Primăria va da undă verde pentru construirea de locuințe pe 2,6 hectare în Sopor, deși are în proiect regândirea totală a zonei, iar drumul este distrus

Primăria Cluj-Napoca încă aprobă PUZ-uri pentru Sopor și permite construirea de imobile noi, deși are în proiect transformarea zonei în cel mai mare cartier de locuințe, proiectat de la zero. Mai mult, Calea Sopor (drumul principal care străbate cartierul) arată mai rău ca în satele din vârf de munte. Și este așa de mai bine de 30 de ani. Până una alta, Primăria va aproba un PUZ pentru construirea de locuințe pe 2,6 hectare de teren.

La solicitarea Asociației Sopor și a mai multor persoane fizice, Primăria Cluj-Napoca va aproba un Plan Urbanistic Zonal de urbanizare – construire ansamblu de locuințe în Sopor. Deocamdată, documentația se află în dezbatere publică, dar la începutul anului viitor va intra în Consiliul Local.

Zona studiată, în suprafață de 2,6 hectare este situată în partea de sud-est a municipiului Cluj-Napoca, în zona Sopor, caracterizată prin funcțiune rezidențială de densitate mică. Accesul se realizează din strada Gheorgheni, pe un drum de deservire locală, dezvoltat pe traseul fostelor drumuri de exploatare. De o parte și de alta a acestuia sunt instituite prin PUG zone cu caracter rezidențial și mixt. Drumul deservește casele existente în colonia Sopor, inclusiv biserica din centrul comunității.

Din punct de vedere al rețelelor tehnico-edilitare, în zonă există rețele de apă, electrică și telefonie. Nu există momentan rețea publică de canalizare, aceasta realizându-se în sistem individual (microstații de epurare). Din punct de vedere arhitectural, construcțiile edificate sau în curs de edificare din zonă sunt în sistem deschis (construcții izolate) și cu regim de înălțime redus.

Prin PUZ se propune parcelarea terenului în 42 de parcele, în vederea realizării de locuințe cu regim redus de înălțime, a unei subzone de activități economice cu caracter terțiar, spații verzi cu acces public nelimitat și o stradă nouă, cu ampriză de 9 metri, ce deservește zona rezidențială.

Este interesant faptul că Primăria continuă să aprobe construirea de locuințe în Sopor, deși are în lucru un proiect de regândire a zonei. Sopor ar urma să devină cel mai mare cartier de locuințe din oraș, proiectat de la zero. Viitorul cartier va avea 50.000 de locuitori, se va întinde pe o suprafață de 250 de hectare. S-a organizat și un concurs de soluții, iar proiectul câștigător arată astfel: se va face un mini oraș cu case și blocuri de patru sau cel mult șase etaje, zone verzi, spații comerciale, cabinete medicale, grădinițe, școli, bulevarde, transport public și modalități de deplasare alternativă.

Mai mult, drumul de acces în Sopor este extrem de prost. Oamenii au solicitat de aproape 30 de ani modernizarea acestuia, dar de fiecare dată au primit doar promisiuni și cel mult niște lucrări de întreținere.

Cum arată Calea Soporului se poate vedea și la finalul materialului video de mai jos:

Ce fain e la noi la Cluj! După turul real în orașul virtual al lui Emil Boc, vă invităm în turul virtual al orașului nostru real – VIDEOREPORTAJ

Adauga comentariu