Din oras

Primaria taraganeaza organizarea dezbaterii privind regulamentul pentru caini

Chiar daca a trecut aproape o luna de la finalizarea consultarilor publice privind regulamentul referitor la plimbarea cainilor in municipiul Cluj-Napoca reprezentantii Primariei Cluj-Napoca nu au stabilit o data pentru organizarea dezbaterii solicitate de zeci de iubitori de animale. Avand in vedere ca este perioada concediilor, dezbaterea va fi organizata cel mai probabil abia in toamna. Intre timp se aplica prevederile Hotararii de Consiliu Local din 1996, care este contestata in instanta de un grup de iubitori de animale.

“Dezbaterea a fost solicitata oficial de persoanele care au trimis sesizari in faza de consultare publica. Cu siguranta se va organiza, dar nu avem data stabilita inca. Potrivit legii dezbaterea publica trebuie organizata cu minim 10 zile inainte de adoptarea regulamentului. Prin urmare, inainte de urmatoarea sedinta de Consiliu Local nu se va mai face pentru ca nu este timp. Este si perioada de concedii, poate ca nu este cea mai buna optiunea sa se organizeze acum, ci intr-o perioada cand pot participa cat mai multe persoane interesate, atat din partea institutiei, cat si din partea iubitorilor de animale”, a concluzionat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Pe adresa Primariei au sosit aproximativ 200 de sesizari prin care oamenii cereau sa nu fie obligati toti cainii sa poarte botnita, ci doar cei periculosi, potrivit legii. Au mai cerut sa aiba acces in autobuze si in parcuri cu cainii, si sa se amenajeze spatii speciale pentru plimbarea acestora.

In proiectul propus toti cainii de talie mare trebuie sa poarte botnita, celor de talie mica fiindu-le suficienta lesa, iar stapanii sunt obligati sa curete dejectiile animalelor. In spatiile publice trebuie sa aiba asupra lor buletinul de identitate si carnetul de sanatate al cainelui.

Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale cainelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.

Tot atat ar trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Varianta propusa de Politia Locala poate fi consultata AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *