; Ioan Miron, primarul din Geaca; Dumitru Sfarlea, primarul comunei Gilau si Pavel Goron, primarul din Mica.

Primarii pe care ii doare cu adevarat in cot de lege sunt cei care nu au nici pagini web, dar nici declaratii de avere actualizate pe site-ul ANI. In ordinea numerelor de pe tricouri, ei sunt cei mai lenesi alesi ai judetului: Ioan Serban, primarul din Cojocna; Vasile Trif, edilul din Frata; Gheorghe Broaina,  primarul comunei Garbau ; Ioan Fartan, primarul din Sanmartin; Elena Manaila, primarul comunei Tureni  si Eugen Muresan, edilul din Vultureni.

Conform legii, primarii „au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si declaratiile de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *