Primăria Turda, pregătită să arunce în aer businessul local: șiretlicul prin care comercianții ajung la cheremul autorităților

Comercianții care administrează terase publice ajung să fie controlați de Primăria Turda printr-un șiretlic.

Primăria Turda a supus dezbaterii publice, la finalul lunii noiembrie, un Proiect de hotărâre privind comercializarea produselor și serviciilor de piață de pe raza Municipiului Turda. Documentul este completat de un regulament, dar și de o serie de condiții privind eliberarea sau suspendarea avizului de funcționare emis de municipalitate, după cum notează infoaries.ro

Formulat în termeni improprii, neclari, actul normativ local permite suspendarea avizului de funcționare pentru terase, pe termen nedefinit, în cazul în care sunt lucrări publice, inclusiv pe perioada în care autoritzațiile de construcție sunt suspendate.

O copie a acestor acte, părţi integrante din proiectul de hotărâre, poate fi pusă la dispozitia celor interesaţi în baza unei solicitări în formă scrisă depusă la Secretariatul Consiliului local al municipiului Turda, până în data de 16 ianuarie 2020.

Regulamentul privind comercializarea produselor și serviciilor de piață din Turda are la bază în special prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţa. Actul normativ menționează o listă extinsă a CAEN-urilor ce ar necesita avizare de la Primărie. Din lista extinsă prevăzută de OUG, avizarea este obligatorie pentru activitățile de alimentație, recreative și distractive.

Administrația locală din Turda a decis, deocamdată, să nu impună obligativitatea avizării pentru restul de activități, astfel încât reglementarea se va aplica comercianților cu activități de alimentație, recreative și distractive. 

Regulamentul supus dezbaterii publice și care poate suferi modificări reglementează modul în care comercianții pot funcționa pe raza municipiului. Actul normativ local are însă și o serie de prevederi insuficient de clare.

Bunăoară, interzice expunerea în fața spațiilor comerciale a articolelor tehnico-sanitare și a materialelor de construcții. Interdicția nu face diferenta între magazinele obișnuite și retalieri care au depozite sau curți.

O altă interpretare permite autorităților locale să vizeze și produsele din fața magazinului Dedeman care amplasează în fața spațiului comercial propriu materiale de construcție. 

Prevederea cea mai controversată face referire la suspendarea avizului de la Primărie. Potrivit Cap V, art.48, lit d. Municipiul Turda poate suspenda sau retrage acordul „în situația executării de către autoritatea administrativă publică locală de lucrări care urmează să afecteze amplasamentul aferent structurii de vânzare deschisă,în cadrul căreia se desfășoară activitatea de alimentație publică, de tip terasă, grădină de vară și altele similare”.

La art 49, actul normativ local prevede că „suspendarea acordului de funcționare intervine și în situația suspendării valabilității autorizației de construire, inclusiv în condițiile art. 48 lit d situație în care se va asigura corelarea perioadelor de suspendare”.

Prin formularea vagă din actul normativ se subînțelege că Primăria Turda poate suspenda avizele de funcționare a teraselor publice pe termen nedefinit, fără a exista o limită, dată, spre exemplu, de termenul de finalizare al lucrărilor. 

 

sursa info: infoaries.ro

sursa foto: bialog.ro

Adauga comentariu