In vizor

Primarii din judet au ajuns la disperare: nu mai stiu unde sa transporte gunoaiele

Primariile din judet nu mai stiu unde sa transporte gunoaiele menajere. Multi dintre edilii din Cluj au ajuns la disperare si ameninta ca vor amenaja rampe ilegale, cu riscul amenzilor venite de la Garda de Mediu. In tot acest timp, la rampa temporara construita de RADP pentru Cluj-Napoca nu este loc si pentru deseurile din judet.

Municipiul Gherla este printre putinele orase din judet unde locuitorii si administratia publica locala nu se confrunta cu problema depozitarii gunoaielor.

“La Gherla avem propria rampa de gunoi, care este autorizata. Depozitarea se mai poate face 6-8 luni de aici incolo, si am intreprins demersuri sa extindem o co-platforma betonata, in imediata apropiere. Municipiul este singurul care are propriul serviciu de salubritate, in administratia domeniului public”, spune primarul Marius Calin Sabo.

Primarul din Turda, Tudor Stefanie, a decis ca gunoaiele din oras sa fie duse la Odorheiu Secuiesc. Bineinteles, cu costuri suplimentare.

“Vom creste pretul. Tariful va fi undeva in jur de 9 lei pentru persoanele fizice”, spune edilul.

Mircea Morosanu, primarul orasului Huedin, spune ca deseurile sunt duse la Alesd.

Preturile nu au crescut, dar societatea care le duce va intra in insolventa si am scos la licitatie publica serviciul de salubrizare. Licitatia va fi in 2 decembrie. La noi, preturile nu au mai putut fi marite din varii motive. Au ramas la 4,80 pe luna, de persoana”, spune edilul.

Totusi, exista riscul ca la licitatia din luna decembrie sa nu se prezinte nicio firma.

“Ne pregatim si pentru varianta B. Am infiintat serviciul de salubritate a primariei. Este foarte greu sa obtinem autorizatie de la mediu, speram sa nu fie cazul sa fim noi, dar in caz de forta majora facem noi acest serviciu. Si mai este o problema: la Alesd, depozitul se inchide peste o luna, iar dupa aceea speram sa le depozitam la Cluj-Napoca. Daca nu, mai ramane doar Arad si Brasov”, arata Morosanu.

Floresti, Gilau, Capusu si Maguri Racatau isi duc gunoaiele in Alesd, iar pana la sfarsitul saptamanii trecute, acestea au fost transportate si la Sibiu, insa cei de aici nu mai primesc gunoaie din alte judete.
 

“Din luna noiembrie, rampa din Alesd se va inchide, deoarece ei depind de combinatul de la Holcim. Astazi am cautat solutii, sa vedem in care parte sa o luam. Am sunat si la Zalau, dar doar anul viitor vor deschide rampa. Mai ramane varianta Odorheiu Secuiesc, dar va dati seama ce costuri implica”, spune directorul Companiei Eco Quatro Salub, Livia Baica.

In aceste comune a fost ridicat si tariful pentru ridicarea gunoiului, ajungand la 8 lei per persoana, de la 6 lei. Tariful a fost majorat la 70 lei per metru cub si pentru societatile comerciale.

“Am intrebat si la rampa temporara a RADP–ului, si nici poveste sa ne primeasca. Noi, ca operator, daca ni se ingradesc toate portitele, este foarte greu. Mi se pare anormal. Ne lasa in aer”, conchide Livia Baica.

Si primarul din Viisoara a amenintat, de curand, ca va construi in comuna o rampa ilegala, cu riscul de a fi amendat.

“Vom face din nou rampe la nivel local. Nimeni nu da socoteala la nivel de judet de ce Clujul a ajuns aici”, a spus edilul comunei, Ioan Roman. Gunoiul menajer din Viisoara este transportat, de cand s-a inchis rampa de la Pata Rat, in Covasna, iar preturile “s-au triplat, daca nu chiar s-au inzecit”, dupa cum declara primarul comunei.

Intre timp, groapa ecologica de gunoi a Clujului este blocata, iar termenul de finalizare avansat este abia 2019. Conducerea judetului se dezice de obligativitatea de a asigura o rampa temporara, pentru orasele si comunele Clujului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *