Uncategorized

Primaria tine la secret contractele cu firma lui Marius Merca

Faptul ca unele institutii publice din Cluj sterg pe jos cu legea 544, privind liberul acces la informatii de interes public, iar Primaria este cel mai bun exemplu pentru nerespectarea acestei legi, nu mai e niciun secret. La fel cum nu ar trebui sa fie secrete nici contractele pe care municipalitatea le-a incheiat cu MM Show, firma lui Marius Merca, pentru mai toate evenimentele si concertele din oras.

Cu toate acestea, functionarii Primariei nu respecta termenele prevazute de lege si vin cu o noua gaselnita: termenul maxim de furnizare a unei informatii de 30 de zile s-ar referi la zile lucratoare. Raspunsul la solicitarea noastra trebuie sa vina de la biroul condus de Ovidiu Campean, seful Directiei de Comunicare, relatii publice si turism, cel care are o mare “simpatie” pentru Ziar de Cluj, dupa unele articole critice la adresa lui.

Termenul maxim de 30 de zile pentru furnizarea informatiilor a expirat conform legii in 27 iunie, chiar si unul dintre initiatorii legii 544/2001, Vasile Dancu, ne-a confirmat ca este vorba de zile calendaristice in lege, si nu de zile lucratoare.

Daca asta nu este de ajuns pentru functionarasii Primariei, le aratam si punctul de vedere al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki vizavi de termenele prevazute in Legea 544/2001.

“Termenele de 5, 10, 30 de zile nu sunt pe zile lucratoare (cum se prevede in Norme), ci calendaristice, intrucat, pe de o parte, Legea nr.544/2001 nu distinge si se refera la zile (care pot fi lucratoare sau nelucratoare) iar, pe de alta parte, acesta este si sistemul termenelor din codul de procedura civila, care completeaza Legea nr.544/2001. Intrucat nu este in puterea Normelor sa adauge la lege, ele contin o inadvertenta atunci cand se refera la aceste termene ca fiind pe zile lucratoare, iar nu calendaristice. Calculul termenelor se face potrivit articolului 101 din codul de procedura civila, in sensul ca termenele se socotesc pe zile libere, neintrand in calcul nici ziua in care a inceput si nici ziua cand s-a sfarsit termenul. Nerespectarea termenelor legale pentru comunicarea in scris a refuzului sau a informatiei echivaleaza cu refuzul nejustificat de rezolvare a cererii si, implicit de aplicare a legii liberului acces la informatiile de interes public. Chiar daca, in cele din urma, refuzul sau informatia vor fi comunicate, dar cu depasirea termenelor legale, cel vinovat de intarziere nu poate fi exonerat de raspunderea disciplinara, iar institutia/autoritatea publica nu va fi scutita de obligatia de a plati solicitantului daune morale si/sau materiale pentru vatamarea produsa prin incalcarea legii liberului acces la informatiile de interes public”, se arata intr-o publicatie a Asociatiei, intitulata “Ca cetatean, ai drepturi! Legea te sustine! Invata sa o folosesti!”.

Le mai reamintim functionarilor din Primarie care se cred deasupra legii ca exista posibilitatea de “taxare” a nesimtirii lor prin doua cai de atac: reclamatia administrativa sau plangere in instanta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *